dobrý den potrebujem sa poradiť, kupujem z ceskej stranky bazara nejaku vec, a dala som zahraničný platobný príkaz a nechce ma pustit lebo pýta bic a iban, pani mi napisala cislo uctu, klasicky s kodom banky, hovorim, ze potrebujem zadat aj ostatne veci a ona mi nato: ze ona ani netusi aky ma iban, bic, swift co teraz? teraz to nekupim? je jej tazke poslat nieco na slovensko? a inak ake je postovne na slovensko neviete, lebo mi povedala ze 300 cz....
dakujem za odpovede a prajem pekný vecer
@alienka28, poštovné je v poriadku. Skús si na internete podľa čísla účtu vygenerovať IBAN a BIC. Pri prevode v cudzej mene si účtuje banka odosielateľa i prijímateľa vysoké poplatky, to asi pani nevie a bude žiadať doplatiť alebo to hneď vo svojej banke zaplať Ty. Ideálne by bolo, keby si mala účet npr. vo FIO alebo inej, kde sa poplatky neplatia.
A zisti, či nemá niekto v Tvojom okolí účet v CSOB, mBank alebo FIO. Možno sú aj iné, ja poznám len tieto a používam FIO, lebo veľa v ČR nakupujem.
na nete je fakt kopec prevodnikov, ktoré ti klasické číslo účtu prevedú na iban. to nájdeš ľahko
Aj pani si to môže zistiť, musí mať papiere od účtu a tam to isto má
@alienka28 pani musi vediet svoj iban...v ziadnom prípade to neposielaj ako zahraničnú platbu v czk.lebo budeš prekvapena že ti ako poplatok zbehne nejakých 15..20eur.posli to ako sepa platbu v eur.pani nech ti sumu prerata na eura.vacsina bank ma tieto platby bez poplatku.
Dakujem krasne za rady vsetkym, velmi ste mi pomohli, som zas o nieco mudrejsia ☺
@mirka2405 To nie je pravda. Pri SEPA musis posielat eura ale prijemca nemusi mat euro ucet. Banka mu pripise na ucet prepocitane peniaze v jeho mene.
https://www.vubotvorene.sk/ako-mam-cez-internet...
No mne ked som chcela urobit sepa prevod - sk uctu na cz ucet v kc tak mi vyhodilo upozornenie ze platim poplatky nie za konverziu ale za uskutocnenie prevodu.. cize bla bla ze su prevody v eu zadarmo
@mirka2405 hlúposť. zadarmo má vačšina bánk sepa platby = prevod v EUR v rámci EU, plus niektoré krajiny. do určitej sumy. Príjemca vôbec nemusí mať účet v eur aby to bolo zadarmo 🙂 odkiaľ prosím ťa čerpáš informácie???
@mirka2405 ako neviem v ktorej banke pracujes ale realita je asi takato: Bezne si s manzelom preposielame platby cez sepa aj keď ucty nie sú oba v eur a max poplatky ake sme kedy znasali bolo v jeho banke v zahraničí 0.05€ za pripisanie platby 😊 keď niečo objednavam z ciech vždy si pytam iban a konkrétnu sumu v eur podieľal ako sepa platbu v eur a ešte sa mi nestalo že by sa niekto z druhej strany stazoval že mu za poplatky stiahli majland....vacsina serioznych firiem ma dávno takéto prijate platby v balikoch....ak ide o do tak poplatok je aj v cz max do par centov za prijatu platbu.....ja to ďalej nekomentujem...prosim vašich nadriadených o zvýšenie platu nech viete ľuďom radiť fakt aj trošku prakticky.
@katarinamarkova Presne ako to mame aj my.😉 Btw.nenapisala co robi v tej banke uz 20rokov.
@novana Nemáme ani zpriaznene banky ani nejaký extra balík. Celkom obycajny balík. Plati co pise
@katarinamarkova
Myslis,ze mam zpriaznene banky s kazdym obchodom kde nakupujem...
Pri SEPA platbe v eur nezadávaš typ poplatku SHA alebo OUR...To sa zadáva len pri zahraničných úhradách...keď sa posiela SEPA platba je v eur, vo väčšine bánk zadarmo...a prijemca môze mať účet v akejkoľvek mene, suma sa prepočíta a pripíše na účet príjemcu...tiež pracujem v banke ale o 4 roky menej a u nás to funguje takto...😊
Zabudla som dodať že SEPA funguje len vrámci krajín Eú...😉
@evittam, nemyslím, ale predpokladám, že firmy si platia vyhodný balík a pochybujem, že by sa oplatilo platiť ho pani, ktorá raz za rok predáva na bazoš.cz mikinu a čiapku po synovi, a preto som neni presvedčená, že jej banka namiesto eur vyplatí koruny bez manipulačného poplatku.
@novana manipulačný poplatok? Aký? Banka automaticky len aktuálnym kurzom prerata prijatu platbu.poplatok max tak za pripisanie platby na účet co je v dnešnej dobe fakt niečo od nula eur do par centov. Takže obe strany to majú skoro zadara a za par hodín....co na rozdiel od zahranic.platieb kde to trvá par dni a poplatky sa už rataju na desiatky eur.
Keďže sme krajina Eú, platby funguju tak ako keby ste platili vrámci Slovenska..takže ako píše katarinamarkova nie je tam manipulačný poplatok. Takže platba je pripísaná najneskôr druhý deň prepočítaná aktuálnym kurzom max. s poplatkom za prichádzajúcu platbu ktorú zaplatí príjemca rovnakú ako keby mu to peniaze posielal niekto z jeho krajiny😊
Ahoj, keď zadáš číslo účtu na stránke NBS do IBAn generator, tak pretransformuje klasické číslo účtu na IBAn formu, SWIFT/BIC sa dá nájsť na stránke každej konkrétnej banky. Ale poštovné je naozaj celkom vysoké.