Rezervačná zmluva - odstúpenie

30. mar 2023

Myslíte, že keď je podpísaná rezervačná zmluva za byt, tak treba ju aj uhradiť alebo by to mohli odomna sudne vymáhať? Dá sa ešte z nej vycúvať? Stala sa taká vec, že ja som uhradila zálohu 3800e (pred 7 dnami), avšak na zmluve bola chyba (uvedený iný sprostredkovateľ, maklérka uviedla seba menovite a mala uviesť sročku). A dnes mi volala maklérka, že musíme podpísať novú zmluvu a že túto zálohu mi vráti a mám to teda uhradiť znova, na iné číslo účtu. Ale ja som medzičasom dostala lepšiu ponuku na byt, ktorý som bola pozerať ešte predtým (pred 2 týždňami) a predávajúci až neskôr súhlasil s cenou, ktorú som navrhla (nezohnali nikoho iného). A teraz by som sa skôr rozhodla pre ten byt.. Asi sa to už nebude dať odvolať či? Ako viem, že je to nepríjemné rušiť, ale ja to beriem ako znamenie a nemám už z toho bytu dobrý pocit. Je to zvláštne, že mi volali dnes títo dvaja makléri takto v jeden deň, akoby vyššia sila zasiahla 😀

gejb
30. mar 2023

Ak je zmluva neplatná, peniaze ti dobrovoľne vráti, starú zmluvu skartuje, nemá prečo vymáhať peniaze. Peniaze sa predsa hradia až po podpise zmluvy, a to sa v tomto prípade už nestane.. Maklerka to bohužiaľ dovrzala na svoju škodu.

gemerka17
30. mar 2023

Kedže maklérka urobila chybu v rezervačnej zmluve, iný sprostredkovateľ aj iné číslo účtu, tak máš podľa mňa možnosť ešte z toho vycúvať. Len sa nesmieš priznať, čo chceš spraviť. Teda najprv musíš počkať, nech ti peniaze vráti a novú rezervačku nepodpísať. Myslím, že starou rezervačnou zmluvou, ktorá má očividné chyby by sa oháňať nemala. Treba ale s tým rátať, že s takýmto postupom nebude spokojná, kedže jej ušiel kšeft, ktorý v tejto dobe nutne potrebuje.

autor
30. mar 2023

@gemerka17 nutne potrebuje? Veď nájde iného čoskoro.

autor
30. mar 2023

@gemerka17 je to Bratislava, tu sa predávajú byty rýchlo.

gemerka17
30. mar 2023

Teraz už nepredávajú, neotvrara len dvere a za hodinu ma 10 záujemcov a ešte sa aj zvyšuje cena. Situácia je už ina a záujemca sa hľadá dlhšie, cena sa vyjednava. Ale tebe to moze byť jedno, ak chceš svoje peniaze späť a mat teda byť, ktorý sa ti viac páči.

denkatn
30. mar 2023

povedz jej ze dobre nech vrati peniaze a az ked vrati jej povedz ze novu zmluvu nepodpises. najlepsie keby ti vydala aj svoju kopiu zmluvy nejak.

autor
30. mar 2023

@denkatn no mne dnes poslala tú starú zmluvu poštou, nakoľko majiteľ predávajúci žije mimo ba, a posielala mu zmluvu tam na podpis, takže sme zmluvu podpísali ešte aj oddelene všetci traja.

denkatn
30. mar 2023

ale ci mas vsetky vyhotovenia tej starej zmluvy, nie len to tvoje vyhotovenie. lebo na zalovanie by bolo treba podpisany original. to od nej vypytaj za nejakym ucelom, ze chces stare zmluvy vstetky pred podpisom novej. napr. povezdi ze sa bojis aby neplatili obidve nova aj stara, tak nech ti posle vsetky zmluvy.

autor
31. mar 2023

@denkatn áno to je dobrý nápad a urobila by som to tak, ale uvedomila som si, že ona nemá dôvod mi ich posielať poštou, pred podpisom novej zmluvy, nakoľko by stačilo, ak by mi ich vrátila pri stretnutí, keď budeme podpisovať novú zmluvu. 😔 Nooo tak, toto asi nemá riešenie. Ak budú chcieť, tak by ma mohli o tu zálohu vlastne obrat.

denkatn
31. mar 2023

sak nema dovod, tak musis to nejak sikovne vymysliet.

autor
31. mar 2023

@denkatn no to jedine mi napada ze sa stretneme na podpis novej zmluvy a ja ju nepodpíšem, iba si zoberiem tú starú. Ale to mi príde už také pritiahnuté za vlasy, nerada klamem a vymýšľam takto. Najradšej by som jej povedala pravdu, aby aj ona stratila ďalší týždeň, a mohla ešte dnes nahodiť inzerát...

sense
31. mar 2023

Ja neodpisujem od určitej doby žiadnu zmluvu hneď na mieste. Vezme si domov, v kľude prezrie a následne pošlem doporučene. Takto sa vyhnem prípadným chýbal alebo zavádzaním pred podpísaním. A za to jedno poštovné naviac mi to stoji

autor
31. mar 2023

@denkatn oprava *aby aj ona nestratila ďalší týždeň...

autor
31. mar 2023

@sense teraz mi to už príde zvláštne, keď som predtým podpísala na mieste hneď. 🤔 Ale dobrá stretegia 🙂

sense
31. mar 2023

Prečo zvláštne, jej povieš ze keďže v prvej boli nezrovnalosti tak si to chceš v kľude doma prečítať.

autor
31. mar 2023

@sense hej máš pravdu. Akurát, že ja vôbec neviem klamat. Teda keď ja by som to nerobila s účelom, že by som jej neverila, ale s tým, že ten byt už nechcem. 😔

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz