Rodičovský a dotácia od štátu na podnikanie

voskovka
13. apr 2011

Pekny den,maminkam a ostatnym.Mam takyto problem a neviem sa vysomarit nakolko som obehala urady a dostala kopec odpovedi velmi odlišnych.Ak ma niekto znalost v oblasti živnosti a dotacie od statu na podnikanie,budem rada ak odpovie.
Začnem takto po skončeni školy,(maj 2007)som bola na urade prace(nakolko som bola tehotna) a (september 2007) sa nam narodil syn.Odvtedy až po dnešok som na rodičovskom(už druhom) ktory budem dostavat do 07/2012.Rozhodla som sa založiť si živnost a podnikat v maserskej oblasti.Ale chcela by som na rozbehnutie a zariadenie prevadzky dotaciu od statu.Jedna pani mi povedala že musim ukončiť rodičovsky a byt 3mesiace evidovana na urade prace a potom možem požiadat o dotaciu a nasledne otvorenie živnosti.Druha pani mi zase povedala že kedže som nepracovala pred nastupom na rodičovsky a bola na urade prace,mam možnost požiadat o dotaciu+zachova sa mi rodičovsky a nič sa rušiť nemusi.
A dalšia možnost prepisat rodičovsky na manžela.
A ešte jedna otazka:Ak by som sa zamestnala mimo SR,na TPP alebo živnost napr.do čiech či mi rodičovsky zostava.Dakujem krasne za odpovede a ak je tu už tato tema prosim adminov o nasmerovanie lebo som ju nenašla.

lazika1
13. apr 2011

Ahoj, takže podla mna máš takéto možnosti:
- prepísat RP na manžela, a nahlásit sa na UP, potom požiadaš o prísp. na začatie podnikania alebo
- neviem to na 100%, ale evidovaná na UP možeš byt aj pokial poberáš RP, keby si mala nárok na Dávku v nezamestnanosti potom by ti RP zanikol, ale nárok ti nevznikne kedže si pred RP nepracovala ani si neplatila DpvN.
Myslím, že druhá možnosť sa v pohode dá, ale over si to na linkách ministerstva školstva, soc. vecí a rodiny.
Zdravotné poistenie ti platí štát, či by si poberala RP alebo bola evidovaná na UP, takže podla mna je to jedno. 🙂

zuzubabo
28. nov 2011

@voskovka ja mám podobný problém a vyriešime ho asi tak, že RP bude poberať manžel a ja pôjdem na ÚP.

happy8051
28. nov 2011

a ako je to ked poberam rodicak v inom state EU a chcem tu prispevok na podnikanie? nevie niekto?

ladybird22
8. dec 2012

@gapa Možno mi budete vedieť poradiť ako mám postupovať,momentálne som evidovaná na UP a robím si praktickú prípravu na začiatok podnikania cez UP.Predpoklad ukončenie je cca január,február čiže dovtedy by som mala byť evidovaná na UP a predpoklad otvorenia živnosti je cca 1.3.2013,lenže neviem či môžem poberať aj predlž.rodič.príspevok zo zdrav.dôvodov( nakoľko má syn zdrav.problémy ))a dať si žiadosť na UPSVaR a súčasne byť aj evidovaná na UP.Podporu dostanem už posledný krát za mesiac december a následne by som si chcela podať aj žiadosť o predl.rodič. tento mesiac-čiže 14.12.mi vyplatia poslednú podporu a 17.12. si podám žiadosť o predl.rodič.príspevok na UPSVaR.Ak by mi spätne doplatili rodič.od dna podania toho 17.12.2012 a ja budem nadalej evidovaná na UP(uz bez nároku na podporu)mesiac 1/2013 az 2/2013 nebude to mať vplyv na vyradenie s evidencie s UP?Budem vdačná za vašu pomoc 🙂