Rizikové tehotenstvo

23. aug 2021

Ahojte.🙂ja by som sa chcela zo zvedavosti opýtať...1.ak žena otehotnie a užíva progesterón,alebo dufaston,ide automaticky na rizikove PN,alebo môže naďalej vykonávať svoju prácu ak to nie je fyzicky náročné?(v kancelárii administratíva)
Za 2.:je povinna hľadať za seba náhradu?
Za 3.ak lekár vyhodnotí ,že riziková pn je potrebná, musí to zamestnávateľ akceptovať?nemôže jej to zamietnut kvôli nedostatku pracovníčok napr.?
Ďakujem 🙂

domka222
23. aug 2021

1.nie nejde
2.ako kde
3.nemôže zamietnuť

janezz
23. aug 2021

Ahoj, ja som bola obidva razy na rizikovom. Progestanelle som užívala iba teraz pri druhom tehu, ale normálne som chodila do práce, tiež som mala kancelársku prácu. Zamestnávateľ musí PN akceptovať, tam sa nie je o čom baviť a náhradu za seba nie si povinná hľadať. To si musí poriešiť buď zamestnávateľ alebo tvoj priamo nadriadený.

autor
23. aug 2021

@janezz a kedy si oznámila tehotnost?inak ďakujem za odpoveď 🙂🌼

autor
23. aug 2021

@domka222 ďakujem za odpoveď 🙂🌼

surama
23. aug 2021

Ahoj, ja som brala tie lieky, co si spominala + Utrogestan a nebola som na rizikovom. Ale ja som pracovala z domu cely cas kvoli korone a za par dni sa mi polepsilo, takze mozno aj toto bol dovod, ze som nebola PN.

Ale ak by si to mala vazne a lekar by vyhodnotil, ze ides na rizikove, tak ty to len oznam zamestnavatelovi a on sa uz musi postarat. On ti to nemoze zamietnut ani nic. Ty to len oznamis a uz on sa musi starat, aj ked verim, ze je to takto nahle pre neho neprijemne. Ja som tak tehotenstvo oznamila pred koncom 3. mesiaca, aby mali dost casu najst nahradu, kedze u nas trva dlho vyberovy proces (+chcela som mat pokoj od novych projektov :D ).

nafka0483
23. aug 2021

1. Nie, samotne uzivanie tychto liekov neznamena automaticky PN.

2. Nie, zakonnik prace neuklada povinnost hladat za seba nahradu. Nemusis vobec riesit, ci za teba zamestnavatel nahradu ma, ci nie, ci odides nahle a pod. Ano, ak su dobre vztahy je nejaka slusnost snazit sa odovzdat agendu a rozrobenu pracu, novemu cloveku trosku pomoct zorientovat sa a pripadne zaucit. Ale ak to zdravotny stav neumoznuje, tak to nie je absolutne tvoja starost.

3. Ak lekar vypise na PN, tak zamestnavatel to nema co riesit. Ani diagnozu, ani dovody ani nic take. Nema na to ziadne pravo, kedze je to zdravotna zalezitost, cize on nema co posudzovat ci mozes, nemozes, ci akceptuje, ci neakceptuje. Je zo zakona povinny to akceptovat.

autor
23. aug 2021

@surama ďakujem ti veľmi pekne za odpoveď 🌼🙂

autor
23. aug 2021

@nafka0483 tak z mojej jej strany snaha určite bude všetko vysvetliť a pomôcť novému človeku.Uz len z toho morálneho hľadiska.U nás v práci je problém šéf.Neprijemny náladový človek,ktorý dáva pociťovať že je niečo viac.Oslovujeme ho titulom a priezviskom,prípadne pán riaditeľ.Nechcem poukázať na jeho ješitnosť,skôr tým chcem povedať,že mi až zviera hrdlo,keď mu to bude treba oznámiť.

autor
23. aug 2021

@nafka0483 mám obavy z jeho reakcie,preto som sa pýtala,či musím za seba niekoho hľadať...

nafka0483
23. aug 2021

Treba byt asertivny...viem lahko sa to hovori, ale je to pre tvoje dobro. Mysli na seba a babo, budes si nicit nervy kvoli nejakemu sefovi? On nech si rozprava co chce, ty proste odovzdaj papiere na PN a dovidenia, o tom sa nediskutuje, nevysevtluje.

Ak mas byt velmi v strese, tak kasli na zaucanie, pripadne si vopred priprav a spis nieco ako "manual", co novemu cloveku posles mailom a pomoze mu to. Ked sa das vypisat, tak si urob kopie z tlaciv, ktore dostanes, original posli postou zamestnavatelovi a nemusis so sefom vobec hovorit ani s nim nic riesit. A uz vobec nie hladat nahradu, to absolutne nie je tvoja starost ani povinnost. Nepoviem, ked su dobe vztahy ze povies ze mozes pomoct, popytat sa u znamych a pod. ale ked pises aky ma pristup, tak by som mu kaslala na hlavu.

autor
23. aug 2021

@nafka0483 ďakujem ti veľmi za tvoju je rady 🌼🙂vieš mi ešte poradiť ,že ak mu pošlem doporučene oznámenie o tehotenstve,budem už považovaná akoby v práci za "chránenú"?-neviem ako sa to odborné povie.Chcela by som to radšej poštou,lebo on je schopný mi to osobne ak mu to donesiem,nepodpísať prevzatie.A tou poštou keď to pošlem,bude sa to akceptovať?myslím už potom všade aj mimo pracoviska ak to bude potrebné....prepáč,že ťa otravujem toľko...

nafka0483
23. aug 2021

Urcite je potrebne tehotenstvo pisomne oznamit, prilozit potvrdenie od lekara - napr. kopiu prvej strany tehotenskej knizky (mozes zaciernit udaje o predchadzajucich tehotenstvach, potratoch a podobne, to mu vobec netreba vediet) a mat o tom dokaz, cize dobre rozmyslas.
Posli teda doporucene s dorucenkou (odporucam aj tu dorucenku, nie len doporucene) pisomne oznamenie - ze tymto oznamujes, ze si tehotna, predpokladany termin porodu xyz, predpokladany nastup na matersku abc a prikladas kopiu potvrdenia. Uplne takto strucne to staci. Aj keby tu postu neprevzal, tak po urcitom case sa vrati a povazuje sa za dorucenu, cize si chranena v zmysle ze si pred zakonom povazovana za tehotnu zamestnnakynu a mas pravo na vsetky "vyhody" tak ako urcuje zakonnik prace.

Neotravujes, pokojne sa pytaj a nechaj si poradit ako keby si mala urobit nejaku chybu a zamestnavatel by to mohol skaredo vyuzit.

domka222
23. aug 2021

Keď som dala zamestnávateľovi potvrdenie o tehotenstve hneď som mala nárok aj na viac priepustiek. No koľko, to ti presne neviem povedať.

nafka0483
23. aug 2021

@domka222 Trosku to poopravim, aby aj pre inych co budu citat tuto diskusiu to bolo jasne.

- kazdy ma narok na tolko "priepustiek" kolko potrebuje. Zamestnavatel ani zakonnik prace neurcuje ci potrebujes ist k lekarovi 7x do roka, alebo ci len tolko mozes a pod. Ak sa vysetrenie neda zrealizovat mimo pracovneho casu, tak ma kazdy narok ist na neho tolkokrat kolko potrebuje. Samozrejme na cas nevyhnutny na dane vysetrenie
- tych 7 dni na seba a 7 dni na rodinneho prislusnika su dni, ktore su s plnou nahradou mzdy
- takze pokojne mozes ist k lekarovi aj 20x za rok, kazda takato absencia s potrvdenim od lekara MUSI byt akceptovana a neucast v praci ospravedlnena, ale preplatenych je len prvych 7 dni, dalsie su sice ospravedlnene, ale bez naroku na mzdu
- pri tehotnej je rozdiel v tom, ze kazde vysetrenie suvisiace s tehotenstvom je s plnou nahradou mzdy bez ohladu na pocet kolko takych vysetreni je

domka222
23. aug 2021

@nafka0483 áno, tak som myslela. Naviac plne hradných

autor
23. aug 2021

@nafka0483 takže ak ostávam v práci,že má lekárka nedá na PN,tak on musí akceptovať aj tie návštevy v poradni,tak ako to určí doktorka?A ten cas,ktorý strávim u doktorky,nemôže Odo mňa žiadať že :toto si nahradíte,tu ste chýbali...?

nafka0483
23. aug 2021

Ale samozrejme. Lekarka ti urci termin poradne. Kedze je to planovane vysetrenie, nie nieco neocakavane, tak to oznamis v praci, ze v ten den mas vysetrenie. Lekarka ti potvrdi priepustku a tu potom odovzdas v praci k dochadzke. Zamestnavatel ti k tomu nic nemoze povedat, je povinny toto akceptovat a ten cas si nijak nenahradzas.

Ani si necerpas na navstevu u lekara dovolenku, ani si to dodatocne neodpracujes, nic take. Napr. denne mas odrobit 8 hodin. Za dany den budes mat 3 hodiny u lekara a 5 hodin odpracujes. Spolu 8, nic sa nenahradza, nic nechyba.

Pozor na to, ze to plati na cas nevyhnutny na dane vysetrenie a cesta tam a naspat do prace. Cize ak si objednana napr na 10:00, tak moze od teba vyzadovat, ze na 8:00 bud normalne v praci a 09:30 odides k lekarke a po vysetreni sa mas zas vratit. Kedze zakon urcuje ze je to cas nevyhnutny na dane vysetrenie.
Vela zamestnavatelov akceptuje ak povies, ze si tam stravila cely den, dlho cakala aze do prace v ten den vobec neprides, ale toto akceptovat nemusi.

autor
23. aug 2021

@nafka0483 ďakujem ti ešte raz veľmi pekne za tvoju trpezlivosť a cenné rady.🙂🌼

nafka0483
23. aug 2021

Rado sa stalo, pokojne sa pytaj, nech s tebou zamestnavatel nevybabre ;)
Zmluvu mas na dobu neurcitu?

autor
23. aug 2021

@nafka0483 áno na dobu neurčitú.🙂

janezz
23. aug 2021

Teraz veru neskôr, tuším v 15tt už mi bolo aj bruško vidno. Až som sa divila, že sa nikto nepýtal