Ahojte, má niekto skúsenosti,alebo hocijaké informácie,som sama s dieťatkom a jeho otec trpí bludmi a paranojami, chcela by som vedieť či môže súd zakázať styk s takýmto rodičom, bojím sa že by mohol dieťaťu uškodiť.
@zziva - pokial je to len tvoj "nazor" ze trpi bludmi a paranojami, tak nic neporiesis, pokial sa nedopracujes k sudnemu posudku. Pokial je tam nejaka diagnoza - podaj ziadost o upravu ci zakaz styku otca s dietatom na sud.
zaznamy o tom nie su ale ma zaznam o tom ze sa liecil na psychiatrii pre toxikomaniu. ono to uz paranoja ide asi jedna ruka v druhej,
@sisaha neviem no ja si myslim že toxikománia a paranoja by mohli byť dostatočné dôvody na to aby súd styk s dieťaťom zakázal. nemyslím si že drogovo závislý a psychicky chorý rodič je vhodným výchovným vzorom pre dieťa. nechcem aby moje dieťa skončilo tak ako on len preto,že ako otec má právo aj keby bol neviem aký závislý.....
@zziva ja ti rozumiem, ale je to otec, ktory ma narok na svoje dieta. Neda sa len tak niekoho obvinit bez toho, aby to bolo lekarsky potvrdene. Ja ho teraz neobhajujem, aby si mi rozumela. Len vysvetlujem akym sposobom prebeiehaju sudy. Ak bol lieceny pre toxikomaniu, aky je zaver? Este v tom pokracuje, alebo nie? Pises o paranoji..., na to lekarsky zaznam nie je...Preto ti hovorim, ze mozes navrhnut psychiatricke vysetrenie, pripadne dolozit nejake dokazy, svedkov, ktorí potvrdia jeho správanie - to vsetko treba navrhnúť na prvom pojednávaní. Požiadať súd o to vyšetrenie...Inak ti poradit neviem..
@sisaha jasne dik,zaver nebol ziadny nakolko psychiatri si s nim nevedeli dat rady, posielali ho od jedneho k druhemu,lebo vzdy mu vychadzali pozitivne testy na drogy, k lieceniu ho dohnali rodicia on sam sa liecit nechcel,len ho vydierali ako to uz byva ze ho vyhodia z domu a podobne,tak sa na to dal, proste nebol dolieceny viem ze uzival drogy aj nadalej teraz ako je dieta neviem ci nieco berie ci nie, ja osobne mam z neho strach, co on je schopny si vykonspirovat v hlave to nie je normalne podla mna, stale na mna utoci s absurdnymi vecami, dokonca si vymyslel, ze kamaratkine dieta je moje dieta a ze ja som jej ho dala aby ho ona vychovavala........ neviem ako k tomu dosiel 😕 😕 😕
Z naseho drivejsiho bydliste mam ale zkusenost tu, ze se doslova cekalo na to, az dany "nemocny clovek" ublizi...Bohuzel "musel" ublizit nekolikrat nez se Policie vzbudila a zasahla prostrednictvim Soudu...
Sousedce nepomohlo ani Zasahnuti a potvrzeni z Prvni Pomoci ...trpela nekolik let... ☹
p.s. S lecbou musi dany "nemocny" souhlasit ..(alespon zde je takova praxe)..pokud byl propusten, znamena to, ze je vyleceny a tudiz integrovany do spolecnosti...
@sisaha svedectvo 3 osoby ti nepomôže, pre súd to musia byť doložené lekárské správy, a to že sa niekedy liečil nič neznamená, on musí byť liečený teraz, jedine požiadať súd o nariadenie psychiatrického vyšetrenia teraz a zhodnotenie odborníkom jeho stav. Svedectvá takéhoto typu rieši súd iba ako vlastný názor svedka, nie ako diagnózu. Ak mu to súd nariadi, vtedy sa musí podrobiť vyšetreniu a to sa dokladá do spisu a je to dôkaz pre súdne rozhodnutie
@irriss no len on sa liecil len ambulantne, nebol v ziadnom ustave len chodil na sedenia, a nebol prepusteny ani integrovany do spolocnosti,proste len ho vykopla psychiatricka ze ma ist k inemu psychiatrovi lebo ona nevie co s nim ma robit.... rodicia ho na liecenie dat nechceli bola by to velka hanba pre ich "zamoznu" rodinu,cize to riesili takto v tichosti aby sa to neroznieslo po meste.
@sisaha o dieta ma zaujem, v podstate to bolo tak,ze co viem ked som bola tehotna a boli sme spolu tak sa drog nedotkol,ale robilo to s nim hrozne veci, az to hranicilo s autizmom alebo s cim, ja viem, poviete si ako som mohla byt s niekym kto berie drogy ale ja som len vedela, ze si sem-tam pofajci a lubila som ho bola som slepa, ked som otehotnela povedala som mu jasne ze musi byt zodpovedny a ze take veci uz robit nesmie, nakoniec vysvitlo ze mal docinenia aj s tvrdymi drogami ako pervitin, extaza, a vsetky veci nejako vyplavali na povrch,aj o tom ze sa takto ambulantne liecil, v tehot. sa to este dalo zvladat ale ked sa dieta narodilo jemu uplne zacalo preskakovat, zacal vidiet vselijakych diabloch na fotkach a podobne, cele hodiny len tak pozeral von oknom, ani len reklamu si nedokazal pozriet s tym ze by ju vnimal,on len proste pozeral na telku a nevedel o co sa tam jedna, najprv som si myslela ze je len vycerpany alebo co ja viem co, ale neviem z coho ked ani do roboty nechodil a dieta som kojila ja, no a proste ked som nieco povedala tak sa urazil a nebolo ho aj tri tyzdne,co v tej dobre robil to neviem viem len ze bol pri mame,ta ho podporuje vo vsetkom lebo vraj on je taky..nechal ma samu s dietatom aj mesiac, vymyslal hluposti ze mam dieta len ako nastroj na vymahanie penazi,no strasne veci,ked malo dietatko 5 mesiacov rozisli sme sa uz sa to dalej nedalo........ uz som nevladala s nim.
@zziva tak sa s nim nestretavaj vobec dieta mu nedaj pod podmienkou ze kym so sebou nebude nic robit vas vidiet nebude. a nech to kludne pozenie na sud ked chce.
on si len chodil posediet k psychiatricke on sa neliecil. treba najst ludi co sa zaoberaju iba zavislostami. lebo tuto pani doktorka asi nebolo to prave orechove. ale to musi chciet on nikto ho donutit nemoze. je to na tebe ci mas na to nervy alebo nemas. bud ho mas stale rada a budes bojovat o jeho zivot alebo sa mu otocis chrbtom a povies nech si to riesi sam.
@martina2001 no ved ja vyssie popisujem,ze sud potrebuje do ruky lekarsky posudok o jeho zdravotnom stave. Svedkovia mozu iba opisat jeho spravanie a dosvedcit jej tvrdenie. Jednoducho treba poziadat o nariadenie vysetrenia.
mozes poziadat o zamedzenie styku z vyssie spominanych dovodov a ako som uviedla poziadas o jeho sudne vysetrenie. Mozes uviest, ze v minulosti navstevoval psychiatra pre zavislost na tvrdych drogach. Podla mna sa nemas coho bat. Ten styk bude mozno na zaklade faktov zamedzeny uplne. Otazka je, ci ta nebude prenasledovat a inak napádat... 😒
@zziva nooo, dosť mi to pripomína môj príbeh. Odporúčam urobiť čo Ti radia, daj na súd návrh na zverenie dieťaťa do opatery matky a zákaz styku otca s dieťaťom, resp. len obmedzený za prítomnosti matky. Zákaz styku dá súd len v mimoriadnych prípadoch a po xy psychiatrických vyšetreniach. Ja som išla rovno na Úrad práce, kde mi napísali návrh na vydanie predbežného opatrenia na zverenie do výchovy a zákaz styku, ten vydajú aj do 24 hodín, platí nejaký mesiac a potom sa dá riadny návrh na súd. Ale treba aj niečo priložiť, ja som dávala vyjadrenie z polície, lebo ma tiež ohrozoval a tak som naňho podala viackrát trestné oznámenie, buď za porušovanie domovej slobody alebo nebezpečné vyhrážanie. Ty musíš dať rovno návrh keď nemáš čo priložiť, že je nebezpečný a n súde priamo žiadať psychiatrické vyšetrenie. No byť Tebou pozhŕňam všetky zvyšné peniaze, resp. si požičiam a idem za advokátom, lebo Vám môže ublížiť. Tvrdé drogy najmä pervitín vyvolávajú silnú psychickú závislosť, často aj schizofréniu, má zablokované akékoľvek emočné cítenie. Keď Vám ublíži v budúcnosti ani si to sám nebude uvedomovať, možno tak o pár dní mu to dojde alebo týždňov a potom príde prosiť a ospravedlňovať sa a tak dookola. Môžem o tom knihu napísať. Už to neodkladaj, lebo sa to bude len zhoršovať. A ak aj dojde k tomu, že mu súd zakáže styk, som si istá, že jeho to nezastaví, mňa teda otravuje aj naďalej. No veľa síl Ti prajem.
