Rada ohľadom dedičstva

editamakoova
21. jún 2021

Zdravím dámy, potrebovala by som radu niekoho, kto sa vyzná. V piatok ma čaká dedičské konanie. Po mojom otcovi a aj dedovi (po dedovi dedím lebo otec už nežije). Mám ešte dvoch bratov, ktorí by mali dediť spolu so mnou, no oni dali splnomocnenie otcovmu bratovi a zároven bezodplatne prenechali svoje dedičstvo jemu. Ja by som chcela vedieť, či je to v poriadku, prenechať dedičstvo niekomu, kto nie je vlastne dedič. Dedičia sme predsa my (ja a súrodenci) a keď sa dedičstva chcú vzdať nemala by som ho získať ja? Nechcem byť chamtivá, ale z morálneho hľadiska mám určite väčší nárok na dedičstvo ja, ako dcéra než otcov brat. Ďakujem za každú odpoveď. Nemám na to, aby som si teraz platila drahého pravnika.

sasa1310
21. jún 2021

@editamakoova po dedkovi dedí predsa aj brat tvojho otca predsa. Veď píšeš, že otec nežije. Čiže dedove dedičstvo sa delí na jeho deti (tvoj otec a otcov brat) a keďže tvoj otec nežije, tak otcovú časť dedite vy, jeho deti. Čiž bratia mohli prenechať svoju časť otcovmu bratovi.

editamakoova
autor
21. jún 2021

@sasa1310 Najprv predsa dedime po otcovi. A tam otcov brat nie je dedic. Tam tiez mozu prenechat?

nafka0483
21. jún 2021

@editamakoova Kedy zomrel otec a kedy dedo? Nejako po sebe, ze je to cerstve a teda obe dedicske konania su otvorene?

sasa1310
21. jún 2021

@editamakoova dediči môžu komukoľvek prenechať svoje dedičstvo. Spíšu sa zmluvy rovno tam a hotovo

editamakoova
autor
21. jún 2021

@nafka0483 Otec v maji minuleho roku. Dedo v januari tohto roku.

nafka0483
21. jún 2021

@editamakoova Takze po otcovi uz mate dedicske konanie ukoncene, vsak? Otcov majetok uz rozdeleny bol, uz ste po nom mali dedicske konanie.

editamakoova
autor
21. jún 2021

@nafka0483 Práveže nie. Teraz bude po otcovi.

nafka0483
21. jún 2021

@editamakoova Aha. Tak potom po otcovi dedi jeho manzelka (ak ma a zije) a deti. Je na vas ako sa tam dohodneme, kto komu odstupi svoj podiel.

editamakoova
autor
21. jún 2021

@nafka0483 Nemá manželku. O to mi práve ide. Ja som nahliadla do spisu a tam je už surodencami podpisane splnomocnenie pre otcovho brata. Notarka mi povedala, ze súrodenci uz nebudu na konanie ani zavolaní iba ja a otcov brat a to ma hnevá

h2
21. jún 2021

@editamakoova A nie je to skôr otázka na tých bratov? Prečo to prenechávajú strýkovi a nie Tebe? Alebo spolu nekomunikujete?

editamakoova
autor
21. jún 2021

@h2 Bohužiaľ oni spolu komunikujú, no ja ako ich sestra som bola pre nich už davno cudzou odobou.

sasa1310
21. jún 2021

@editamakoova ale oni si so svojou časťou môžu urobiť čo chcú. Ty to neovplyvníš

editamakoova
autor
21. jún 2021

@sasa1310 Dúfala som, že je to nejako ošetrené zákonom. Lebo som niekde našla, že sa dedičstvo nemôže prenechať len tak niekomu, no je to vsetko z internetu. Nemôžem veriť všetkému oreto som sa radšej spýtala tuna.

