Ahojte prosim Vas ako to je pri zmene priezviska matky ak sa zobrali s partnerom ale deti sa narodili este pred manzelstvom cize na rodnom liste je uvedeno priezvisko matky za slobodna? Musi sa vybavit novy? Dakujem
@bera123 a neda sa to zmenit? Ved takto sa teraz volaju inac sko vy dvaja s muzom
@slavomira236 ona neriesi priezvisko deti, ale svoje priezvisko na RL deti
@alenah31 No keď sa nevydáš, tak asi rodný list dieťaťa meniť nebudú, keď v ňom nie je žiadna zmena..
Mne ho dali rovno so sobášnym listom. Priezvisko zmenili len mne- dcéra sa od narodenia volala po manželovi, tak isto teraz vydali trom mojim kolegom, ktorí sa ženili a už mali deti.
Moje deti majú rodný list normálne s mojím rodným priezviskom. Vydávala som sa až po ich narodení.
Dievcata mam teda zmatok🙈 je potrebne detom menit RL ci nie?
@bera123 vydavas sa za otca svojho dietata?
ak ano -- priamo v ziadosti o uzatvorenie manzelstva je uvedene, ze spolocne priezvisko o detoch sa vztahuje uz na nase skor narodene deti.... a tam sa uvedu.
v tomto pripade deti MAJU novy rodny list.
ak sa vydavas za ineho chlapa, nie otca svojho dietata - priezvisko sa meni na zaklade extra ziadosti, a musi suhlasit biologicky otec, alebo musi byt suhlas sudu, ak je bio otec proti.
@bera123 nič nevybavuješ - na RL je priezvisko matky v čase zápisu do RL dieťaťa.