@dankamg no mňa tiež otravuje tak raz za dva mesiace sa ozve že chce vidieť malého...ale ja mu ho nedávam, len som o tom nechcela písať lebo som sa bala,ze sa dockam hned kazni o tom,aka som ja zla matka lebo odopieram dietatu otca. Ved ani na neho uz 6 mesiacov neplati,ani len suchy rozok od neho nevidel maly. Takze si myslim ze dobre je ako je...Najhorsie je ale ze ma psychicky depta cez smsky, chce mi nahovorit svoje pravdy ktorym bezvyhradne veri a su to uplne nerealne veci.... Ja uz ho rada nemam a som rada ze je prec... Vobec nemam zaujem na tom,aby som mu pomohla,pre mna za mna nech si robi co chce len nech da mne aj mojmu synovi pokoj,bojim sa ho a bojim sa ze by v buducnosti mohol deptat aj maleho a urobit z neho ktohovieco,hrozna predstava. Tiez som premyslala nad advokatom. Ja zatial v podstate nemusim riesit sud, pretoze maly ho nema uvedeneho v rodnom liste..... Ale on sa ho stale domaha a moze si podat navrh na sud o urcenie otcovstva (co si myslim ze neurobi lebo keby chcel tak uz to urobi davno a aspon by pravidelne na maleho prispieval, no ale ktovie,či motyka nevystreli,este je vsetko mozne).
Ja sa vlastne len pripravujem,zhanam informacie,aby som nezostala v soku,ked daco podnikne.
Potom by to hralo nejaku rolu v celom konani ze on na maleho neplatil aj ked dobre vedel ze dieta je jeho? Neviete?
@zziva tak to si ešte ten lepší prípad, keď Ti dá 2 mesiace pokoj. Ak Ťa deptajú smsky je to jednoduché, zmeň si číslo alebo si daj jeho číslo zablokovať operátorovi. Ináč, pokiaľ nie je uvedený v rodnom liste, Ty nemáš žiadnu povinnosť mu to dieťa ukazovať. Veď nikde nie je preukázané, že on je otec. Tiež si myslím, že o určenie otcovstva nepožiada aspoň kvôli peniazom a keď ťa príde osobne otravovať tak zavolaj niekoho z rodiny, aby bol pri Vás a keď príde neohlásene tak ho vyhoď, že sa mal predtým ozvať. Ja to tak robím. Po čase sa stiahne a dá pokoj pokiaľ nebudeš reagovať.
@zziva ahoj, pokial nieje ako otec určeny v rodnom liste, tak on nemá žiadnu povinnosť ti platiť alimenty, z čoho vyplyva že on nemá na dieta žiadny nárok, vidiet ho, stretávať sa s ním, ani nič podobné, pokial nemá rozhodnutie zo sudu o povolenych návštevách, ktoré by aj tak mali byt len v prítomnosti matky. takže na tvojom mieste by som zmenila okamžite číslo a hned v pondelok by som šla na urad práce, alebo na sociálku- proste za niekym kto by ti poradil ako dalej postupovať, určite sa nájde nejaká pracovnícka ktorá ta vypočuje a pomôže tebe aj malému. tak hlavu hore, my ženy vydrzime čokolvek 🙂 veľa stastia
@zziva ak nie je v rodnom liste, pochybujem, ze by mal peniaze a rozum na to, aby cokolvek podnikol. Myslim, ze predstava, ze by mal platit cca 150 eur mesacne na maleho je dost odstrasujuca pre niekoho, kto peniaze potrebuje na drogy. Tak preto tak ako ti pisu baby,zmenit cislo, ak sa da, tak aj adresu, nereagovat na nic. Maleho mu neukazovat.
diky, no ono to nie je take jednoduche zemnit cislo do februara mam este pausal ktory chcem teda v spominanom februari zrusit momentalne si to nemozem dovolit su tam velke pokuty iste to poznate. a co sa tyka blokovania mobilnym operatorom to som uz riesila, pracovnici mi povedali, ze mobilni operatori takuto volbu nemaju teda nemozu zablokovat prichadzajuce hovory a smsky len z jedneho cisla. vraj tuto funkciu maju len niektore typy samsungov a taky ja zrovna nemam ani si nemozem dovolit jeho kupu kvoli nejakemu pakovi. dalej co sa tyka tych 150eur............. dotycny je na podpore takze by to bolo nejakych 25 eur co je zo zakona myslim... ale ja ich ozeliem nechcem ho v rodnom liste...viem ze by som mala mysliet do buducna ale ma uz teraz 31rokov a sudiac podla jeho povahy a ostatnych veci a okolnosti ani sa nikdy nezamestna..vzdy bude sediet mame pri zadku lebo im dvom to tak vyhovuje maju zvrateny vztah,ktory tu teraz nechcem rozpitvavat lebo to sem nepatri. dakujem Vam vsetkym za rady🙂
@zziva ak sú o tom lekárske záznamy a otec je liečený, záleží naposudky psychiatra, či je nebezpečný alebo nie pre svoje dieťa.. Na základe toho súd rozhodne.