Problém pri výpovedi ohľadom nájmu

afronikaa
17. jún 2013

Ahojte, potrebovala by som poradit. S manzelom sme prenajali byt na dobu urcitu konretne do konca tohto roka. Vyskytla sa taka vec, ze potrebujeme ten byt, pretoze rodinka sa rozrasta. No a neviem ako to je, pretoze najomnik tvrdi, ze ma narok tam byt do konca roka, ziadnu dohodu s vypovednou dobou odmieta pospisat. Viem , ze zo zakona je vypovedna doba 3 mes. lenze citala som, ze pocas tejto doby nas moze dat na sud a tahat sa nam po sudoch teda nechce. Je naozaj nutne pockat naozaj do konca roka, kedze porod mam v novembri a rada by som chcela stihnut este stahovanie pred porodom, alebo da sa s tym nieco robit. Dakujem pekne za pomoc

pia22
17. jún 2013

A nemáte podpísanú žiadnu zmluvu, kde je uvedená výpovedná doba?

raszuz
17. jún 2013

@afronikaa tiež prenajímam byt a v zmluve je uvedené výpovedná dohoda + formulka o tom, že sa vieme dohodnúť na skoršom skončení nájmu ...

afronikaa
autor
17. jún 2013

No mame tam uvedene, ze po vzajomnej pisomnej dohode je 2 mesacna doma.Lenze tu nam prave odmieta podpisat s tym ze ju nezaujima lebo to ma do konca roka :( ja ju chapem, ale v podstate jedna sa mi hlavne o to, ze som z ineho mesta a uz mam dceru nahlasenu do novej skoly,myslela som si ze do sept. Bude vsetko ok :(

afronikaa
autor
17. jún 2013

Ja si neviem predsravit , ked ma niekto zmluvu na 5 rokov. A po 3 rokoch potrebuje byt, ma cakat 2 roky? Lebo ja sa bojim ze nas da na sud a moze tam byt dokym neprebehne sudne konanie a to sa taha :(

lujza123
17. jún 2013

@afronikaa no tak mate dost nestastne urobenu zmluvu..co vas napadlo tam dat ze po pisomnej dohode? Vsak staci urobit zmluvu jednoduch..na dobu urcitu s vypovednou lehotou 1 alebo 2 mesiace. Tym padom mozu obidve strany odstupit od zmluvy s tou dvojmesacnou lehotou a hotovo.
Teraz vam ostava len jedine ze sa s najomnickou dohodnete. Mozte jej ponuknut nahradne ubytovania (ale pravdepodobne s tym ze financny rozdiel na najomnom do konca roka uhradite vy) ponuknut ze jej preplatite stahovaka atd. A aspon sa pre buducnost poucite...vsak zmluvu vacsinou robi prenajimatel, takze zla zmluva je vasa chyba
Lebo kym sa to dostane k sudu bude uz daaavno ten koniec roka

zuzlicek44
17. jún 2013

ano je to tak,ak sa nedohodnete ma nárok tam byť do konca roka. S tou dohodnú je to sprost no už budete vedieť.

maca_p
17. jún 2013

my sme mali vzdy opacny problem, ze vypoved davali skor ako povodne planovali. pre jeden par mal byt nas byt hniezdocko lasky, ale sa do 2 tyzdnov po nastahovani rozisli... dalsi pan sa pocas prvych dvoch mesiacov dal na feng suej a zrazu nas byt mu nevyhovoval... dalsia pani s dietatom sa pocas prveho mesiaca najmu dala do kopy s byvalym takze nas okaslala... takze sme boli nuteni dat si do zmluvy, ze ak sa rozhodne predcasne ukoncit najom do 6 mesiacov od nastahovania (davali sme zmluvy na 1 rok) tak kaucia bude nevratna. a inac standard 1 mesiac vypovedna lehota.

neviem, ci sa mi to zda, mari alebo co, ale nie je v obc. zakonniku, ze ak nehnutelnost potrebujes pre seba, svoje rodinne pomery, mozes ukoncit prenajom nehn. skor? nie som si ista....

