Prvý rok živnosti - odvody

20. mar 2022

Ahojte, od 02/2022 som prešla z TPP na zivnost. Prvy rok sa vraj neplati zdravotka a socialka. Od kedy cca je potrebne platit odvody ?

michaelam2
20. mar 2022

ak máš len živnosť, zdravotné odvody musíš platiť aj prvý rok

leni1977
20. mar 2022

Zdravotné poistenie si platiť musíš hneď, sociálne poistenie po prvom daňovom priznaní, na základe príjmu ti Sociálna poisťovňa predpíše výšku poistného. Ak podáš daňové priznanie do 31.3.2023, odvody budeš platiť od júla 2023.

autor
20. mar 2022

@michaelam2 mám aj 1/8 pracovný pomer TPP

autor
20. mar 2022

@leni1977 ďakujem za info, to som nevedela prezistim v zdravotke lebo mam aj tpp este na 1/8

michaelam2
20. mar 2022

tak to potom neviem, zájdi radšej aj na zdravotnú aj sociálnu a tam ti to všetko vysvetlia

autor
20. mar 2022

@michaelam2 ano zajdem dakujem

leni1977
20. mar 2022

nevadí, že máš aj príjem zo závislej činnosti, zo živnosti si zdravotné poistenie platiť musíš, ja mám živnosť a ešte aj 6 iných zamestnávateľov odkiaľ mi tiež ide zdravotné poistenie, neplatím plnú sumu zo živnosti, poisťovňa mi vypočítala alikvótnu časť.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michaelam2
20. mar 2022

ano vypocitaju to presne a povedia ti aj kedy v mesiaci to mas posielat, len tam chod cim skor nech nemas nedoplatok ....neviem presne ako je to teraz s kartickou DIC ale ja som si po nu musela ist osobne na danovy urad

autor
20. mar 2022

@michaelam2 oki dakujem

autor
20. mar 2022

@michaelam2 no tak od februara asi aj mam nedoplatok ale bola som v tom ze sa neplati:/ nevadi pojdem hned zajtra

leni1977
20. mar 2022

uhradené musí byť do 8. v mesiaci

leni1977
20. mar 2022

S kartičkou z daňového úradu neviem ako to teraz je, ja som si bola po ňu, ale to už je viac ako 5 rokov.

monkasponka
20. mar 2022

Takto... Ak maš pri živnosti ešte pracovny uvazok .. neplatiš nič do zdravotky. Buduci rok sa ti spravi danove ( do 3/2023) , zaplatiš dane a pošlu sa papiere do zdravotnej poistovne ( automaticky) kde ti vypočitaju kollko mas doplatiť _ jednorazovo ( pride ti papir domov niekedy v auguste, v septembri) plus ti určia preddavky, ( ak budu treba) ktore začneš na mesačnej baze olatit od 01/2024. Rovnaky princip je v socialnej poistovni.
Uplne najlepšie je mať pristup do online pobočky zdravotnej poistovne kde si pekne sleduješ všetky platby/ nedoplatky/ preplatky ...

autor
20. mar 2022

@monkasponka dakujem pekne za vysvetlenie 🙂

leni1977
20. mar 2022

Zdravotku plať od začiatku, ak nebudeš, vznikne ti riadny nedoplatok. A naraz to bude veľká suma.

janetinka27
20. mar 2022

na danovy sa musis zaregistrovat najprv na stranke financnasprava.sk a ked ti pride potvrdzujuci email,pojdes osobne na danovy urad,kde este podpises klasicky registraciu (papierovo).

liljana
20. mar 2022

Je to taky odrb. Socialne odvody ti na rok "odpustia", cize rok nebudes mat zaplateny dochodok. Ale ziadna zlava na daniach, ci zdravotnom. Tam ti to vyjde platit bez socialneho z vyssieho zakladu praveze vyssie.