h2
21. jún 2021

@editamakoova Vieš, ale keď sa svojho podielu vzdajú v prospech niekoho iného, tak je to vlastne to isté, ako keby to normálne zdedili oni a potom darovali, alebo predali ďalej. Veľkosť Tvojho podielu to aj tak neovplyvní. Iné by bolo, keby sa len vzdali dedičstva. Ale ak určili niekoho, v koho prospech to bude, tak s tým nespravíš nič.

misana84
21. jún 2021

@editamakoova ani tuna to nie je 100%...ved sa opytaj notara...pravnika...

editamakoova
autor
21. jún 2021

@misana84 Aj tak ste mi všetky pomohli. Ďakujem Vám. Som rada za každú pomoc.

abbey1
21. jún 2021

@editamakoova V každom prípade, tvoj podiel to nijako neovplyvní. Tu na Mk je aj súkromná právna poradňa. Skús sa spýtať tam. Radia tam odborníci.

qetka
21. jún 2021

@draik, vies prosim poradit?

andreagartnerova
21. jún 2021

@editamakoova po otcovi dedis ty a súrodenci - strýko bude len splnomocnená osoba. Po dedovi dedi strýko a vy ako právni nástupcovia po otcovi. Robila som unotara tak to je.

nafka0483
21. jún 2021

@editamakoova No vies co, ja si prave v tom nie som ista, ci oni mozu prenechat dedicstvo aj niekomu, kto nie je dedic.

Lebo je normalne, ze dedi manzelka a surodenci, ze oni sa medzi sebou dohodnu a niekto sa vzda podielu a pod. ale v prospech toho kto by dedil tak ci tak.
Ale stryko by po otcovi nededil vobec. Cize je otazne ci mozu bratia rovno "dat" svoj podiel strykovi. Ak by bratia zdedili napr. podiel na dome a ty tiez, tak v pripade predaja by museli svoj podiel ponuknut najprv tebe. Ak by si ty nemala zaujem, potom by mohli aj inym. Ale ak by svoj podiel darovali, tak to by sa asi dalo.

Chapem, ze ta to mrzi, ale ty o svoj podiel dedicstva neprides, cize nejake moralne naroky na podiely bratov si robit nemozes. Ale snad este nejaky odbornik potvrdi, ci aj zakonne mozu bratia takto konat.

loginexistuje
21. jún 2021

@editamakoova nemas ziadne a ani moralny narok na to aby si ziskala viac ako je tvoj zakonny podiel bratia maju pravo previest svoj podiel kludne aj na stryka je to ich vysostne rozhodnutie Notar toto riesil v prvom rade na prvom stretnuti s tym co hradil vybavoval pohreb tvojho otca co si asi ty nebola
povkaj si na dedicske konanie ale tvoj podiel co mas zo zakona narok dostanes a priprav sa na uhradu poplatkov notarovi

draik
21. jún 2021

@editamakoova
Ak sa bude dediť zo zákona, pretože nebol spísaný závet, tak ako dedičia prichádzajú do úvahy len potomkovia zosnulého (deti, vnuci....), keďže poručiteľ manželku nemal. Len títo dedičia môžu medzi sebou uzatvoriť dohodu o usporiadaní dedičstva, teda inom rozdelení dedičstva než podľa zákona. Zároveň dedič môže odmietnuť dedičstvo, vtedy na jeho miesto nastupuje jeho potomok. Nie je možné v dedičskom konaní svoj podiel previesť na iné než uvedené osoby. Dedič však následne môže previesť zdedený podiel na iného, za dodržania napr. predkupného práva.
Zároveň nemáte morálne a ani iné právo dediť viac ako zákonný podiel.

nafka0483
21. jún 2021

@editamakoova Tak vidis, ako som hovorila - pozri co pise draik.

sasa1310
21. jún 2021

@draik no, ale darovať môžu komukoľvek, nie?

draik
21. jún 2021

@sasa1310
Po ukončení dedičského konania áno, ako som uviedol, napr. za dodržania predkupného práva.

maris5
21. jún 2021

@h2 len ked to budu mat najprv bratia, nemozu to len tak predat, vzdy je tam predkupne pravo spolumajitela.