Rodičia, ktorým povaha práce umožňuje home office a pandemická OČR

ela90041
14. jan 2021

Dobry den. To naozaj rodicia, ktori maju pracu, ktoru mozu vykonavat na home office sa maju sucasne venovat detom aj praci pocas 8:00-16:00? Takito rodicia nemozu cerpat pandemicku OCR? Do skoly/skolky im deti nevezmu, lebo HO, ale OCR im takisto neumiznia cerpat? Clovek sa predsa rozdvojit nemoze, aby sa sucasne venoval 2 uplne odlisnym veciam. Riesili ste niekto so Socialnou poistovnou tuto situaciu? Dakujem.

ela90041
autor
14. jan 2021

@sasesoe dakujem, ale tento clanok neodpoveda na moju otazku, ci mozem poberat OCR, ak mam pracu, ktora sa da vykonavat na HO, ale nebudem ju vykonavat

sasesoe
14. jan 2021

@ela90041 bud budes robit z domu HO, alebo budes poberat OCR. Je to na Tebe ako sa rozhodnes/ dohodnes so zamestnavatelom

ela90041
autor
14. jan 2021

@sasesoe ide o to, aby socpoist takychto rodicov nevyradila z naroku na OCR, ak sa praca dala vykonavat z HO...

sasesoe
14. jan 2021

@ela90041 podmienky su 2 - dieta nie je v MS/ ZS + nemas prijem ako zamestnanec.
Nikde sa nepise nic o tom, ci je al nie je mozne pracu vykonavat formou HO - toto nikto neriesi, konieckoncov, ako by to mohla SP posudzovat? To je predsa na Tebe a zamestnavatelovi....

PODMIENKY
1. osobne a celodenne sa staráte o dieťa do dovŕšenia 11. roku veku (u dieťaťa, ktoré je zdravotne ťažko postihnuté do dovŕšenia 18. roku veku), ktorého škôlka alebo škola bude uzatvorená na základe rozhodnutia ministra alebo zriaďovateľa, ak dieťa nebude navštevovať ani školský klub (v prípade návštevy školského klubu nie je splnená podmienka osobnej a celodennej starostlivosti),

alebo

osobne a celodenne ošetrujete dieťa do dovŕšenia 16. roku veku, ktorého zdravotný stav na základe potvrdenia ošetrujúceho lekára takéto ošetrovanie nevyhnutne vyžaduje,

2. nemáte príjem ako zamestnanec a v období starostlivosti o dieťa/ošetrovania dieťaťa (nárok na pandemické ošetrovné teda nemajú rodičia, ktorí vykonávajú prácu formou domáckej práce, čiže formou home office).

kika831
14. jan 2021

@ela90041 ved ak mate skolaka alebo skolkara tak samozrejme mozte cerpat pandemicku OČR.

natalienka12
14. jan 2021

@ela90041 ak ti zamestnávateľ umožnil home office tak predsa poberáš mzdu, nie? Ošetrovné nie je odmena za to, že sa staráš o deti, ale kompenzuje výpadok príjmu zo zamestnania či podnikania.

ela90041
autor
14. jan 2021

@sasesoe a tunorvu podmienku ja splnam, lebo skolka je otvorena pre kriticku infrastrukturu a rodicov, ktori nemozu mat HO, tj. nienje uzatvorena, len moje dieta tam nevezmu, lebo som na HO

simonah73
14. jan 2021

robim to tak bezne, v podstate od narodenia druhej dcery som doma, ked mala tri som dostala vypoved - zrusili mi miesto, tak som zostala doma, urobila som si zivnost na uctovnictvo (aj som pracovala cely zivot dovtedy ako uctovnicka a mam k tomu aj strednu ekonomicku skolu vtedy teraz obchodne akademie) najprv mi ju ani do skolky nezobrali, nakoniec otvorili este jedno elokovane pracovisko tak tam nastupila ale tak vieme ako to je s malymi detmi, tri dni bola v skolke a dva tyzdne doma kym bola ok. starsia ked som zostala doma bola asi druhacka, do druziny nikdy nechodila, lebo to som uz bola doma na materskej, potom rodicak, podpora a potom zivnost. takze za tie roky som si zvykla a viem si usporiadat robotu tak a naucila som aj baby tak, ze neotravuju kazdu chvilu s nejakou blbostou. a co sa tyka ocr, tak ani v prvej vlne som o nu neziadala, lebo ved aj tak som doma. akurat muz necely mesiac cerpal, ked naozaj sedel doma na zadku. teraz ma mensia 9 tak je tretiacka cize do vianoc bola v skole a teraz je zatial na distancnom.

natalienka12
14. jan 2021

@ela90041 no a? pracuješ z domu, tak máš mzdu či nemáš?

ela90041
autor
14. jan 2021

@natalienka12 ja nikde nepisem, ze budem poberat mzdu, praveze sa chcem venovat detom, kedze su doma. U mna celodenna starostlivost neznamena, ze som v tom istom byte ako deti, ale 4 hodiny denne stravim firemnymi telefonatmi a zvysok casu pripravou ostanych podkladov k praci. Ako konkretne sa ori takejto pracovnej naplni mozem starat o deti a venovat sa im?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
natalienka12
14. jan 2021

