Rodičia mi darovali byt. Musím vyplatiť súrodencov, ktorí nemajú záujem o otca?

dada13288
6. dec 2022

Otec ma z prveho manzelstva dceru a adoptovaneho syna. Uz vyse 30 rokov sa nevideli, deti nemaju zaujem o svojho otca. Mama kupila byt a aj napriek BSM bola vylucnou vlastnickou na LV len ona (otec bol ,,tichym,, vlastnikom). Obidvaja mi darovali byt s vecnym bremenom, bola to fuska lebo otec nefiguroval na LV ale vklad nam presiel a ja som vlastnik bytu. Podla nasej pravnicky by moji nevlastni surodenci neboli prizvani k dedicskemu konaniu, ale tomu neverim. Dnes som sa docitala, ze aj napriek tomu, ze byt mam vo svojom vlastnictve tak by som mala nejaku cast vyplatit surodencov. Otec by teoreticky mohol napisat zavet a dokument o vydedeni ale nevieme ako sa sestra vola, netusime ci sa vydala a ci nema potomkov. To iste aj brat nevieme o nom nic. Nemame ako to zistit. Velmi sa bojim ked dojde ku dedeniu, ze este ja budem vyplacat nejakych ludi, ktorych ani nepoznam.

svetlonos
6. dec 2022

@dada13288
myslis, ze na nejakom urade by sa na ziadost otca nedali tie jeho deti vypatrat? Otazne je, ci on ich vydedit chce. Najdite pravnika, ktory sa dedickym konanim zaobera a nespoliehaj sa na clanky z netu.

11mirka22
6. dec 2022

@dada13288 nemáš povinnosť nikoho vyplácať. Iba v prípade, že by ostal nejaký iný majetok po rodičoch, účet, peniaze, auto a podobne, tak pri dedicskom konaní sa zohľadňuje, že ty si za života rodičov bola obdarovana, teda by ti pripadol menší podiel... Ale byt je už iba tvoj.

janinka007
6. dec 2022

pozri sa, tvoji rodičia si so svojim majetkom za života naložili tak ako uznali za vhodné. byt ti darovali, čiže je výlučne tvoj a nikoho nemusíš vyplácať.

zuzinka888
6. dec 2022

Myslim, ze nie. Rodicia moxu darovat byt/ dom iny majetok komu chcu a za zivota.Nie iba detom ale aj charite, cirkvi..... Po smrti rodicov do dedicskeho konania pojde ostatny majetok. - auto, ucasti v pozemkoch, peniaze..... Iba ak by napadli darovaciu zmluvu - ze nevedeli co podpisuju/ pod natlakom. No to by museli na sude dokazat- a asi tazko ked sa 30 rokov nevideli.

andrea_82
6. dec 2022

teraz už je to síce jedno, ale práve pre toto je lepšie spraviť kúpnu zmluvu na menšiu sumu. Takú nemôže nikto napadnúť a je to jednoduchšie.

domca1408
6. dec 2022

@dada13288 ty už nemusíš nikoho vyplácať byt je tvoj. jediný kto by ti ho mohol zobrať sú tí čo ti ho darovali (keby nespĺňaš teda niečo na čom ste sa dohodli) tak tvoji rodičia môžu darovaciu zmluvu vziať späť...ale žiadny súrodenci vlastný nevlastný s tým už nič nespravia ani ked sa na hlavu postavia...

ukulela
6. dec 2022

preco sa riesil otec, ked na LV bola len matka? byt bol, ci nebol v BSM? ak nebol, nebol by predmetom dedicskeho konania po otcovi .....
popisujes to velmi komplikovane a popletene, v zasade plati, vyplacat ich nemas preco, ak by cast bytu patrila aj otcovi a on by ti ju daroval, v pripade umrtia otca a dedicskeho konania by sa tvoj podiel z dedicstva znizil o hodnotu bytu. ak trepem, nech ma pravnik opravi 🙂 ale niekde som to citala, ze ostatni dedici by o to mohli poziadat. ale ak byt bol iba matkin, po nej dedis iba ty (teda teraz ma napada, ze by matka umrela prva a dedil by si ty a otec - a po nom keby umrel druhy, ty a surodenci, vtedy by si teoreticky ich musel vyplatit z otcovej zdedenej casti. preto ti byt asi darovali, aby sa vyhli scenaru, ze matka umrie prva a otec zdedi pol bytu a po jeho smrti by si z tej polky musel vyplacat suropdencov)

panelacikova
6. dec 2022

@dada13288 pokiaľ bola matka výlučnou vlastníčkou, že byt kupovali tak, že ho vyňali z BSM a majú to podchytené notárskou zápisnicou a všetko je tak, ako má právne byť, byt ti darovala matka, nemáš o čom. nikoho nevyplácaš a byt je výhradne tvoj.

