Ahojte, idem si pre radu. Priatel mal malicky pozemok, ktory kupil od svojej babky. Kupil si ho este za svoju prvu vyplatu, bral to ako investiciu. Planovali sme na nom mozno mini chatku v buducnosti, ked bude viac financii. Pozemok bol malicky, nakolko cez polovicu pozemku vedie cesta. S tym sme ratali, stacil nam aj ten kusocek mimo cesty. Ide o lukrativnu dedinu blizko BA. Z pozemku sme sa tesili, sledovali na zbgise a pripadne sme rozmyslali o odkupeni susednych pozemkov v buducnosti, aby sme pozemok zvacsili. Tento rok sme si vsimli, ze susedny pozemok je zamerany a okolikovany, boli sme zvedavi a znova sme mrkli na zbgis. Ostali sme zhrozeni, pretoze priatelov pozemok uz tam nebol zapisany ako cely, ale uz mu patrila len cast, na ktorej je cesta. Samozrejme utekal na kataster a dozvedel sa, ze sa robil ROEP a pozemok takto oddelili a jedinu cast, ktora bola uzivania schopna, kedze bola mimo cesty prepisali na slovensky pozemkovy fond. Meranie, ktore ma priatel z pred cca 15 rokov, na zaklade ktoreho pozemok kupil, neakceptovali, pretoze islo o parcelu E. My sme zial nemali skusenosti a netusili, ze je to problem a treba to prepisat na parcelu C (viem, nasa chyba). Priatel kontaktoval geodeta, ktory znova pozemok nameral a zistil, ze meranie ROEP je chybne. Dalsi postup odporucil prepisanie na katastri. Na to vraj potrebujeme suhlas slovenskeho pozemkoveho fondu, cize budeme ho ziadat o suhlas so zanikom parcely na zaklade noveho merania, ktorym sa obnovi pravny stav pozemku a zapise sa do registra C aj s castou, ktora je momentalne chybne zapisana na slovensky pozemkovy fond (pritom by mala patrit priatelovi podla stareho aj aktualneho merania). Moja otazka znie, myslite, ze bude slovensky pozemkovy fond robit problemy? Geodet naznacil, ze s tym nemusia suhlasit. Sme velmi sklamani, pretoze sme sa roky vytesovali, robili plany a zrazu sa clovek dozvie, ze v podstate prisiel o pozemok, nakolko nam nechali len cast s cestou. Je to velmi cudne, ze to nahodou rozdelili prave takto. Rozmyslame, ci nemoze ist aj o zamer, nakolko okolite pozemky postupne od fondu niekto skupuje). Mate nejake podobne skusenosti? Dakujem za kazdu radu.
@luccija Robotu si mi nachystala? 😂
@ovechkin No, vyzerá to na zložitejší problém. Vzhľadom k tomu, že už to riešite s geodetom, obávam sa, že nebudem vedieť pomôcť viac. To nevadí, že priateľ kúpil pozemok registra E, právo naňho má tak či tak. Ide skôr o to, koľko m2 v skutočnosti podľa listu vlastníctva vlastní. Lebo je možné, že pozemok mal v skutočnosti viac m2, než je na liste vlastníctva. Takže to oddelili tak, aby aj v skutočnosti mu tie m2 sedeli. Len teda veľká škoda, že to rozdelili opačne. Chcelo by to preštudovať staré mapy a staré geometrické plány. Za zmienku stojí aj tzv. nadobudnutie pozemku vydržaním (to znamená, že ak ten pozemok priateľova babka, prípadne jej rodina, dlhodobo užívala v dobrej viere, že je to jej pozemok a žiadny iný vlastník, ktorý by mohol mať na pozemok nárok, neexistuje, môžete nadobudnúť celý pozemok do vlastníctva.) Chcelo by to celú situáciu prešetriť a prípadne osloviť nejakého skúseného právnika, ktorý má prax s takýmito vecami. Riešiť veci so SPF je beh na dlhú trať, s tým treba rátať. Ale mohlo by to pre vás dopadnúť dobre. SPF sa zapisuje, ako vlastník na pozemky, ktoré nemajú iného známeho vlastníka. Takže by malo stačiť dokázať, že tým známym vlastníkom je tvoj priateľ. Držím palce.
@h2 dakujem za odpoved. Este mi je tiez divne, ze uz z malickeho pozemku urobili dva este mensie. Podotykam, ze vlastne priatelovi rozdelili pozemok na dva a ten jeden napisali na SPF. Nepriclenili ho k ziadnemu existujucemu pozemku, proste len vytvorili novy. Nevyznam sa do toho, ale co som citala na nete, tak vraj skor pozemky spajaju, aby spravili vacsie, aby sa zbytocne poda nekuskovala. Vies mi napisat, ci je to bezna prax? Dalej aj to, ze priatelovi nechali len tu v uvodzovkach bezcennu cestu (to sa tiez na obci informoval a referentka mu len arogantne povedala, ze s cestou nezmoze nic, ze ju moze maximalne bezodplatne predat obci). Keby to ohranicili, tak, ze mu zoberu aj kusok z cesty, neprislo by mi to az take pofiderne, ale to uz mozno privelmi konspirujem
@ovechkin @h2 ty možno poradis