Problémy s dedičstvom

3. jan 2024

Ahojte, prosim poradte, co by ste robili v takejto situacii:
Otec vlastnil starsi dom, jednoizbovy byt, zahradku na okraji mesta. Vsetko nadobudol este predtym, ako spoznal mamu. Kym zil, vsetko prepisal na mna, ja som sa o to neprosila, urobil to uplne sam. Mali sme skvely vztah a ked ochorel, doopatrovala som ho, vozila som ho k lekarom, ked ho prepustili domov, nastahovala som sa k rodicom a starala sa on, kym poslednykrat nevydychol.
Mam nevlastnu sestru (spolocna mama), ked mala 9 rokov, mama stretla otca, vzali sa a potom som prisla na svet ja.
Sestra odisla v 20 do zahranicia a chodila domov tak raz za rok, no a teraz naposledy ked tu bola, povedala mi, ze chce, aby som na nu prepisala byt. Aby aj ona nieco mala.
Mam s nou dobry vztah a jej poziadavka ma trochu zaskocila. Co by ste robili?
Este napisem cca hodnoty majetku- byt bol ohodnoteny na 75 000, dom je starsi a realnu hodnotu nema, pretoze stoji na nevysporiadanom pozemku-takze ani predat, ani zrekonstruovat, vsetko tazke okolo toho a zahradka ma hodnotu cca 6 000.
Ja byvam v byte, na ktory mame s muzom normalne hypoteku.

lenkasarka
3. jan 2024

Myslím,že nemáš čo riešiť. Síce sa vztahy naštrbil,ale ja by som sestre byt neprepisala.

melanta
3. jan 2024

Sestra nemá ani právny a ani morálny nárok na čokoľvek z toho, čo ti otec daroval. Bol to jeho majetok, bol to tvoj otec, nie jej, ty si sa k neho starala kým ona bola v zahraničí. Povedz nie a viac nerieš. Máš deti? Ak nie, zrejme budeš mať. Oni budú mať na to nárok. Sestra nie. Bez ohľadu na to, že máte dobrý vzťah.

klarissa25
3. jan 2024

Však sestra nebola ani dcera tvojho otca takže nerozumiem vôbec co riešiť..

melanta
3. jan 2024

Mimochodom, myslíš si že máš s ňou dobrý vzťah. Ale ona s tebou ho evidentne nemá. Nestarala sa a chce byť, ktorý má hodnotu a ty si nechaj dom bez hodnoty. To je teda ozaj "super" sestra.

deti95060810
3. jan 2024

MOŽNO by som byt predala a dala istú čiastku sestre - max 30 perc? ale to len aby sa nenarušili dobré vzťahy. aj keď si myslím že oni tie dobré vzťahy pôjdu asi aj tak do kytek...
určite nie prepísať na ňu celý byt... a čo na to matka?

sense
3. jan 2024

Sestra nemá žiaden nárok, ani morálny ani právny. Prečo by si mala na ňu nieco prepísať.

dusankomoj
3. jan 2024

Keď niečo sestra chcela,tak sa mala ozvať hneď ako otec riešil majetok. Teraz naozaj nemá nárok na nič a tak to skúša citovo na teba. Rátaj aj s tým,že budeš tá najhoršia na svete,keď nedáš. Alebo jej ponúkni dom,nech si vysporiada. Takto by ľahko chcela prísť k majetku a ešte si aj vyberať!

0silvia0
3. jan 2024

Presne toto sa stalo mojej kamoske. Len u nej je to starsi brat, tiez sa vztahy sice nastrbili, ale co uz...
Tiez si nechala dedicstvo po svojom otcovi, nedelila sa s nim, kedze jeho otec to nebol.

olimuc
3. jan 2024

Sestre vysvetli, ze moze zabezpecit majetok vlastnou pracou. Nemas jej preco nieco davat. Okrem toho, tvoj otec bol jej nevlastny a co urobil so svojim majetkom, je jeho vec. Byt prenajmi a pomoz si z hypotekou. nebud blba … ona je vychcana a ty si myslis, ze mate Dobry vztah … nevysporiadany dom je na nic a zahrada tiez neprinesie € …. Fakt fasa sestra … poslala by som ju volakam

h2
3. jan 2024

A otec s mamou žili kde? V tom dome, alebo v tom jednoizbovom byte? Alebo v nejakom inom byte, kde teraz býva mama? Mama nemá žiadny majetok?
Tvoja sestra nemá na majetok tvojho otca žiadny nárok. Myslím, že aj on chcel, aby si jeho majetok dostala len ty, preto ho na teba prepísal už za života. Z morálneho hľadiska by som sa na tvojom mieste možno vzdala dedičstva po mame v prospech sestry, ak teda bude po mame čo dediť.

syslik81
3. jan 2024

predpokladam,ze sestra ma otca-tak ju posli za nim nech deti po nom ... pripadne jej prepis ten stary dom bez hodnoty

januska12323
3. jan 2024

Kde bola keď mu bolo treba pomáhať? Poslala by som ju za jej vlastným otcom, nech pýta od neho. Nemá žiadny nárok, otec naložil s majetkom ako uznal za vhodné, aj keby neprepisal na teba ona by nič nezdedila.

alex49
3. jan 2024

Sestra nemá na nič nárok. Ani právny ani morálny, otec si so svojim majetkom mohol robiť čo chcel.

h2
3. jan 2024

Ináč, starý dom "bez hodnoty" vôbec nemusí byť bez hodnoty. Všetko sa dá vyriešiť, vysporiadať pozemok, dom zrekonštruovať...

mk1111111111
3. jan 2024

Nic neprepisuj, ona by tiez neprepisala po svojom otcovi. Tak nie je o com.

autor
3. jan 2024

@h2 mama nema ziadny majetok a zije v tom dome.

lenullla
3. jan 2024

Ahoj,neprepisala by som na sestru nic. Preco si myslis,ze tvoj otec prepisal na teba nehnuteľnosti este za zivota? Asi prave preto,lebo si nezelal,aby dedila po nom aj tvoja sestra. Keby chcel,mohol to medzi vas dve rozdelit,ale neurobil to. Ja by som respektovala jeho rozhodnutie. A nic v zlom,ale tvoja sestra je pekne vypocitava potvorka. Kde bola cely ten cas??Preco sa neprisla postarat o otca,ked to potreboval? Starostlivosť o neho ste si mohli podelit! Vtedy to nebol jej otec,ked pridu povinnosti? Alebo vyhovorka,ze v zahranici? Nech si tam aj pekne zostane nadalej a nech sa odrazu nestara do veci,s ktorymi vlastne nema ani nic spolocne. Vedia ma rozčúliť takyto vypocitavy ludia. Sestre by som povedala jedno velke NIE. Ako písali baby vyssie, nemá na majetok po otcovi ani morálne ani zakonne pravo. Inak ..ak by ste mali take dobre vztahy so sestrou,ako pises, minimalne by ti prisla pomoct s otcom. Zrejme mate obidve úplne odlišný pohlad na váš vzťah

deti95060810
3. jan 2024

tak môže doopatrovať matku - alebo aspoň pomôcť a potom si môže nechať dom... podľa mňa zas až tak bez hodnoty nebude...

autor
3. jan 2024

@h2 otec riesil ten nevysporiadany dom vyse 10 rokov, ide o to, ze dom bol postaveny pred 100 rokmi, jediny papier co od neho je, je stara kupno-predajna zmluva. Ked chcel davno davno otec robit plot a vybavit stavebne povolenie, zistilo sa, ze od neho nema list vlastnictva a dalej sa zistilo, ze presne polovica domu stoji vlastne na cirkevnom pozemku. Vtedy to dal riesit aj pravnicke a nic nevyriesila, lebo cirkev pozemky nepredava a hotovo.
Ale ak by si vedela v tomto poradit alebo tak, budem vdacna, lebo ozaj je to zapeklita situacia.

h2
3. jan 2024

Tak cirkevný pozemok je naozaj problém. Ale vybaviť list vlastníctva na stavbu na cudzom pozemku by nemal byť problém. Cirkev síce pozemky nepredáva, ale dlhodobý prenájom by sa mal dať vybaviť. Keď chceš, môžeš mi do súkromnej správy poslať údaje k pozemku (katastrálne územie, parcelné číslo) a pozriem sa ti na to.

melanta
3. jan 2024

@deti95060810 aký dom si môže sestra nechať? Dom nepatrí matke. Otec ho nadobudol pred manželstvom. Sestra dotyčnej nie je rodinný príbuzný s jej otcom. Sestre nech dedičstvo zanechá jej otec. A ak matka niečo má, bude dediť po nej. Ale prečo by mala dostať dom? Nemá na neho právny a už vôbec nie morálny nárok. Ty by si dovolila, aby sa tvoje deti museli dediť o dedičstvo s cudzím?

trema
3. jan 2024

Tak chciet moze 😀 byt od cudzieho chlapa. To určite. Ona bude dediť po svojich rodičoch

alickapusinka
3. jan 2024

TO ani nech ťa nenapadne prečo však to nebol jej otec ale tvoj. To chce majetok od cudzieho človeka. To by ani právne nebolo možne. Možno morálne keby TI pomáhala že ak by bol chorý tak niečo jej nejaké peniaze dáš. Dajme tomu za snahu pomôcť TI. Ale toto. To že ONA chce je všetko málo. Prečo s akej veci. A dom sa vysporiadať dá určite nie že nie. Treba zájsť kam patri pozemok ak je cirkevný. Vždy sa da dohodnúť.

ruxandra
3. jan 2024

Určite jej nič neprepisuj, ona to skúša, lebo vie, že si dobrá duša a je dosť veľká šanca, že sa necháš zmanipulovať. Nenechaj sa!

Inak je to od nej dosť nechutné. Najhodnotnejšia vec je ten byt a ona rovno pýta ten? To jej nie je ani trochu hlúpe?
Ale však jej povedz, že keď ti pošle na účet tých 75000, tak jej ho prepíšeš 🙂

lujza123
3. jan 2024

No keby otec nic nerieši tak polku jeho majetku po jeho smrti zdedí jeho manželka. A po smrti matky by na polovicu jej majetku mala nárok aj druha sestra. Čiže na 1/4 všetkého.
Zas ked boli manželia dlhé roky a tie nehnuteľnosti zveľaďovali spolu tak sú v tom aj mamine peniaze predsa. Toto mi pride trochu vypočítavé zo strany otca takto vyšachovať svoju zenu len aby jej dieťa nic nezdedilo.

Ja osobne by som v takejto situácii dala ten dom mame, ked v ňom žije. Nech si s ním robí co uzná za vhodne a dediť bude aj sestra

katka2602
3. jan 2024

Fiha ani nechce veľa. Najhodnotnejši majetok prepísať na seba, celkom vtipné. Prepisala by som na ňu ten dom. Byt by som jej určite nedala.

h2
3. jan 2024

@katka2602 A dom by si jej len tak dala?

katka2602
3. jan 2024

@h2 žije v ňom aj jej mama tak ano ten by som prepísala, a ako píše autorka nemá hodnotu 🤷‍♀️ Keď ma drzosť pýtala byt, tak by dostala dom bez hodnoty 🙈

h2
3. jan 2024

@katka2602 Ja neverím, že ten dom nemá hodnotu. A neverím ani, že má malú hodnotu. Bývali v tom dome predsa ako rodina, predpokladám, že v minulosti aj s oboma dcérami. Dom je určite obývateľný a dosť veľký pre rodinu. Podľa mňa má vyššiu hodnotu, ako jednoizbový byt. To, že nemá hodnotu pre autorku a že je postavený (zrejme už celé desaťročia) na nevysporiadanom pozemku, neznamená, že nestojí za nič.

vkatush
3. jan 2024

Mne napadlo, že síce Cirkev nepredáva, ale je ochotná meniť (viackrát som sa s tým stretla v našej aj okolitých dedinách, aj keď to bolo cirkev vs obec).

Takže by som možno žiadosť poslala na biskupský alebo kto to rieši (treba si zistiť), či nie sú ochotní napr tú časť, ktorá je ich pod domom vymeniť za tú záhradu, čo máte (ak je to cca rovnako veľkosťou). Skúsiť to cez nejakého právnika by asi bolo najlepšie.

O, a sestre samozrejme nič nedať, wtf ? Toto nie sú dobré vzťahy 😑 nech si pýta od vlastného otca alebo zarobí na svoje.