@ela90041 počkaj počkaj, nikoho nezaujíma povaha ani druh tvoje práce, ale či budeš alebo nebudeš mať mzdu

sasesoe
14. jan 2021

@ela90041 precitaj komenty pod tymto prispevkom...
Snad to bude zrozumitelnejsie...
https://www.facebook.com/1678997422379173/posts...

ela90041
autor
14. jan 2021

@natalienka12 a nikoho nebude zaujimat, ze skolka bola otvorena ale dieta tam nevezmu lebo som na HO?

ela90041
autor
14. jan 2021

@fidka79 nie, samizrejme nechcem plat a ocr zaroven, to som nikde nenapisala, praveze pisem uplny opak

zenulkaaa
14. jan 2021

@ela90041 a kto bude prosim Ťa skumat ci a aku pracu vykonavas a ci ju smies vykonavat na homeoffice??? Jednoducho to zdovodnis, ze Tvoj zamestnavatel to neumoznil a das si OCR. A mozes sa venovat detom. Ja nevidim ziadny problem.. je to len o dohode so zamestnavatelom..

natalienka12
14. jan 2021

@ela90041 a čo chceš? mzdu a pracovať alebo očr a starať sa o deti?

ela90041
autor
14. jan 2021

@zenulkaaa nasa skolka to zistovala, ci deti nastupia alebo sme na HO, neviem, ci sa tak informacie posuvaju aj na socpoist

ela90041
autor
14. jan 2021

@natalienka12 venovat sa detom, ale nechcem.dopadnut tak, ze zostanem.bez penazi so.zamietnutou ocr

ela90041
autor
14. jan 2021

@zenulkaaa socpoist moze preverovat ci nam zamestnavatel umoznil HO, ked to vysloveme vlada zamestnavateoom prikazala umoznit

hradnapani
14. jan 2021

samozrejme, ak nechces vykonavat HO, nahlasis to na personalnom, nebudes mat za to obdobie mzdu ale budes cerpat OCR. To, ze skolka je otvorena, je sice pravda, ale nie je otvorena pre vas, takze pre vas je fakticky "zatvorena". Pisu ti tu dobre. To, ze skolka zistovala kto bude co robit je sice ok, ale ona uz nema dosah na to, ci si ty realne HO aj vykonavala alebo si cerpala OCR - to zase budu vediet od tvojho zamestnavatela, ze si nepoberala mzdu a nevykonavala HO.

zenulkaaa
14. jan 2021

@ela90041 Pochybujem.. skor zistovala ako u nas, ze kolki budu mat zaujem a ci vobec otvoria. Nasa taknani neotvorila, lebo bol slaby zaujem.. Hovorim.. je to o dohode so zamestnavatelom.. na tvojom mieste by som si normalne podala ziadost o ocr a dohodla sa so zamestnavatelom aby v pripade nejakej kontroly dosvedcil, ze Ti proste neumoznil pracu doma.. dovodov preco sa da vymysliet milion. Vyriesene.. podla mna to aj tak nikto neskuma.. maju tam dost inych starosti

natalienka12
14. jan 2021

@ela90041 ty tomu absolútne nerozumieš, je úplne jedno, či máš HO alebo nemáš HO, ak chceš byť na OČR, tak to nahlásiš svojmu zamestnávateľovi, tým pádom ti zamestnávateľ nevyplatí mzdu a ty dostaneš OČR. Sociálna poisťovňa má ale vedomosť, či ti bola vyplatená mzda a za aké obdobie. Či si robila z domu alebo nie nikoho nezaujíma.

luccija
14. jan 2021

@ela90041 ty mas na vyber, ale nemozes obidve veci cerpat🙂To, co zistovala skolka sem nemiesaj.Najprv som si myslela, ze chces cerpat obe davky

ela90041
autor
14. jan 2021

@natalienka12 ok, v poriadku, nerozumiem preco socpoist do tych podmienok zdoraznika, ze rodicia na HO nemaju narok na OCR, ved to predsa neslo dokopy nikdy, aby bol naraz plat a OCR, budem rada ak mi vysvetlis, naco tak teda zdoraznuju rodicov s HO

petrisa213
14. jan 2021

@ela90041 preto to zdôrazňujú, lebo veľa rodičov si myslí že keď sú doma na HO a pritom sa starajú o deti majú automaticky dostať aj OCR, lebo si myslia ze vlastne zastávajú funkciu ktorú by inak robila škôlka. Niektorí aj z vypocitavosti. Tak majú milión žiadosti na OCR od rodičov, ktori pracujú z domu. A teda kým to všetko preveria zistia ze 1/2 žiadosti je neopravnena, je týždeň ich roboty zbytočne v cudu a ľudia ktorí oprávnene čakajú na peniaze z OCR sa ich tým pádom dočkajú neskoro.

ela90041
autor
14. jan 2021

@petrisa213 konecne zrozumitelna odpoved, ak je to zforaznene z dovodu vypocitavisti niektorych rodicov, tak pomylili interpretaciou mnoho ludi, ktori sa dodnes mylne domnievaju ze im nevyplatia OCR

ela90041
autor
14. jan 2021

@petrisa213 dakujem

petrisa213
14. jan 2021

@ela90041 za máličko 😉 budú vyplatene OCR, to by som sa nebála. Zamestnávateľ všetko posiela socialke, oni tam pekne vidia, kto robil a kto nerobil