Rezervačná zmluva v realitke

emaema12
2. júl 2020

Ahojte, podpisali sme realitnej kancelarii rezervacnu zmluvu 2000e
Na ucte mali rezervacnu sumu 24 hodin
Priatela vyhodili z roboty
Isli sme za maklerom porozpravali sme sa s nim. Oboznamili sme ho s faktami
A z 2000e chcel vratit.len 1000e
Vie mi niekto.povedat ako mam postupovat dalej?
Ci cez centrum spravnej pomoci ?

Chei by sme dostat cely rezervacny poplatok s5.
Dakujem za radi. Prajem pekny zvysok dna.

sasa1310
2. júl 2020

@emaema12 nemáš nárok na vrátenie. A ešte korektný, že vám dá 1000 eur. Ani to nemusí

maca1984
2. júl 2020

presne tak,suma sa nevracia.Bud zober tu tisicku a raduj sa,alebo nedostanes nic

emaema12
autor
2. júl 2020

Toto je podla zakona nedobrovolne obohacovanie sa ...

maca1984
2. júl 2020

precitala si si tu zmluvu a podpisala si ju?podpisom si suhlasila s podmienkami.Ziadne "nedobrovolne obohacovanie sa"

sasa1310
2. júl 2020

@emaema12 nie, nie je to obohacovanie sa. Ty si odstúpila od zmluvy. Oni s tým mali náklady, predávajúci kvôli tebe možno odohnal ďalších záujemcov. Treba čítať aj zmluvy. Nemáš nárok ani na tých 1000 eur

sasa1310
2. júl 2020

@emaema12 iba v jedinom prípade by si mala nárok na vrátenie rezervačnej zálohy a to v prípade, že by kupujúci si rozmyslel kúpu

nika3136
2. júl 2020

@emaema12
Poplatok je preto, aby ste od zmluvy neodstupili. Ak ano, cela suma im zostava

mogaa
2. júl 2020

@emaema12 treba si prečítať vždy zmluvu, ak ju podpíšeš tak s ňou súhlasíš......o nezákonné obohacovanie by išlo ak to nie je uvedené v rezervačnej zmluve ktorú si podpísala......

diewcatqoo
2. júl 2020

Ja ked vidim niekde napisane "bezdovodne obohacovanie sa", tak sa mi jezia chlpy. Kazdy druhy den mam v praci nejaku staznost na akoze bezdovodne obohacovanie sa. Samozrejme, ludia podpisu vsetko a nikto zmluvu necita, potom si rozmyslí, co podpisal a uz sa stazuje na bezdovodne obohacovanie sa 🙄
Prosim, aspon ked kupujete nehnutelnost, ktora nestoji 5 korun, citajte zmluvy predtym, nez ich podpisete. Je to pre vase dobro.

maca1984
2. júl 2020

Ako sa správa rezervačný poplatok, ak banka neschváli hypotéku alebo si kúpu rozmyslíte
V realitnej praxi sa tomuto faktu zvykne hovoriť, že k podpisu Kúpnych zmlúv nedošlo z dôvodov na strane kupujúceho. Toto je prípad, kedy sa rezervačný poplatok mení na zmluvnú pokutu.

Viac menej to znamená, že peniaze ktoré ste zložili ako rezervačnú zálohu sa vám nevrátia a rozdelí si ich predávajúci a realitná kancelária.

Pre tento prípad sa v rezervačnej zmluve zvykne uvádzať formulácia približne v tomto znení:

V prípade, že nastane pochybenie na strane kupujúceho a k podpisu Kúpnej zmluvy nedôjde, zložená rezervačná záloha sa automaticky a v plnej výške mení na zmluvnú pokutu.

Podpisom rezervačnej zmluvy súhlasíte s takto určenou výškou pokuty ako aj so spôsobom jej úhrady.