victory1
17. jún 2013

@afronikaa No, este by ste sa mohli zacat tvarit, ze ten prenajimany byt idete prerabat....navlacit dake tehly , kable pred vchod... 😀 ..aby to vyzeralo realne...

wena
17. jún 2013

Ak sa neviete dohodnúť, tak mu normálne doručte výpoveď (tak aby ste o tom mali doklad) a platí výpovedná lehota 3 mesiace. Do tejto doby sa musí vysťahovať.
.
Nemá vás prečo dať na súd, to mu povie každý právnik.

ultrax
24. jún 2013

Vrele by som odporucal aby si kazdy kto chce prenajimat byt riadne nastudoval zakony a pristupoval k prenajmu ako k dalsiemu zamestnaniu - NIE - nieje to take lahke ako sa to zda. Problemov a nastrah ktore cakaju na prenajimatela je kopec.

Sam prenajimam byt a viem co vsetko obnasa - aby som bol "dobry " prenajimatel a zaroven sam seba dostatocne chranil. Treba si uvedomit ze aj podnajomnik ma svoje prava a ak ich pozna tak vie s najomcom aj pekne zatocit.
Zakladom je "DOBRA" zmluva v ktorej je radsej viac ako menej a ktora riesi prave podobne situacie.

Odporucam aby ste si najskor prestudovali ustanovanie paragrafu 710 a hlavne 711 Obcianskeho zakonnika a keby ste ho poznali tak by ste zistili ze na to aby ste podnajomnika "dostali " zo svojho bytu pred skoncenim dohodnutej doby najmu napriek jeho nesuhlasu vobec nieje take jednoduche.

Ak sa z podnajomnikom nedohodnete a byt potrebujete pre seba je nutne postupovat v zmysle ustanovanie § 711

(1) Prenajímateľ môže vypovedať nájom bytu, ak
a) prenajímateľ potrebuje byt pre seba, manžela, pre svoje deti, vnukov, zaťa alebo nevestu, svojich rodičov alebo súrodencov

...LENZE - aby to nebolo az take jednoduche "co cert nechcel" je tu ustanovenie § 712a OZ

(1) Ak sa nájomný pomer skončil z dôvodov podľa § 711 ods. 1 písm. a), e) alebo písm. f) alebo z dôvodu podľa § 711 ods. 1 písm. b) nájomcovi, ktorý prestal vykonávať prácu, na ktorú je nájom služobného bytu viazaný, z dôvodu na strane zamestnávateľa 5f) alebo z dôvodu, za ktorý zamestnávateľ zodpovedá podľa osobitných predpisov, 5g) nájomca má právo na náhradný byt, ktorý je veľkosťou obytnej plochy, vybavením, umiestnením a výškou nájomného primeraný bytu, ktorý má vypratať, a to s prihliadnutím na jeho životné a pracovné potreby. Nájomca má tiež právo na úhradu nevyhnutných výdavkov spojených so sťahovaním.

Zhrnute a podciarknute:
Ked sa podnajomnik nebude chciet dohodnut na skorsom skonceni najmu neostava vam podla nasich zakonov nic ine ako postupovat podla paragrafu 711a s tym ze celu vypoved moze do 3 msiacov napadnut podnajomnik na sude a Vy az do rozhodnutia nasich slavnych sudov nebudete vediet podnajonika z bytu "dostat".

Takze aj tych co sem pisu fundovane rady by som poziadal aby pisali fakty a nie "kecy" - lebo ludia toho vedia natarat - vymysliet a vysvetlit si po svojom.

Podnajomnika s podnajmu sa da dostat aj inym sposobom ktory v zakone nieje spomenuty s istych dovodov - avsak na to treba skusenosti a povahu.

Do buducna - vzdy je daleko ekonomicky aj casovo menej narocne najom bytu dobre pripravit - zazmluvnit a vybrat dobreho podnajomnika a tym sa predide 99 percentam problemov -(niekedy ani to nie) 🙂

Takze po pravnej stranke bude pre vas najjednoduchsie vydrzat do konca najomnej zmluvy a punktup.

fazulka7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz