Ahojte mamicky chcem sa spytat mate niekto skusenost...?som slobodna mamicka byvam sama s mojou dcerkou mam narok na niaky prixpevok na byvanie..?
@pupulka18 ahoj ja som si ho bola vybavovať min. týždeň ak máš viac ako 25r máš to bez problémov ak máš menej tak musíš mať iný trvalí pobyt ako tvoji rodičia ... a dostáva sa to nejak 63€ a ešte máš nárok ak si už viac ako 3mesiac tehotenstva na príspevok 13,10€ pokiaľ nedostávaš dávku nezamestnanosti musíš tam doniesť výpis od kedy si nezamestnaná teda ak si ak nie si tak to už potom neviem .... ale treba na to dosť papierov doniesť ak chceš vedieť viac napíš ako to je či si zamestnaná či nie koľko máš rokov poradím viac 🙂
príspevok na bývanie je súčasťou dávky v hmotnej núdzi, od toho či máš nárok na pomoc v hmotnej núdzi záležia rôzne okolnosti, napr. máš v rodnom liste dieťaťa určené otcovstvo, ak nie je to OK, ak je tam otec zapísaný, musíš si uplatniť nárok na výživné od otca, to je zákonný nárok, bez toho sa dávka nemôže priznať. Ďalej, píšeš, že bývaš sama s dcérkou, máš byt v ktorom bývaš v prenájme ? t.j. máte s vlastníkom podpísanú nájomnú zmluvu overenú notárom ak áno a máš zaplatené úhrady spojené s užívaním bytu tak môžeš k dávke /teda pokiaľ ti vznikne nárok/ poberať aj príspevok na bývanie.
Ak ti priznajú PvHM potom ti vzniká nárok aj na dotácie, na stravu pokiaľ ti dcérka chodí do škôlky, ak by si nemala nárok na pomoc v hmotnej núdzi, dajú sa tieto dotácie vybaviť aj do výšky životného minima, dokladuješ príjem za predchádzajúcich 6 mesiacov spätne. Je toho veľmi veľa, potrebovala by som vedieť tvoju konkrétnu situáciu, robím na odd. pomoci v hmotnej núdzi, ak máš otázky, kľudne mi napíš IP, odpoviem ti, alebo zájdim na príslušný ÚPSVR v mieste trvalého bydliska a popýtaj sa konkrétne pracovníčky, ku ktorej by si patrila. 🙂
Byvam sama v prenajme a otec nam prispieva mesacne 50e... ale nemam to na papiri iba sme sa tak dohodli ten ma totiz min.mzdu ja dostavam len matesku a mam 21rokov...moja dcerka ma urcene otcovstvo...
@pupulka18 to výživné by som si pre istotu dala schváliť súdom, síce teraz nemáš nárok na nič, ale jeden nikdy nevie, čo sa stane. Ak ste dohodnutí na 50 eurách, tak dajte návrh na súd, aby uznal rodičovskú dohodu ohľadom výživného na dieťa. Ak by si totiž ostala po materskej nezamestnaná, tak nebudeš mať stále na nič nárok, lebo výživné musí byť vždy určené súdom, ústna dohoda nestačí.
A aky ma byt potom moj prijem aby som dostala tu davku?to su mi zakony...🙂
@pupulka18 hm.. srandistka ... dávka v hmotnej núdzi pre rodiča s 1-4 deťmi je 117,20 eur .. príspevok na bývanie je 89,20 eur ... dokopy 206,40 eur ...
ako napísala @hrjanka ak budeš mať súdom schválené výživné 50 eur a nebudeš poberať už rodičovský príspevok ... tak od dávky v hmotnej núdzi s príspevkom 206,40 sa odráta výživné a dostaneš 156,40 eur ...
Teraz nedostaneš, dávka v hmotnej núdzi je o prežití nie o žití ...
študuj tu http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...
Mm...dakujem za radu ste zlate🙂 a ako by to bolo keby som vyzivne nemala?
Ahoj mimisami, aj ja by som sa chcela o opýtať na dávky v hmotnej núdzi / aj príspevok na bývanie/. Som rozvedená, mám v starostlivosti syna, bývalý manžel platí výživné 60 Eur/ mesiac, momentálne som na PN-ke som v 6. meisaci tehotenstva / v postate slobodná mamička oficiálne. PN-ku mám vyrátanú na 9,11 eur/ deň, iný príjem okrem výživného na syna prídavkov nenám. Vlastním 3-izb. byt. Mám, alebo budem mať nárok po porode alebo aj teraz nakoľko som na PN-ke na nejakú dávku v hmotnnej núdzi popr. príspevok na bývanie?? Rodičovský materskú budem mať 325 Eur/mesiac /28. týždňov alebo 37 týždňov???/. Ďakujem za odpoveď. 🙂
@mimisami
@denisa1974 nie nebudeš mať nárok na dávku v hmotnej núdzi ... pozri vyššie príspevok
@pupulka18 tak UP sa s tebou nebude ani baviť o dávke v hmotnej núdzi, kým si súdom nebudeš mať potvrdenú výšku výživného ... vybavuj si súd už terza ked si na RP ...