didamt
6. dec 2022

@dada13288 napis tu do skupiny pravne poradenstvo, su tam pravnici

melanta
6. dec 2022

Ak rodičia kupovali byť v rámci BSM, tvoj otec bol plnohodnotný vlastník aj keď nebol zapísaný na LV. Žiadny tichý vlastník. Plnohodnotný. Zákon o BSM je nadradený tomu, čo je zapísané na LV. Takže ak v darovacej zmluve je uvedený ako vlastník iba mama, napadnúť by ostatní súrodenci mohli platnosť darovacej zmluvy, keďže ju podpísal iba jeden z vlastníkov. Ak darovaciu zmluvu podpísali obaja ako vlastníci, nikomu nebudeš nič vyplácať. V prípade ale, že rodičia majú aj iný majetok, ten pôjde do dedičského konania a tam sa zohľadní hodnota daru, ktorý bol poskytnutý tebe.

panelacikova
6. dec 2022

@melanta ak byt vyňali ešte pred jeho kúpou z BSM a je to potvrdené oficiálne notárskou zápisnicou, mohla matka nadobudnúť aj v rámci manželstva byt výhradne do svojho vlastníctva. je to možné a je to právne podložiteľné.

h2
6. dec 2022

@dada13288 Nemáš sa absolútne čoho báť. Byt je tvoj. V prípade úmrtia tvojho otca budú síce k dedičskému konaniu prizvané všetky jeho deti, ale budú mať nárok len na otcov majetok v čase smrti. A to ten byt nie je.

melanta
6. dec 2022

@panelacikova samozrejme. Ale autorka píše, že napriek BSM bola na LV zapísaná iba mama a otec bol len tichý vlastník. Z toho usudzujem, že žiadne právne podchytené vyňatie bytu z BSM nebolo a teda vlastníkom bol aj otec.

h2
6. dec 2022

@melanta Hodnota daru sa nezohľadňuje automaticky, ale len ak niekto na to upozorní a žiada to zohľadniť. Pochybujem, že deti, ktoré svojho otca 30 rokov nevideli, sa toho budú dožadovať. Ani nebudú vedieť, že nejaký takýto úkon prebehol.

panelacikova
6. dec 2022

@melanta no veru, nepoznám pojem "tichý vlastník", čo sa týka vlastníctva nehnuteľnosti 🙂 možno tým myslela, že tam spolu bývali a pokladal to akoby za "naše", ale nikde nefiguroval?

simca06022011
6. dec 2022

Kde si sa docitala to o tom,ze mas niekoho vyplatit? AK ti bol byt darovany, je na teba prepisany, nevidim ziadny dovod. tiez to vidim tak ako @h2 . Pri dedicskom sa bude riesit aktualny majetok, nie ten predany/darovany/a co ja viem co pred xy rokmi. Ale ako to s pravnymi vecami byva, pozrela by som na zdroj z kade to mas tuto informaciu, poradila sa s pravnikmi nejakymi (aj ked ono je aj dost podsattne niekedy aky pravnik je a na koho strane stoji :D)

jana_eyre_2
6. dec 2022

Ale veď si už na LV vlastníckou len ty nie? Otec ešte žije, svoj majetok previedol počas života, takže nemáš z čoho vyplácať súrodencov.. je to taká istá situácia, akoby tvoj otec byt predal, jednoducho sa nejakým spôsobom zbavil majetku a dedí sa len jeho aktuálny majetok, ktorý patrí jemu a vlastnil ho defacto posledný deň života..

dada13288
autor
6. dec 2022

Boli BSM, len na LV bola zapisana len mama. Notarka to nazvala, ze otec je tichym spoluvlastnikom lebo nebol na LV. Darovacia zmluva bola podpisana pred notarom aj mamou a otcom
Presne tu na MK pravnom poradenstve, ked sa riesilo darovanie a dedenie ich pravnicka napisala, ze pokial surodenci nezdedia pribliznu sumu penazi ako bolo darovane jednemu dietatu tak to dieta ma vyplatit ostatnych ...

euka210
6. dec 2022

@dada13288 no ak je byt Tvoj, tak co riesis. Ak by nebol Tvoj, tak by si ich potom musela vyplatit, ked zomrie, ak by si ten byt chcela ty.
Len neviem ako je to pri darovani.
Dom a pozemky prepisali svokrovci na manzela, svokor zomrel, na dedicskom nasli este nejaky pozemok co my nie, tak sa dohodlo komu pojde. Svokra este zije, bude tu byvat kym bude zit.

