Rodičovsky príspevok

antonka
11. júl 2022

Ahojte, aktuálne som na predĺženej neplatenej rodičovskej s 3,5 ročným synom. V decembri minulého roku som dala výpoveď a zistila som, že som tehotná, okrem pridavkov a rodičaku nemám nárok na žiadnu ďalšiu dávku, že? Tuším to tak bolo pred 7 rokmi keď som ako študentka čakala prvého syna, dostala som len rodičovský príspevok a prídavky na dieťa. Viem si nejako finančné zlepšiť situáciu, aby mi vyšla materská alebo niečo podobné?
Ďakujem za odpovede.

lenuska9999
11. júl 2022

@antonka v ktorom mesiaci si ? Na matersku dávku musíš mat aspoň 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 roky a samozrejme aktívne nemocenské poistenie. Tak len sa niekam zamestnať, ak nazbieras tých 270 dní za 2 roky..

antonka
autor
11. júl 2022

@lenuska9999 Akurát mám pozitívny test, takže v úplne prvom... Do decembra som bola zamestnaná, tpp mi skončil 31.12.2021. Som na RD od začiatku tohto roka na Tom neplatenom rodičaku, takže kvázi mi to nemocenské platí ? Neviem ako to je s týmto neplatenym, viem len že odvody neplatim že to za mňa platí štát?
Zamestnanie moc neprichádza do úvahy, preto som aj doma s mladším.

lenuska9999
11. júl 2022

@antonka nie nemocenske poistenie ti neplatí keďže nie si zamestnaná. Štát za teba odvádza akurát odvody do zdravotnej poisťovne. A aj keby si mala za minulý rok 270 dní nemocenského poistenia, ale nemáš ho aktívne keďže nie si zamestnaná, tak nárok na matersku mat nebudeš. Stále platí 270 dní nemocenského za posledné 2 roky a aktívne nemocenske poistenie

antonka
autor
11. júl 2022

@lenuska9999 dobre v poriadku, a vieš mi povedať na akú výšku rodičaku mám nárok? Na tú nižšiu? Počas tejto RD keď bola ešte platená, som mala vyššiu, čo asi už neplatí keď nerobím, že?

lenuska9999
11. júl 2022

@antonka nie ak nevznikol nárok na metrsku, tak rodičovský príspevok bude nižší

antonka
autor
11. júl 2022

@lenuska9999 super, ďakujem za vysvetlenie 🙂