Rodný list dieťaťa, ak nie sme zosobášení

livocka21
9. sep 2013

Ahojky 🙂 ... chcem sa opytat ci je pravda, ze ak s partnerom nie sme zosobaseni, musime ist na matriku obaja??? ... chcem vediet do akej doby sa tam musime dostavit a ci musim mat so sebou pri porode prefoteny aj partnerov obciansky aj karticku poistenca??? viete mi poradit? dakujem 🙂

mima4
9. sep 2013

na tu matriku urcite obaja, nemozes predsa prihlasit za otca hocikoho... a kedze nie ste manzelia, vystupujete ako dve samostatne jednotky. V pripade manzelov je otec jasny (mal by byt 😀 )

livocka21
autor
9. sep 2013

@mima4 🙂 no ale ja som myslela ze staci ked sa dostavi otec.... a je tam predpisanan nejaka doba, dokedy tam mame prist?

sense
9. sep 2013

potrebujes urcenie otcovstva,mozes to spravit aj pred porodom je to zalezitost piatich minut na matrike, pridete obaja s obcianskymi preukazmi , matrikarka napise kratky dokument s vasimi osobnymi udajmi a dohode o tom ako sa bude dieta volat priezviskom, precita to pred vami vy to podpisete a hotovka.
...ale mozete to vybavit aj po porode len potom budes musiet znova vybavovat rodny list, lebo najprv bude mat dieta tvoje priezvisko a po predlozeni urcenia otcovstva bude otec zapisany do rodneho listu plus zmena priezviska

livocka21
autor
9. sep 2013

aha...chapem.... takze ak teraz zajdeme na matriku a urcime otcovstvo, po porode staci, ak na matriku zajde len otec?
@sense

sense
9. sep 2013

@livocka21 hej....

m_ij_ka
9. sep 2013

na matriku musíte ísť obaja, spíše sa návrh na určenie otcovstva - resp. dohoda Vás oboch o priezvisku dieťaťa, tento doklad podpisujete obidvaja. Originál tohto papiera si zober do pôrodnice, nepotrebuješ jeho občiansky ani kartičku poistenca, pred pôrodom sa ťa budú pýtať základné veci o otcovi dieťaťa - jeho meno a priezvisko, dátum narodenia, ukončené vzdelanie, názov zamestnávateľa, jeho pracovné zaradenie. 🙂

livocka21
autor
10. sep 2013

@m_ij_ka dakujem 🙂

zuzanka2302
16. dec 2013

@m_ij_ka a ked moj partner neje na slovensku a pride az cca 3 tyzdne po porode? ako postupovat? vdaka

luccyliu
16. dec 2013

nie je dane dokedy tam mate ist, je dane skor kedy najskor bude na matrike rodny list pripraveny, kedze ale musis drobca vselikde priklasovat tak zas tam si limitovana (doktorka, poistovna, socialka, trvaly pobyt a t d...) kedze ty ako matka udavas otca je potrebny aj tvoj podpis a aj jeho ze otcovstvo prijima tak musite ist obaja

ajka006
16. dec 2013

ahoj, napíšem moju skúsenosť, mám dve deti a v dobe ich narodenia sme ešte neboli s manželom zosobášený, pred pôrodom sme boli obidvaja na matrike, spísali sme papier o uznaní otcovstva (je k tomu potrebný OP a ak je niektorý s partnerov rozvedený, tak aj právoplatný rozsudok o rozvode), v nemocnici pred pôrodom (a to som rodila v úplne inom meste ako som mala ja a aj vtedy ešte partner trvalé bydlisko) som predložila len doklad o uznaní otcovstva, na ďalšie veci ako píše mijka sa ma nik vôbec nepýtal, po pôrode išiel manžel na miestu matriku s papiermi z nemocnice (ktoré mu dali sestričky) a tam mu v pohode vydali rodný list, po pôrode pokiaľ viem - ale neviem do akej doby - ak nemá dieťa ešte kartičku poistenca, tak ide automaticky na kartičku matky (to sa dá myslím zisťiť aj telefonicky v poisťovni) a tiež je to takisto aj s trvalým pobytom, dieťa má automaticky trvalý pobyt ako má matka, na sociálku ti stačí po pôrode zaslať alebo osobne doniesť rodný list dieťaťa - kópiu. ale všetko potrebné sa dá zistiť aj telefonicky, čo kde potrebuješ a do kedy -
a ešte odpovede na tvoje otázky (teda neviem nakoľko sú moje odpovede aktuálne, lebo ja som naposledy rodila v roku 2010, ale myslím, že sa odvtedy moc toho nezmenilo) -na matriku musíte ísť obaja pred pôrodom, pretože do porodnice potrebuješ zo sebou buď sobášny lisť alebo dohodu o uznaní otcovstva a v prípade, že tvoj partner do pôrodnice nejde s tebou, tak kópie jeho kartičky poistenca ani OP nepotrebuješ, lebo všetko je už napísané v tej dohode, ktorú v pôrodnici predložíš - ale zase sa je najlepšie spýtať v pôrodnici kam pôjdeš rodiť, čo všetko k pôrodu vrátane akých dokladov potrebuješ (niektoré to majú zavesené na webstránke alebo "vycapené niekde na dverách - skús sa opýtať, keď pôjdeš na predporodnú kontrolu). neviem, či som aspoň trochu pomohla, ale snáď áno, krásny večer a hlavne žiadne stresy.

luccyliu
16. dec 2013

trvaly pobyt je jednoznacne potrebne nahlasit, nie je to automaticke a tam budu chcet kopiu rodneho listu (skusenost z januara 2013), zdravotne osetrenie je 30 alebo 60 dni na karticku matky, (na pobocke vybavia na pockanie ked mas vopred vypisane papiere - v dvovere dostanes este aj taky balicek), k porodu matka potrebuje tak akurat svoje doklady a tehotensku knizku :D uznanie otcovstva sa da v pohode riesit aj po porode, ale ked vies ze ti pride priatel az bohvie kedy tak to spravte vopred ako pise ajka, ale rozhodne to nutne k porodu nepotrebujes

m_ij_ka
17. dec 2013

@zuzanka2302 to ti neviem poradiť. Nemohli ste tú zápisnicu spísať v čase , keď bol na Slovensku? Skús sa poopytovať na matrike teraz, že čo s tým, keď otec dieťaťa nebude na Slovensku v čase narodenia dieťaťa a či je možné potom ho tam dodatočne dopísať.

zuzanka2302
17. dec 2013

@m_ij_ka az teraz som zistila ze to je potrebne....dakujem skusim sa opytat