Ahojte dievčatá
Mám taký problém a chcela by som vás poprosiť o radu, prípadne či neviete niektorá ako riešiť danú situáciu alebo ste sa niektorá s tým náhodou nestretli.
Osudom sme sa spoznali s mojím manželom, že pozemky su zdedene len z jeho rodičovskej a mojej rodičovskej strany( sme z rovnakej dediny) čo je super pretože prepis stavebného pozemku je bez problémov.... no a tu je to obrovské ALE
je tam jedna pani v každom jednom pozemku čo máme ktorá už nie je medzi živými, mala dlhy a pojednávanie neprebehlo, v podstate všetko mal exekútor. Čiže to neprebehlo na jej deti.
Chceme pozemok prepísať a naivne som si myslela že jej vyčlenime časť ktorú v danom pozemku má, lenže to nejde
Viete mi poradiť ako mám pokračovať, keď všetci mipodpísali a len táto osoba tam je a nedá sa pohnúť ďalej, ďakujem
@helen334 Treba ist za notarom,poziadat o dodatocne dedicke konanie,spise ti navrh,da na sud. Dedicia mozu odmietnut dedicstvo,ak su tam dlhy. S tym vsetkym ti notar pomoze vybavit. Ak by dedicia prijali dedicstvo,tak budes od toho dedica odkupovat podiel.
Ak je neznama,neznamy su aj dedicia,tak sa sudom zrusi spoluvlastnicky podiel a vyplacas stat+exekutora.
@draik neviem preto píšem že popýtať sa právnika. Poznám jednu pani čo vlastní 3/4 pozemku, zvyšok vlastní po malých častiach asi 25 osôb (niektoré už 2-3 generácie neprededene, čiže ovela viac osôb by to už bolo). A za touto pani prišli s ponukou, že keď si to ona dá na seba na základe tohto zákona z vydrzania, tak to od nej kúpia ... Preto som myslela že sa to nejako dá....
@helen334 tak ako pise @marca12 treba otvorit dedicke konanie navrhom na sud. Ale ak poznas dedicov predpokladan ze tie su z dediny tak skus sa ich pred tym opytat ci by ten podiel predali.
My riesime obdobne uz dlhsie. Chceli sme odkupit mensi pas pri nasom pozemku. Twnto je nevysporiadany - napisany na mrtvu osobu. Oslovili sme dedicov, pozistovali sme si z internetu vsetko o nich a tak sme ziskali adresy, sla som za jednym osobne a ten uz mi dal cisla na ostatnych. Dvaja dedici by predali a jeden nechce. Medzicasom ten jeden co chcel predat zomrel. Takze sme ani dedicske neotvarali. Samozrejme ze by sme museli vsetko zolatit - pravnik, notar, sudne poplatky kedze oni nemali zaujem to otvarat ale do toho by sme sli v pohode pokial by ten jeden nevymyslal.
@helen334 Predpokladam, ze tie pozemky chcete spojit a mat stavebny pozemok. Odporucam zistit, ci by vobec pozemok, ak by ste aj mali vlastnictvo, je vobec sposobily na uzemne rozhodnutie o umiestneni stavby. Informaciu vam da prislusny stavebny urad.
Niekto dediť musel, inak by podiel pripadol štátu.
Na kvalifikovanú odpoveď je potrebných omnoho viac informácií, preto navštívte právnika so všetkými podkladmi.