Rakúske občianstvo dieťaťa

erika689
17. jún 2022

Dobrý chcela by som sa opýtať ze jak sa da vybaviť Rakúske občianstvo. Keď matka je zo Slovenka otec Rakusak. A keby ze poradím na Slovensku tak jak sa dá vybaviť Rakúske občianstvo alebo musím porodiť v Rakúsku.Alebo kde sa to dá opitá na jakom úrade ci u advokáta?Ďakujem

erika689
autor
17. jún 2022

@erika689 Dobrý chcela by som sa opýtať ze jak sa da vybaviť Rakúske občianstvo. Keď matka je zo Slovenka otec Rakusak. A keby ze poradím na Slovensku tak jak sa dá vybaviť Rakúske občianstvo alebo musím porodiť v Rakúsku.Alebo kde sa to dá opitá na jakom úrade ci u advokáta?Ďakujem

andrea_86
17. jún 2022

@erika689 Dieťa má občianstvo automaticky získané obe - rakúske aj slovenské - po rodičoch. Na konzuláte, ambasáde Vám poradia bližšie, napíšte im e-mail alebo im volajte.

kiki68
18. jún 2022

@erika689 je to jednoduche, ides na magistrat prislusny bud k adrese alebo kde sa dieta narodilo v nemocnici ( podla adresy nemocky) a muz musi vziat so sebou svoj rodny lost a Nachweis von Staatsbürgerschaft. Plus platny identifikacny doklad ( pas, obcanak) . Tam na zaklade toho prizna otcovstvo, tiez sa udelia Obsorge Rechte pre rodicov a dietatu sa prizna aj rakuske obcianstvo. Ono do 18 bude mat obcianstva dve rakuske- slovenske,po 18 sa rozhodne ktore si necha.

kiki68
18. jún 2022

Ak nie ste priamo v Rakusku, tak na ambasade.

erika689
autor
21. jún 2022

@kiki68 dobrý tak ze to znamená ze kľudne môžem porodiť na Slovensku lebo tu žijem aj tu pracujem .Nemá to nič spoločné štím ze ci dostane občianstvo ze kde budem rodiť.Rakuske tak ci tak dostane aj po otcovi ?!

erika689
autor
21. jún 2022

@andrea_86 dobry tak ze to je jedno ze kde budem rodiť. Kľudne môžem aj na Slovensku. A na Rakúsku ambasádu mam napísať ci na Slovensku.?Ďakujem

erika689
autor
22. jún 2022

@kiki68 dobrý a ešte to som sa chcela spýtať ze aj tak sa dá vybaviť všetko keď nesme zobraty?!dakujem

kiki68
22. jún 2022

@erika689 Ano, manzelstvo s tym nic nema.

kiki68
22. jún 2022

@erika689 to s tym nema nic spolocne. Narok vznika na zaklade toho, ze otec je Rakusan a ma uznane statne obcianstvo. Aj keby rodite v Thajsku, tak to dieta po tom ako on prizna otctovstvo v rodnom liste vznika. Rovnako narok na priezvisko po otcovi. To vyriesite na ambasade v Bratislave

erika689
autor
2. júl 2022

@kiki68 dobre ďakujem 🙂