Ahojte, potrebovala by som poradit. S manzelom sme prenajali byt na dobu urcitu konretne do konca tohto roka. Vyskytla sa taka vec, ze potrebujeme ten byt, pretoze rodinka sa rozrasta. No a neviem ako to je, pretoze najomnik tvrdi, ze ma narok tam byt do konca roka, ziadnu dohodu s vypovednou dobou odmieta pospisat. Viem , ze zo zakona je vypovedna doba 3 mes. lenze citala som, ze pocas tejto doby nas moze dat na sud a tahat sa nam po sudoch teda nechce. Je naozaj nutne pockat naozaj do konca roka, kedze porod mam v novembri a rada by som chcela stihnut este stahovanie pred porodom, alebo da sa s tym nieco robit. Dakujem pekne za pomoc
No mame tam uvedene, ze po vzajomnej pisomnej dohode je 2 mesacna doma.Lenze tu nam prave odmieta podpisat s tym ze ju nezaujima lebo to ma do konca roka :( ja ju chapem, ale v podstate jedna sa mi hlavne o to, ze som z ineho mesta a uz mam dceru nahlasenu do novej skoly,myslela som si ze do sept. Bude vsetko ok :(
Ja si neviem predsravit , ked ma niekto zmluvu na 5 rokov. A po 3 rokoch potrebuje byt, ma cakat 2 roky? Lebo ja sa bojim ze nas da na sud a moze tam byt dokym neprebehne sudne konanie a to sa taha :(
@afronikaa no tak mate dost nestastne urobenu zmluvu..co vas napadlo tam dat ze po pisomnej dohode? Vsak staci urobit zmluvu jednoduch..na dobu urcitu s vypovednou lehotou 1 alebo 2 mesiace. Tym padom mozu obidve strany odstupit od zmluvy s tou dvojmesacnou lehotou a hotovo.
Teraz vam ostava len jedine ze sa s najomnickou dohodnete. Mozte jej ponuknut nahradne ubytovania (ale pravdepodobne s tym ze financny rozdiel na najomnom do konca roka uhradite vy) ponuknut ze jej preplatite stahovaka atd. A aspon sa pre buducnost poucite...vsak zmluvu vacsinou robi prenajimatel, takze zla zmluva je vasa chyba
Lebo kym sa to dostane k sudu bude uz daaavno ten koniec roka
ano je to tak,ak sa nedohodnete ma nárok tam byť do konca roka. S tou dohodnú je to sprost no už budete vedieť.
my sme mali vzdy opacny problem, ze vypoved davali skor ako povodne planovali. pre jeden par mal byt nas byt hniezdocko lasky, ale sa do 2 tyzdnov po nastahovani rozisli... dalsi pan sa pocas prvych dvoch mesiacov dal na feng suej a zrazu nas byt mu nevyhovoval... dalsia pani s dietatom sa pocas prveho mesiaca najmu dala do kopy s byvalym takze nas okaslala... takze sme boli nuteni dat si do zmluvy, ze ak sa rozhodne predcasne ukoncit najom do 6 mesiacov od nastahovania (davali sme zmluvy na 1 rok) tak kaucia bude nevratna. a inac standard 1 mesiac vypovedna lehota.
neviem, ci sa mi to zda, mari alebo co, ale nie je v obc. zakonniku, ze ak nehnutelnost potrebujes pre seba, svoje rodinne pomery, mozes ukoncit prenajom nehn. skor? nie som si ista....
Ak sa neviete dohodnúť, tak mu normálne doručte výpoveď (tak aby ste o tom mali doklad) a platí výpovedná lehota 3 mesiace. Do tejto doby sa musí vysťahovať.
.
Nemá vás prečo dať na súd, to mu povie každý právnik.
Vrele by som odporucal aby si kazdy kto chce prenajimat byt riadne nastudoval zakony a pristupoval k prenajmu ako k dalsiemu zamestnaniu - NIE - nieje to take lahke ako sa to zda. Problemov a nastrah ktore cakaju na prenajimatela je kopec.
Sam prenajimam byt a viem co vsetko obnasa - aby som bol "dobry " prenajimatel a zaroven sam seba dostatocne chranil. Treba si uvedomit ze aj podnajomnik ma svoje prava a ak ich pozna tak vie s najomcom aj pekne zatocit.
Zakladom je "DOBRA" zmluva v ktorej je radsej viac ako menej a ktora riesi prave podobne situacie.
Odporucam aby ste si najskor prestudovali ustanovanie paragrafu 710 a hlavne 711 Obcianskeho zakonnika a keby ste ho poznali tak by ste zistili ze na to aby ste podnajomnika "dostali " zo svojho bytu pred skoncenim dohodnutej doby najmu napriek jeho nesuhlasu vobec nieje take jednoduche.
Ak sa z podnajomnikom nedohodnete a byt potrebujete pre seba je nutne postupovat v zmysle ustanovanie § 711
(1) Prenajímateľ môže vypovedať nájom bytu, ak
a) prenajímateľ potrebuje byt pre seba, manžela, pre svoje deti, vnukov, zaťa alebo nevestu, svojich rodičov alebo súrodencov
...LENZE - aby to nebolo az take jednoduche "co cert nechcel" je tu ustanovenie § 712a OZ
(1) Ak sa nájomný pomer skončil z dôvodov podľa § 711 ods. 1 písm. a), e) alebo písm. f) alebo z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. b) nájomcovi, ktorý prestal vykonávať prácu, na ktorú je nájom služobného bytu viazaný, z dôvodu na strane zamestnávateľa 5f) alebo z dôvodu, za ktorý zamestnávateľ zodpovedá podľa osobitných predpisov, 5g) nájomca má právo na náhradný byt, ktorý je veľkosťou obytnej plochy, vybavením, umiestnením a výškou nájomného primeraný bytu, ktorý má vypratať, a to s prihliadnutím na jeho životné a pracovné potreby. Nájomca má tiež právo na úhradu nevyhnutných výdavkov spojených so sťahovaním.
Zhrnute a podciarknute:
Ked sa podnajomnik nebude chciet dohodnut na skorsom skonceni najmu neostava vam podla nasich zakonov nic ine ako postupovat podla paragrafu 711a s tym ze celu vypoved moze do 3 msiacov napadnut podnajomnik na sude a Vy az do rozhodnutia nasich slavnych sudov nebudete vediet podnajonika z bytu "dostat".
Takze aj tych co sem pisu fundovane rady by som poziadal aby pisali fakty a nie "kecy" - lebo ludia toho vedia natarat - vymysliet a vysvetlit si po svojom.
Podnajomnika s podnajmu sa da dostat aj inym sposobom ktory v zakone nieje spomenuty s istych dovodov - avsak na to treba skusenosti a povahu.
Do buducna - vzdy je daleko ekonomicky aj casovo menej narocne najom bytu dobre pripravit - zazmluvnit a vybrat dobreho podnajomnika a tym sa predide 99 percentam problemov -(niekedy ani to nie) 🙂
Takze po pravnej stranke bude pre vas najjednoduchsie vydrzat do konca najomnej zmluvy a punktup.
A nemáte podpísanú žiadnu zmluvu, kde je uvedená výpovedná doba?