Čo to znamená? Ak vám banka nechváli hypotéku alebo úver, alebo si kúpu zarezervovaného domu, bytu či pozemku počas rezervačného obdobia rozmyslíte, o zloženú rezervačnú zálohu prichádzate. A to v plnej výške.

maris5
2. júl 2020

@emaema12 tak ako pisu dievcata, nemas narok na vratenie rezervacneho poplatku. Byva to tak, ze ked kupujuci odskoci od zmluvy 50% ide realitke a 50% predavajucemu. Ja ako predavajuci som tiez stratovy, platim najom, hypoteku a uz to mohol mat predane a musim zacat odznova z obhliadkami.

ananas28
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
montemotherone
2. júl 2020

@emaema12 rezervačná zmluva je poistka pre majiteľa a realitného makléra. Už nevyvíjajú a ODBÍJAJÚ ďalších záujemcov, ktorí by nehnuteľnosť kúpili, takže idú do rizika ak by ste odskočili. Ak takto stratia šance nehnuteľnosť predať a vy fakt odskočíte, tých 2000 eur je niekedy aj malá záplata, ak sa im nehnuteľnosť nepredá v správnom čase, a budú musieť spustiť z ceny, prípadne ju nepredajú vôbec 🤷‍♀️ Buď rada, ber tisícku a bež 😉

dilino
2. júl 2020

Moja kamáratka tak mala tiež rezerváciu na byt tiež bol rezervačný poplatok 1500 eur a po zrušeni zmluvy kedže si našla iný byt zrušila zmluvu toho rezervačného bytu nedostala nič žiadne peniaze ked odstupila od zmluvy. Realitka povedala že si to mala rozmyslieť skôr takže bud rada že aspoň polovicu vám vrátil nemusia vrátiť nič nakoľko išlo o rezerváciu a nieje to žiadne obohacovanie sa realitnej kancelárie.Nič im nikto nemôže ani keby si ich dala na súd.To ešte ste natrafili na dobru realitku ked sa tak korektne zachovala nakoľko nemusela vyplatiť nič je to ako pokúta.

kitycat
2. júl 2020

Klobuk dole pred tym maklerom, ze vobec uvazuje, ze vam polovicu vrati a este na nebo budes hadzat spinu...

lujza_
2. júl 2020

My sme tiež takto prišli o 2 tisícky a prežili sme aj keď bolo nám ľúto 🤷‍♀️

patka06
2. júl 2020

Ak ste si prečítali rezervačnú zmluvu, sú tam popísané podmienky odstúpenia aj vrátenia rezervačného poplatku - zvyčajne sa nevracia vôbec - tešte sa, že sa vráti aspoň tých 1000 E.

lenkakravcova
25. okt 2021

@emaema12 Ako ti to nakoniec dopadlo?

Pozri ešte tu:
https://www.akmv.sk/nacrt-problemov-pri-sprostr...

Mozno to niekomu pomôže.
Tie praktiky realitiek sú strašne.
Každému sa moze prihodiť niečo prečo nie je možné nakoniec nehnuteľnosť kúpiť.

lenkakravcova
3. nov 2021

@emaema12 Inak odporúčam sa v tomto ohľade poradiť s právnikom.
Viem o jednom prípade, kedy bola zrušená rezervačná zmluva, a realitka si nechala len 1/6 sumy. Ale trebalo na nich zatlačiť (pohroziť im súdnym sporom - pretože realitka ako taká nemá právo dávať zmlyvné pokuty (i keď to podpíšete) fyzickým osobám. To môže len štátny orgán. Na súde by ste v tomto vyhrali. Takže sa na to treba odvolať. Druhá vec je ochrana spotrebiteľa. Ak tá nie je ukotvená v rezervačke (možnosť odstúpenia do 14 dní bez dôvodu, plné vrátenie peňazí + možnosť odstúpenia pri chybe nehnuteľnosti (napr. poškodenie atď.), tak je rezervačka znovu - neplatná. Na súde by ste vysúdili celých 2000 Eur. Treba preto v takýchto prípadoch spísať:
Písomné odstúpenie od zmluvy, kde vyzvete do XY dní na vrátenie takej a takej sumy (či už plnej, alebo im nechajte za vypracovanie zmluv niečo, tak aby to aj pre nich bolo zaujímavé) a pohrozte, že ak sa to nestane (nevrátia peniaze), tak to dávate na súd a Obchodnú inšpekciu.
Oni si rozmyslia, čo ich viac bude stáť,, či sa im oplatí nechať si dajme tomu 400 Eur za nič (lebo defacto nič okrem rezervačky a prehliadky neurobili), alebo sa im oplatí sa naťahovať po súdoch a nakoniec zaplatiť možno ešte Slovenskej inšpekcii mastnú pokutu za neoprávnené obohatenie sa (čo je aj trestný čin za ktorý hrozí väzenie).

Neviem ako ste v tomto nakoniec skončili vy, ako vám to dopadlo, ale ste v práve podľa právnych ustanovení SR.