Ročné zúčtovanie preddavkov na daň

3. feb 2022

Dobrý večer, potrebovala by som poradiť 🙂
Robím to prvý krát a som na to sama, tak prosím o pochopenie, ďakujem 🙂

Je tu “Uplatnenie poistného a príspevkov” - Zamestnanec, kt. v priebehu zdaň.obdobia platil poistné a príspevky, vrátane nedoplatku z ročného zúčtovania poistného na verejné zdrav. poistné sám a tieto si dodatočne uplatní pri vyčíslení základu dane.”

Ja som to mala nasledovne. 2021 jún som skončila školu ale za študentku som bola považovaná až do septembra. Štát by za mňa až do septembra platil poistné AK, ak by som nezačala pracovať. V júli som pracovala mesiac, vtedy za mňa platil zamestnávateľ. Potom som bola doma celý august - úrad práce som neriešila, keďže do septembra som bola braná za študentku (podľa slov ženy úradu práce). Lenže som nevedela, že tým, že som začala pracovať štát ma automaticky vyevidoval a neplatil za mňa nič. Samozrejme nikde som potom už nefigurovala teda nikto za mňa neplatil, čo som zistila až neskôr. Spätne som musela zaplatiť ten mesiac a teraz sa pýtam, či to “uplatnenie poistného” sa vzťahuje i na toto?
Nechápte ma zle, mne o nič nejde a o nič sa nesnažím, naozaj tomu nerozumiem a len si chcem vyplniť ten jeden dokument už.😪

Ďakujem 😊