@zalka
dakujem... 🙂
@denisa1974 rado sa stalo
@denisa1974 Ahoj Deniska, prepočítala som to a so všetkými sumami nároku /nárok pre jedotlivca s jedným dieťaťom 117,20 € + ochranný príspevok z dôvodu PN 34,69 € + ochranný príspevok pre ženu od 4 mesiaca tehotenstva 13,50 € + príspevok na bývanie 89,20 € = celková suma nároku pre Teba a dieťa 254,59 €/ od tejto celkovej sumy si odpočítaj tvoje príjmy 60 € výživné a PN som prepočítala pri 30-dňovom mesiaci cca 273,30 . Takže žial tvoj celkový príjem je vyšší ako suma nárokov na PHN takže dávka ti nevychádza. Vychádzať nebude ani keď sa Ti dieťatko narodí a čo sa týka tej materskej to je vec sociálnej poisťovne, ale domnievam sa, že ako slobodná matka /teda osamelý rodič/ by si mala materskú poberať až 37 týždňov. Ale to si pre istovu over na SP. 🙂
@mimisami ďakujem Ti za odpoved, si zlatá... 🙂
ahojte maminy....dnes som bola na urade ohladom hm.nudzi,bola som zaniest rozsudok ohladom vyzivneho,kde bolo aj to,ze mi ma zameskane doplatit 150e do 60dni a pani na urade mi povedala,ze ak mi to doplati,davka mi bude na ten cas stopnuta....teda,celkova davka je 117e,z toho mi odrataju schvalene vezivne 50,takze mi priznaju 67e....takze mi davku stopnu na dva mesiace a este z tretieho mesiaca mi vezmu 13e....je to normalne a mozne? ved to sa jedna o ZAMESKANE VYZIVNE,ziadne bohatstvo to nieje....ked predtym nikoho nazaujimalo z coho s malou zijeme,preco nam idu siahnut na nieco,co som si ja musela dovtedy pozicat aby sme prezili....da sa to nejako obist? budu si to po tych 60dnoch ako to ma splatne overovat ci mi to vyplatil? dakujem
Ahojte maminky, ešte raz sa na Vás obraciam s prosbou, či mám nárok na nejakú soc. výpomoc...popr. príspevok na bývanie...Momentálne poberám rodičovský príspevok 201 eur aj nejaké drobné 2x prídavky na deti...cca 43 Eur. Mám v starostlivosti dve deti.Na deti dostávam. spolu výživné 120 Eur...môj celkový mesačný príjem je cca 364 Eur. Vlastním 3-izbový byt. Ďakujem... 🙂
Ahojte
Ahojte! Prosím ,mohli by ste mi pomôcť?Màm 3 deti.15,9 a 6 ročné.S otcom źijeme v jednej domacnosti,ale nemame uz manzelsky vzťah,nehospodaríme spolu.Mame nàjomný byt..obidvaja sme dostali.Mam sudom urćene vyźivné .Prve dieta 300 korun(pred 15rokmi bolo),druhe 27 euro .a tretie 30 euro.Mam narok na hmotnu nudzu?Ak ano ,kolko budem dostať?Chcela by som zamestnať potom,ale teraz nenaśla s pràcu.Ďakujem pekne!
@mimisami Ahoj,chcela som aj ja poprosit o radu.Mam narok na davku? Som slobodna matka,mam 1 dieta a zijem v najomnom byte.Na dieta mi plati vyzivne 80€.Bude mi koncit podpora.Vybavujem si sice platenu RD v zhladom na zdravotny stav mojho syna no neviem ci mi to schvalia.Maly mi chodi do skolky ale stale je chory a este sa ucitelkam nepaci to,ze podla nich maly potrebuje individuálnu starostlivost.Mam narok na nejake davky a ak ano co si treba vybavit a kolko to asi je? Dakujem
@pupulka18 aký je tvoj príjem? kolko ti platí výživné na dieťa otec dieťaťa? vlastníš nehnuteľnosť kde bývaš? alebo si v nájomnom byte?