Ahojte, chcem sa informovať ohľadom ročného zúčtovania dane. Čo vyjde lepšie? Keď si manžel uplatní na mňa (ak môže) alebo ak mi ho urobí môj zamestnávateľ?
Do 26.7.2021 som bola na RD,
od 27.7. do 31.7. čerpala som dovolenku v práci a zvyšok dovolenky som mala preplatený.
Od 1.8. som bola nezamestnaná, mala som dávku v nezamestnanosti.
Od 1.9. práca na TPP
Ďakujem za odpovede.
V práci si daj každopádne urobiť, prilož všetky potvrdenia. Môže si aj manžel, ak si neprešvihla sumu. Nie je to, že buď on alebo ty.
v prvom rade ide o dve rôzne veci. ty si požiadaj zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane a manželovi ak vyjde, uplatní si na teba on vo svojom RZD alebo DP. Ty máš povinnosť podať DP alebo požiadať zamestnávateľa o RZD, ak tvoj zdaniteľný príjem za rok 2021 bol vyšší ako 2255,72€. Je otázne či manželovi niečo vyjde na teba ako na manželku v jeho DP / RZD, keďže tam bude vstupovať dovolenka, mzda od 9/21 a dávka v nezam..
@veronikag18 nezdaniteľná časť základu dane je 4 511,43 euri, ak si zarobila menej rozdiel si môže uplatniť manžel
@veronikag18 to či manžel si ťa môže uplatniť vo svojom daňovom priznaní záleží od výšky tvojho príjmu. Ak budeš mať všetky potvrdenia daj si spraviť ročné zúčtovanie v práci.