Prisiel mi tovar z usa. Dhl ma informuje co vsetko im mam poslat vyslovene kvoli colnemu konaniu. Odpisala som im, ze nechcem vyuzit ich sluzby (24€) ale na colne konanie vyuzijem sluzby slovenskej posty (9€). Dhl mi pisu ze takto to nefunguje, ze potrebujem speditersku sluzbu alebo si pojdem po to sama na letisko. Zmatena som. Posta teda nemoze zastupovat hocikoho? Riesili ste nieco podobne? nie som podnikatel
DHL je súkromný prepravca, prečo by to mala riešiť Pošta? Pošta rieši len tie zásielky, ktoré aj doručuje
@lija22 DHLka je za zasielku zodpovedna odkedy ju prebrala az kym ju nedoruci. Myslis, ze z celeho lietadla teraz vyseparuju tvoju zasielku a odovzdaju ju slovenskej poste aby si ju ona preclila so svojim zasielkami? A potom co - vratia ju preclenu DHLke a doruci ti ju kurier, ci uz zrazu bude za zasielku zodpovedna posta?
To ako keby si sa dala operovat v sukromnej nemocnici ale chcela aby ti vizitu prisiel urobit primar zo statnej, lebo za nu nechces platit...
@lija22 Nie je to nahodou tak, ze ak je to "statna" posta, tak na hranici odovzda zasielku a prebera ju nasa posta? Ale ked si vyberies sukromneho dopravcu, tak ten posobi nadnarodne, cize riesi cely proces od odosielatela k prijemcovi, nema to komu a ani preco odovzdat.
Nepasuje mi, ze zasielku od DHL, UPS alebo inych by ti dorucila nasa posta.
A to, ze je postovne zdarma, to neznamena, ze DHL to robi zdarma, ale ze predavajuci postovne zaplatil namiesto teba. A colne konanie nesuvisi s postovnym.
@lija22 neviem ako si prisla na to, ze vsetko doruci posta, ved kurierske spolocnosti dorucuju svoje zasielky a tebe prisiel balik jednou z tychto spolocnosti, t. j. posta nema s tvojou zasielkou nic spolocne, preto ta ani nebude zastupovat v colnom konani. Bud zaplat dhl alebo si to vybav sama.
@lija22 Ci AliExpress ci eBay pisu a casto davaju moznost vybrat si ktoreho dopravcu chces aby ti to dorucil. Ali je trosku zamotanejsia - objednas cez urciteho prepravcu, ten to doruci niekde do velkeho skladu na hranici (teda mas sledovacie cislo len potialto) a potom sa to nalozi dokopy od roznych cinskych dorucovacich spolocnosti doruci do EU a da dalej poslat statnymi postami.
Ja som si to vybavil pred rokmi sam v BA, nie je to nic zlozite (dal som im len vypis eBay/PayPal). Ale tieto colnice su aj v krajskych mestach. Takze ak byvas inde, DHL by to mohol dorucit na najblizsiu colnicu...
@hiro som zo Ziliny a jasne mi dhl napisali ze bud zaplatim alebo si to vybavim osobne.
Nech posielaju zo zahranicia cimkolvek, ak raz platim 4$ alebo je to free proste to aj tak bude a pride. tu vlastne nemam na vyber. Ani som netusila, ze to pojde Dhl a ze bud osobne do ba na letisko alebo cvaknem 24€. "Neposielame zasielky na colny urad v Ziline". To je jediny dovod preco som zaskocena.
@lija22 Ty mas predsa dopravu free, toto je poplatok za to, ze prepravna spolocnost ti urobi preclenie. Mozes aj sama - ale ako pises, nevyhovuje ti to.
Odosielatel nema odkial vediet ake colne a danove predpisy platia v krajine dorucenia, takze samozrejme, ze tieto veci musis znasat ty. Nemoze za teba tieto poplatky zaplatit DHLka, lebo ty mas dorpavu free "a proste to aj tak bude a pride". Ona pride - len co absolvuje preclenie, za ktore sa plati.
@fokuska ano suhlas a prave preto som chcela poverit Slovensku postu na colne zastupovanie. Ako guglim, tak na colne zastupovanie je viacero moznosti. Ale Dhl s tym ocividne nie je ok. Este sa skusim poradit na infolinke posty, ci vedia zasielku prebrat a dokoncit colne zastupovanie. A potom napisem. Snad pomoze tato skusenost dobucna dakomu
@lija22 Inak tuto https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/clo/do... mas vysvetlene ako to funguje - v sekcii Tovar prepravovany kurierskymi spolocnostami - bud budes zastupena kurierskou spolocnostu, alebo si to vybavis ty sama. Ina moznost (slovenska posta ani ine dalsie spolocnosti a tretie osoby) tam uvedene nie su.
Kde su teraz vsetky tie, co tu vecne frflu aka je posta draha... ale ked dojde na konkurenciu, tak zistia, ze ta je omnoho drahsia
@lija22 to su hipici ze to nedorucia sem do ZA na colny urad, vsak mas dorucenie na svoju adresu a oni to chcu prebrat na letisku?
Nuz zlate pravidlo je - nic si neobjednavaj drahsie ako 22€ mimo EU (nieco male prejde aj drahsie 🙂 ). A v EU nie je Svajciarsko Norsko - na to pamatat...
Ale inak - ked som bol riesit to konanie v BA tak tam mi povedali vsak som si mohol dat preposlat konanie do ZA ze som nemusel chodit. Povedz tomu DHL nech to daju na colnicu v BA a ta by ti to mala na poziadavku preposlat do ZA na tuto nasu colnicu. Aj keby to nebolo zadarmo tak 24€ to nebude.
@hiro vies co, suseda duchodkyna tuzila po obraze aky mam ja, tak som jej objednala. uz viac do toho nepojdem veru. A ano pristup neposlat inam na colnicu je dobre vychcany
@ckatka
ahojte, neuverite ale nasla som moznost. posta ma zastupovat nemoze ale istafirma ( nasla som na nete) ano a vie riesit aj dhl zalezitosti za 12€ tak som taktrochu nad nimi vyhrala
@fokuska
Hmm, posta s tym nic nema... Mas zasielku od DHL.