euka210
6. dec 2022

@dada13288 nemali darovat, to je tusim komplikovanejsie.

eeffka
6. dec 2022

@panelacikova to je take nestastne vyjadrenie, ak sme manzelia mame vsetko v BSM aj ked na LV som len ja , katastru je to obcas dost jedno koho napisu. Ja tak mam 1 minipozemok, raz to dame na poriadok

vikusjk
6. dec 2022

@dada13288 V takom pripade, ako je u vas, ze deti naozaj nejavia viac ako 30r o rodicov zaujem (resp. o jedneho z rodicov), by ich mal oficialne vydedit a uviest prave tento dovod, ze deti sa nezaujimaju a neudrzuju kontakty.
Inak nemusis vyplacat nic, ale ak po otcovi nieco zostane (hoci len posledny dochodok) a bude dedicske konanie, kde budu prizvani aj ostatni surodenci, mozu byt zakerni a rypat do toho, co vsetko si dostala ty, tahat sa po sudoch atd a to nie je prijemne ani na cas, psychinku a ani na penazenku. Preto by som to riesila zavetom, resp. vydedenim.

panelacikova
6. dec 2022

@eeffka tak to nie je vôbec pravda. aj počas manželstva sa dá vyňať ešte len nadobúdaný majetok z BSM. niečo si o tom naštuduj, prípadne sa opýtaj v právnickej poradni. môj manžel tak ešte za bývalého manželstva nadobudol nehnuteľnosť pre seba, všetko je notársky a právne podchytené a jeho teraz už bývalá manželka na tento byt nemá absolútne žiaden nárok. pozor, deti ak budú dediť, tak áno, ale žena nie. a teda, ani žena, keby mala deti ešte z predchádzajúceho manželstva, tieto by nemali na jeho byt nárok. lebo nemá naň nárok ani tá žena.

v preklade: autor (autorka) má matku a otca. otec má potomkov zo vzťahu "pred". ak matka zakúpila počas manželstva byt, ale dali ho ešte pred samotnou kúpou vyňať z BSM, je tento výlučne majetkom matky. ak otec umrie, jeho predchádzajúce deti nemajú naň nárok, ani keby nebol tento byt darovaný autorovi. jednoducho patrí matke a bodka.

dada13288
autor
6. dec 2022
eeffka
6. dec 2022

@panelacikova neporozumela si co pisem, vyjadrovala som sa k pojmu tichy vlastnik. Moj muz je teraz v pozicii takeho vlastnika. Na dokladoch nie je, napriek tomu patri ten nas pozemok do BSM
Na obecnom urade dali kupnu zmlubu len na mna, a kataster to tak zapisal

dada13288
autor
6. dec 2022

@eeffka tichym vlastnikom to nazvala notarka, ktora nam spisala darovaciu zmluvu a vklad. Otec si inak cele roky myslel, ze ten byt nie je jeho .. ze keby vedel, tak zuzia BSM.v

danielle799
6. dec 2022

@dada13288 keď to mate darované, nepodlieha dedicskemu konaniu, nevyplacate nikoho

som_realistka
6. dec 2022

Ak je darovacia zmluva platná a bez vád, darovanie prebehlo zákonným spôsobom, tak je byt Váš a už nepodlieha dedičskému konaniu.

matabb73
6. dec 2022

Ak ti byt darovali, je tvojím vlastníctvom a nemusíš nikoho vyplácať. To, čo je tam napísané je nezmysel. Keď tvoj otec umrie a bude mať v čase smrti nejaký majetok, tak na dedičské konanie budú prizvaní všetci dedici. Všetky deti a manželka, ak bude žiť. Ostatní dedici si môžu uplatniť započítanie daru. To znamená, že ak by mal na účte nejaké peniaze alebo iný majetok, z tvojho podielu by sa odrátala hodnota domu. Napadnúť darovanie môžu len darcovia a rieši to súd. Toto všetko som sa dočítala tu na MK v skupine Právne poradenstvo, kde radia právnici.

melanta
6. dec 2022

Podľa mňa tu zaznelo kopec podľa mňa zavadzajúcich odpovedí. Takže @draik @natalienka12 ak otec s matkou nadobudli nehnuteľnosť v rámci BSM, ale na LV bola zapísaná iba matka, nehnuteľnosť sa darovala dcére, pričom darovaciu zmluvu podpísala iba matka, pretože podľa notárky bol otec iba tichý vlastník ak nebol na LV, je darovacia zmluva platná?