Rodný list - zmena

bera123
9. okt 2023

Ahojte prosim Vas ako to je pri zmene priezviska matky ak sa zobrali s partnerom ale deti sa narodili este pred manzelstvom cize na rodnom liste je uvedeno priezvisko matky za slobodna? Musi sa vybavit novy? Dakujem

alenah31
9. okt 2023

@bera123 nič nevybavuješ - na RL je priezvisko matky v čase zápisu do RL dieťaťa.

bera123
autor
9. okt 2023

@alenah31 dakujem krasne

slavomira236
9. okt 2023

@bera123 a neda sa to zmenit? Ved takto sa teraz volaju inac sko vy dvaja s muzom

veronikaszabova
9. okt 2023

@slavomira236 ona neriesi priezvisko deti, ale svoje priezvisko na RL deti

ibrunova
9. okt 2023

Mne po svadbe automaticky vydali rodný list s mojim novým priezviskom. Starý RL s mojim slobodným priezviskom som vrátila.
@alenah31

alenah31
9. okt 2023

@ibrunova automaticky? To nejako nechápem - však v čase keď som porodila resp. sa vybavoval som sa nevolala po manželovi - mne automaticky nikto nič nevydal - RL ostal nezmenený. A keď sa nevydám za otca dieťaťa? To mi nedáva logiku.

ibrunova
9. okt 2023

@alenah31 No keď sa nevydáš, tak asi rodný list dieťaťa meniť nebudú, keď v ňom nie je žiadna zmena..
Mne ho dali rovno so sobášnym listom. Priezvisko zmenili len mne- dcéra sa od narodenia volala po manželovi, tak isto teraz vydali trom mojim kolegom, ktorí sa ženili a už mali deti.

cacianka
9. okt 2023

@ibrunova po svadbe sa mení rodný list ? To platí odkedy ? Rodný je rodný, sobášom sa nemení.
Iba dostaneš sobášny list a zmenis údaje na uradoch podľa potreby. Ak sa sobášom mení priezvisko, tak všade sa hlasi zmena, vybavuje nový OP, VP, aj rodné listy detí, ale nie manzelky

ibrunova
9. okt 2023

@cacianka tak hádam viem, aký rodný list mám v ruke. Vydávala som sa v roku 2001 a rodný list mojej dcéry mi po svadbe vymenili za ten s aktuálnym mojim priezviskom.nepresviedčajte ma, že nie. Ale píšem o rodnom liste mojej dcéry, nie o mojom rodnom liste.

liaka
9. okt 2023

Moje deti majú rodný list normálne s mojím rodným priezviskom. Vydávala som sa až po ich narodení.

alenah31
9. okt 2023

@ibrunova ja som sa vydala tiež až po narodení detí rovnako ako @liaka - ani jednému z detí sa RL nemenil - teraz som to kukala na nete . Zmena v RL prebehne len na základe podanej žiadosti - nie automaticky.

ibrunova
9. okt 2023

@alenah31 tak možno sa ma na to opýtali, či zmeniť, či nie, to už neviem, ale hneď so sobášnym mi dali aj dcérin rodný list nový. Samu by ma to nenapadlo, tiež som si myslela, že dcéra bude mať navždy svoj pôvodný RL.

bera123
autor
9. okt 2023

Dievcata mam teda zmatok🙈 je potrebne detom menit RL ci nie?

suzitok
9. okt 2023

@bera123 rodny list je doklad vydavany s udajmi ktore su aktualne v den narodenia dietata....nikdy sa na nom nic nemeni, jedine, ak je dodatocne poziadane o zmenu z nejakého dovodu..
ja som tiez nedostala nove rodne listy deti...

ibrunova
9. okt 2023

@bera123 opýtaj sa radšej na matrike.

alenah31
9. okt 2023

@bera123 tak som volala na matriku - v tomto prípade nie.

bera123
autor
9. okt 2023

@alenah31 dakujem si zlata☺️

kaktusik007
10. okt 2023

@bera123 vydavas sa za otca svojho dietata?

ak ano -- priamo v ziadosti o uzatvorenie manzelstva je uvedene, ze spolocne priezvisko o detoch sa vztahuje uz na nase skor narodene deti.... a tam sa uvedu.
v tomto pripade deti MAJU novy rodny list.

ak sa vydavas za ineho chlapa, nie otca svojho dietata - priezvisko sa meni na zaklade extra ziadosti, a musi suhlasit biologicky otec, alebo musi byt suhlas sudu, ak je bio otec proti.