Problém s prenajímateľom

lenka11novot
9. dec 2015

Ahojte maminy. Neviem, či som v správnej téme, ale potrebovala by som poradiť. Sestra bývala v prenájme, kde jej bolo oznámené, že byt sa ide predávať, odsťahovala na na konci minulého mesiaca a majiteľ jej nechce vrátiť nájomné za tento mesiac. Bývala tam s nejakou študentkou, ktorá, ako sa ukázalo, nedávala majiteľovi bytu celý nájom, platila iba "za seba" a sestrin si nechala. S majiteľom komunikovala sestra mailom, ale už jej neodpovedá. Zmluvu nemala žiadnu, zrejme išlo o bývanie načierno. Čo by ste mi poradili? Na polícii nijako nepochodí, to mi je jasné. Je rozumné to dať do médií? Nepoškodí ju to? Doklady o platení má, aj mu ich poslala, len on chcel, aby nájom platila za obe tá dotyčná slečna. Ďakujem vám za rady.

lenka11novot
autor
9. dec 2015

?

havana_frost
9. dec 2015

@lenka11novot Študentka nedávala sestrinu časť nájmu majiteľovi pravidelne? Či len tento posledný raz?
Aj keď sestra doklady o zaplatení má (aké?), ako chce preukázať bez zmluvy, zo čo ich platila? Podľa mňa je sestra v dôkaznej núdzi. Ak išlo o bývanie "načierno", je to problém prenajímateľa, nie sestry. Aké má doklady o platení? Že previedla peniaze spolubývajúcej? Opäť, to nehovorí nič o platení záväzku voči prenajímateľovi. Veľmi nešťastne postavený vzťah bez akýchkoľvek listnných podkladov.

jadelka
9. dec 2015

preco prenajimatel neinformoval sestru, ze neplati za seba najom? KEd mu ta studentka platila len polovicu, to mu nechybala ta druha polovica po cely cas prenajmu?

lenka11novot
autor
9. dec 2015

@havana_frost
@jadelka sestra posielala peniaze na účet zo začiatku jemu, ale on chcel, aby sa o posielalo z jedneho účtu za celý byt, a tak si to vzala na starosť tamtá. Neviem, prečo to neriešil, veď každý normálny človek by to riešil, preboha...on je vysokoškolský učiteľ (neučí však na škole mojej sestry), neviem, či mu tie peniaze nechýbali, ale zjavne to ani nerieši. Tá študentka tam ešte býva tento mesiac. Poradila som sestre, nech ho nahlási na daňovom, len ona z toho nebude mať žiadny problém? Že ak by sa jej chcel mstiť...nie je to ani vysoká suma, ale 150€ je pre študentku dosť...

sissy27
9. dec 2015

@lenka11novot no a prečo to sestra nerieši s tou spolubývajúcou??? veď tá to celé spôsobila a ostáva v tomto celom nedotknutá?

havana_frost
9. dec 2015

@lenka11novot Ak mu chce spôsobiť problémy, tak to môže nahlásiť na daňovom. Vôbec netuším ako sa to robí a ani by sa mi to nechcelo zisťovať, a navyše, sebe tým vôbec nepomôže. Ona z toho problém nebude mať. Prenajímateľ má z toho príjmu odvádzať dane a nie som si istá, či nie aj zdravotné odovdy. Jedine ak sa mu tým povyhrážať, aby ho dokopala k nejakej reakcii. Ja to vidím tak, že keďže spolubývajúca de facto za seba neplatila, prenajímateľ má tú časť peňazí, ktorú mal mať a peniaze viac-menej visia u spolubývajúcej ako u sprostredkovateľa. Je to prekérna situácia a ak spolubývajúca nemá vôľu, asi z nej nič nedostane.

oli18
9. dec 2015

Udanie nič nevyrieši. Ak aj to preveria, on bude tvrdiť, že sú to príbuzní a bývajú zadarmo. Preto nedáva nájomníkom žiadne zmluvy.

sasa1310
10. dec 2015

@lenka11novot a aké má ona doklady? že posielala prachy spolubývajúcej? veď vás vysmejú 🙂 Sestra bude rada, keď ju on neudá na polícii, že mu neplatila a bývala zadarmo. A keď vás prenajímal načierno tak sú si kvit.
A možno sú aj spolu v tom a takto využívajú...
Sestra sa poučila, nabudúce nech platí pekne prenajímateľovi na účet a podpíše normálne zmluvu.
v tomto prípade nezmôže nič.
To, že posielala spolubývajúcej peniaze, to mohla aj vrátiť požičané peniaze v splátkach....

oli18
10. dec 2015

každý vidí len to, ako zdierajú prenajímatelia nájomcov. Ja som prenajímala a fotky, ktoré som urobila po ich odchode vám tu môžem priložiť. Hodite šabľu. Veď načo upratovať, šetriť zariadenie, veď to nie je moje a platím, tak nech to potom opravia, či kupia nové ☹

jadelka
10. dec 2015

@oli18 co tu pleties teraz hrusky s jablkami, tema je jasna, zaloz si inu

oli18
10. dec 2015

@jadelka lebo aj hrušky aj jablká sú OVOCIE 🙂

lenka11novot
autor
12. dec 2015

Baby, ďakujem za rady. Nakoniec zašla s rodičmi za dotyčným pánom učiteľom a ten jej v kľude peniaze vrátil. S tamtou to však veľmi asi nemá ako riešiť a sám uznal, že je to jeho chyba lebo si nekontroloval čo mu na účet prišlo a čo nie. Potom, že učitelia zarábajú málo. Sestra mu najprv posielala na účet nájom za seba, ale on chcel, aby to posielala tá dotyčná naraz za obe.

elenkataki1
3. aug 2016

ja som prestriedala viacero podnájmov, nšťastie už vo vlastnom...a zakaždým keď sme mali problém nám pomohli či už na telefóne alebo súdne v DAS- to si poistíte ochranu práv