Registrácia invalidného dôchodcu na úrade práce

29. máj 2021

Dobrý večer. Musí sa invalidný dôchodca (ID nie je 100%) zaregistrovať na Úrade práce po skončení prac.pomeru, ak nemôže zo zdravotných dôvodov vykonávať činnosť? Dočítala som sa, že zdravotné zaňho platí štát v prípade, že by nepracoval, ani sa nezaregistroval a poberal by len ID. Je to tak? Má niekto osobnú skúsenosť? Je lepšie byť zaregistrovaný alebo netreba, ak má problémy? Ďakujem.

marhel
29. máj 2021

Dobrý večer, invalidný dôchodca nemusí byť registrovaný na ÚPSVaR, pretože je už poistencom štátu čo sa týka zdravotného poistenia. Ľudia sú tam registrovaní hlavne kvôli zdravotnému poisteniu, inak by si ho museli platiť sami. Mýlne si myslia, že sa im rátajú roky do dôchodku a pod.
Btw, jedinou výhodou registrácie invalidného dôchodcu je, že ak naozaj hľadá prácu, tak nejaký zamestnávateľ ho môže uprednostniť z dôvodu, že by hľadal zamestnanca na nejaký projekt dotovaný úradom práce.

autor
29. máj 2021

@marhel Skôr je možné, že kvôli zdravotným problémom sa nenájde vhodná práca, ale kto vie. Do starobného dôchodku pár rokov zostáva, inak inv.dôchodca má už dosť rokov odpracovaných. Len je otázne, ako sa bude o tých pár rokov rátať dôchodok, podľa akých vzorcov, z akých rokov, keď by náhodou posledné roky pred dosiahnutím dôch.veku bol nezamestnaný. Pracovať by chcel, ale zdrav.dôvody.. Pýtam sa aj kvôli tomu, aby dotyčný nebol ako neplatič a mal všetko v poriadku. Ďakujem.

zalka
29. máj 2021

autor : invalidný je na koľko %, do 70% alebo nad 71%.
A pracovný pomer trvá ako dlho?

marhel
29. máj 2021

V kazdom pripade registrovat sa nemusi, vsetko ma ok. Registraciou na urade si vysku dochodku nezmeni, na to by mal vplyv len pracovny pomer.
Vypocet dochodkov je cela veda, v tom neporadim, ale ak ma inv., dovrsenim veku bude mat automaticky starobny, ibaze by mu vypocitali nizsi starobny, zostal by mu vyssi invalidny.

autor
29. máj 2021

@zalka Invalidný je do 70%. V pracovnom pomere cca.36rokov, presne neviem, rátam to od veku 18-19 rokov.

zalka
29. máj 2021

autor : určite sa oplatí evidovať na UP, minimálne na 6 mesiacov, skrz to, že má nárok na podporu vo výške 50% hrubej mzdy.
Potom sa môže z UP odhlásiť,
lebo je poistencom štátu a odvody do ZP platiť nemusí, nakoľko poberá ID.

tomaskovamaminka
29. máj 2021

Treba sa popytat, mohol by mal narok na podporu, ked pracoval.

autor
29. máj 2021

@marhel @zalka @tomaskovamaminka Vďaka. 😊

marhel
29. máj 2021

ak má nárok na podporu, tak jasné, na ten čas registrovať.... toto bez debaty 🙂

misienka123
28. jan 2023

@zalka ak sa čiastočný ID zamestná na dohodu, platí za neho do zdravotnej aj zamestnávateľ či len štát?

zalka
28. jan 2023

@misienka123 len štát, a nezabúdaj, že ak máš ID a zamestnáš sa na dohodu tak nemáš nemocenské poistenie a ani poistenie v nezamestnanosti. A môžeš si uplatniť odvodovú ulavu pri príjme do 200e

misienka123
28. jan 2023

Čiže zamestnávateľ do zdravotnej už neodvadza za "dohodára" na čiastočnom ID ?niekde som čítala, že polovicu tak chaos v tom mam.Nemocenské o tom viem.. Čo je poistenie v nezamestnanosti?na úrade vedena niesom.

zalka
28. jan 2023

@misienka123 za invalida nikdy neodvádzal zamestnávateľ do ZP pri dohode ...

loginexistuje
28. jan 2023

@misienka123 to plati pri TPP ze polovicu odvodov do ZP

misienka123
28. jan 2023

Takže keď už mam rozhodnutie o schvaleni čiastočný ID môžem sa kľudne odhlásiť z uradu práce?

misienka123
28. jan 2023

@zalka kto neje invalid,tak zamestnávateľ za dohodara platí aj do zdravotnej ci plati urad prace ak je tam vedený?

zalka
28. jan 2023

@misienka123 áno kto nie je invalidný tak za neho platí za odrobené dni zamestnávateľ do ZP odvody, a za zvyšné dni je poistencom štátu. Ak ho vyradia z UP tak zamestnávateľ platí odvody do ZP za odrobené dni, a dohodár platí za zvyšné dni sám odvody do ZP

zalka
28. jan 2023

@misienka123 nemusíš byť evidovaná na UP, ak si na ID.

misienka123
29. jan 2023

Ďakujem..🙂a náhodou informácie o tom nemate,ci zamestnávateľ berie nejakú dotáciu z úradu práce na vedeného na ÚP zamestnanca,ak ho chce na dohodu zamestnať?

9lf9
29. jan 2023

@misienka123 pri zamestnani na dohou urcie nie, pri zamestnani na PZ su projekty.

autor
29. jan 2023

Ozývam sa po čase, ako to dopadlo, prečo som zakladala diskusiu. Keď bola daná osoba prepustená zo zdravotných dôvodov zo zamestnania, lebo sa nenašla v danom momente iná vhodná pozícia, tak šla na ÚP. Už na ÚP nie je, je len na ID, ani nie polovičnom, ale zdravotný stav neumožňuje osobe pracovať, tak musí vyžiť z toho mála, čo dostáva. Prvý raz šla na PN po xxl odpracovaných rokoch a takto to dopadlo, žiaľ, do starobného dôchodku má ešte niekoľko rokov, keďže odchod do dôchodku bol posunutý (po starom by táto osoba už bola na dôchodku). Zdravotku tejto osobe platí štát, avšak roky stravené na ID, ktorý nie je plný, sa nerátajú do dôchodku.

misienka123
29. jan 2023

@9lf9 moja"mudra"svokra to neviem z kade vzala,ze to tak je🙂som jej vravela, že pred 15 rokami to tak fungovalo, že dali z UP dotáciu zamestnávateľom,ale musel tam byť zamestnany 2 roky na TPP,inak by musel peniaze zamestnávateľ vrátiť, ktoré za zamestnanca dostal..

zalka
29. jan 2023

@misienka123 no svokru máš múdru, a nemyslím to ironicky, nakoľko štát stále poskytuje príspevky na zamestnávanie občanov zo ZPS ... sama si čítaj https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/n...

ale tvoja otázka znela, či môže dostať príspevok zamestnávateľ ak zamestná na dohodu, nie na dohodára príspevok zamestnávateľ nedostane.
Príspevok môže dostať za zamestnanca v TPP.

misienka123
29. jan 2023

@zalka ona mi tvrdila ze jej susedu (viem že isto robila na dohodu),po roku ju prepustili,lebo iba rok môže robiť ked za nu dostane od štátu peniaze.tak som jej to vyvrátila,podla mňa nereálne.Dotaciu môže dostať na zamestnanca,nie za dohodara..

zalka
29. jan 2023

@misienka123 tak zrejme jej to tak podali ..