Rodičovský dôchodok - výpočet

6. máj 2023

Ahojte, vidim ze uz dochodcom chodia vymeriavacie zaklady rodicovskeho dochodku, mamka este nedostala(ma narok len mamka) ale teraz tak uvazujeme
1. Bola som v roku 2021 na rodicaku a z toho by mala dostat 9.90/mesacne +som mala dohodu kde som nemala mesacny prijem ale rocny 3120 eur cize z toho plus 3.90? Vobec nikde som nenasla tento moj priklad
2. Ak kalkulacia ostane taka aka je tak prijem dalsi rok som mala rodicak+990 eur/mesacne v hrubom tak aky bude rodicovsky dochodok?
3. V maju sa bude vyplacat rodicovsky dochodok za cely rok ak sa rodicu (nedajboze) nieco stane dieta bude vracat ten rodicovsky dochodok kedze sa vyplaca na cely rok?

draik
6. máj 2023

Ak máte príjem, z ktorého sa platili odvody, tak z tohto príjmu. Zamestnaná osoba, hoc poberá RP, nie je poistencom štátu.

autor
6. máj 2023

@draik tak to sa celkom mylite:
Bude mať nárok na rodičovský dôchodok poberateľ dôchodku, ktorého dcéra je poistencom štátu, pretože sa stará o dieťa vo veku do 6 rokov? Ak áno, aká bude jeho výška?

Áno, bude mať nárok na rodičovský dôchodok, pretože dcéra je dôchodkovo poistená.

Počas roka 2021 štát platil dôchodkové poistenie za osobu, ktorá sa stará o dieťa vo veku do 6 rokov, z vymeriavacieho základu 655,20 eura (vymeriavací základ bol 60 % z priemernej mzdy, zistenej v SR za rok 2019, čo bolo 1092 eur).

Výška rodičovského dôchodku bude 2,5 % z 655,20 eura = 16,40 eura.

petamich
6. máj 2023

priklad, ktory ste sem pridali je ale nieco ine - priklad hovori o situacii, ked je zena cisto na rodicovskej dovolenke a je poistencom statu, akonahle mate zdanitelny prijem a zamestnavatel za vas plati prislusne odvody, uz nie ste poistenec statu

takze @draik ma pravdu a je to tak ako napisal

lukbe
6. máj 2023

Myslím,že je to tak,ako píše @autorka, ale ten výpočet mi ukazuje 1,5 % z 655,20 cize 9,90mesacne. Tak som dostala. Som v podobnej situácii.

autor
6. máj 2023

@petamich aha cize tu ide riadna rana pod pas a teda mamka dostane 3.90 :D

oli18
6. máj 2023

Ja som dochodkyna a toto vobec neriesim. Ani moje deti. Aj keby som dostala maximum, nespasi ma to. 😄

petamich
6. máj 2023

@oli18 nespasi ale napr. svokrovci maju maximum od dvoch deti a to je vyse 80€ mesacne, pre nich je to celkom peniaz

sasa1310
6. máj 2023

@oli18 tak teba možno nie. Ani tých čo deti nemali, to nespasí. Mnohí sa na to tešia a sú vďační aj za to málo.

oli18
6. máj 2023

@sasa1310 ved to, ze dochodcom staci malo, aby sa tesili. Pride to s vekom. Za dochodcov nema kto bojovat, JDS je o nicom. Vela kategorii zamestnancov ide do ulic strajkovat a vydobiju si vyssie platy, dochodcov nema kto zorganizovat.

oli18
6. máj 2023

@petamich tak to uz je celkom dobra suma.

draik
6. máj 2023

@petamich
Mesačné maximum od jedného je 21,80 e.

draik
6. máj 2023

Pre autorku:
Za obdobie, keď ste nepracovali, ste boli poistencom štátu. Čize to sa pripočíta.

autor
6. máj 2023

@draik ja som mala zmluvu postavenu tak ze trvala od 1.1. Do 31.1. Podla ukolu ale plat som mala 2x rocne takze netusim ako som bola poistena totizto na vyplatnej paske mam za mesiace ked mi plat nebol vyplacany 0 eur

draik
6. máj 2023

@oli18
Dôchodcovia nie sú najohrozenejšou skupinou, ale keďže je to masa voličov, tak sa im podaktorí politici stále venujú. Dôchodky síce nie sú vysoké, ale napriek tomu systém nie je udržateľný, ak sa nezvýšia dane resp. odvody pracujúcim. Tento rodičovský dôchodok za vyše štvrť miliardy eur ročne je len ďalšia z nových resp. zvýšených dávok.

zic
6. máj 2023

@petamich ako sa da od 2 deti (2x 21.80) dostat 80 eur za mesiac?

lukbe
6. máj 2023

@zic maximálna suma je vyše 21eura na mesiac,takže toto nemôže byť správne.

sasa1310
6. máj 2023

@zic svokrovci píše. Čiže svokra 43,60 a svokor 43,60 eur.

petamich
6. máj 2023

@lukbe @zic 21x2 deti x2 rodicia matematika mi ide dobre 🙂 pisala som svokrovci = 2 ks

lukbe
6. máj 2023

@sasa1310 aj tak to,podľa mňa nie je tak,keď v tlači som našla,že maximum je vyše 21,tak neviem,ale nehádam sa,neviem všetko.

petamich
6. máj 2023

@lukbe comu nerozumies? moj manzel ma dvoch rodicov a brata, jeho dvaja rodicia teda dostanu 2x21,40 za dve deti a su dvaja rodicia cize 2x2x21.40 = 85.60 mesacne spolu

maximuj 21.40 je na jedno dieta a jedneho rodica, takze ked mas deti 4 dostanes aj 4x maximum, ked maju dostatocne vysoky vymeriavaci zaklad

petamich
6. máj 2023

@draik ano 21.80x2 deti a 2 rodicia cize 85.60 dostanu svokrovci spolu za jeden mesiac 🙂 kazdy z nich 42.80 ak chceme byt explicitni

zic
6. máj 2023

@petamich uz chapeme 🙂... dokopy obaja rodicia od 2 deti... = 4 prispevky

oli18
6. máj 2023

Viete mi niekto dat link, kde sa pise, ze suma 21,80 sa nasobi poctom deti? V odpovediach na stranke SP som sa to nedocitala. Dakujem.

petamich
6. máj 2023

@oli18 je to aj na stranke SP a teda 21.80 je to maximum, moze to byt aj menej zalezi od vymeriavacieho zakladu deti 🙂

Od koľkých detí maximálne môžem dostať rodičovský dôchodok? Mám štyri deti a rodičovský dôchodok som dostala len od dvoch detí. Ďalšie dve deti v roku 2021 podnikali – boli samostatne zárobkovo činné osoby a nemali povinnosť platiť poistné.

Rodičovský dôchodok je možné dostať od všetkých detí, ak tieto deti pracovali na území SR a dosiahli vymeriavací základ v sledovanom kalendárnom roku (v tomto roku je sledovaný vymeriavací základ za rok 2021), z ktorého bolo odvedené poistné. Rodičovský dôchodok ste teda mohli získať len od dvoch detí, ktoré odvádzali poistné. Ak ďalším dvom deťom vznikne povinné poistenie v roku 2023, nárok na rodičovský dôchodok môže vzniknúť od roku 2025 (ak rodičovský dôchodok rodičom osobitne prostredníctvom určeného Vyhlásenia neodoprú).

https://www.socpoist.sk/zivotne-situacie/dochod...

oli18
6. máj 2023

@petamich diky, to mi uslo 🙈.

opica_skorica
9. máj 2023

@draik ako je to so ženou, ktorá pracovala iba v prvom polroku 2021 (6 mesiacov) a zarábala velmi dobre (viac než 1453,60 eura mesačne).
V druhom polroku 2021 bola jeden mesiac PN v ochrannej lehote po skonceni pracovneho pomeru a 5 mesiacov poberala podporu v nezamestnanosti.
Bude vyplatená suma 6 x 21,80 eura = 130,80 eura každemu z rodicov, ci viacej?
Dakujem vopred za objasnenie.

ankare
9. máj 2023

Moja mamka má 5 deti, rod. doch. dostala asi len od troch, keďže ja som na rodičaku a sestra žije v Nemecku. No a mala teraz ten jednorazovy skoro 800€.

andreakotesova
9. máj 2023

@opica_skorica 12 x cca 11 eur

opica_skorica
9. máj 2023

@andreakotesova pracovala som 6 mesiacov… preco 12 x 11eur? Z coho prosim?

draik
9. máj 2023

@opica_skorica
Vypočíta sa čiastka, z ktorej bolo platené starobné poistenie za celý rok. Následne sa prepočíta na jeden mesiac a z toho sa vypočíta dávka.