Príspevok pri starostlivosti o dieťa

sims122
29. mar 2022

Ahojte,
V polke augusta mam termín pôrodu. Momentálne som na rodičovskej dovolenke s dcérkou, ktorá bude mať 3 roky až v októbri. Našla som si, že by som mala mat nárok na príspevok pri starostlivosti o dieťa do 6 týždňov. Ak by som dala dcérku do súkromnej škôlky od 1.septembra a druhe dieťa by sa narodilo v termíne, čiže mala by som ju dva týždne doma a potom v súkromnej škôlke, preplatili by mi náklady na škôlku za ten JEDEN mesiac? Pripadne aspoň čiastočne?
Písala som na urad prace a mi odpísala pani, že mi vyjde len 40 eur lebo nie som zárobkovo činná. Ale podla zákona sa prvých 6 týždňov považuje za zárobkovú činnosť, nie?
(3)
Za zárobkovú činnosť na účely tohto zákona sa považuje aj poberanie materského10) alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týždňov
odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.

Čiže nárok mam ale prečo len na 40 eur? Myslíte že mi zle napísala alebo ja som dačo zle pochopila? :D

laviedeluz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sims122
autor
29. mar 2022

@laviedeluz áno ale ja v tom čase budem na materskej dovolenke, rodičovský príspevok budem rušiť

jaja63
29. mar 2022

@sims122 po spravnosti by si mala mat narok na prispevok vo vyske 280 eur na ten jeden mesiac a nie len tych 40eur. Ano, dcera musi byt v sukromnom zariadeni, musis sa preukazat zmluvou s tym zariadenim. Poradim ti, podaj si ziadost o ten prispevok, uved tam informacie o zariadeni ktore dcera navstevuje + prines kopiu zmluvy a uvidis ako to vyjde.

sims122
autor
29. mar 2022

@jaja63 ďakujem pekne, ešte skúsim napisat na úrad, lebo tiež sa mi to nezdalo. Len som chcela vedieť ci náhodou mi nieco v zákone neušlo 🙂 sna nebude problém, že ju mám dva týždne doma a až potom v škôlke ale určite si skúsim podať žiadosť aj s nákladmi na škôlku.

9lf9
29. mar 2022

@sims122 ak budes mat v case naroku (od odnatia RP kvoli poberaniu MD, cize termin mas v 8/22 nastup na MD je v 7/22? poberas do 6t veku novonarodeneho dietata starsie dieta v sukromnom zariadeni tak na uvedene obdobie ti preplatia preukazane naklady na suk.skolku. max do vysky 280e.)

laviedeluz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sims122
autor
29. mar 2022

@laviedeluz nevadí už aj ja som zmetena z toho :D

sims122
autor
29. mar 2022

@9lf9 áno tak mam nástup na MD v júli.. Ale narodí sa v auguste, a podla zákona píšu ze od dňa narodenia dieťaťa do jeho 6 týždňov, takže by malo byt jedno kedy idem na MD

jaja63
29. mar 2022

@sims122 ano od narodenia do jeho 6tyzdnov, uvidis kedy sa narodi, mozno ti vznikne narok aj za oktober.

sims122
autor
29. mar 2022

A myslíte si že by mohol byť problém ak prvé dva týždne bude doma a až potom v škôlke? Budu posudzovať celé obdobie alebo to spravia, že v deň narodenia druhého bolo doma tak už len 40..

9lf9
29. mar 2022

@sims122 narok ti vznikne od 1.8.22 do 6t veku novonarodeneho dietatka ale to nebudes mat starsie v sukr.jasliach este.

laviedeluz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sims122
autor
29. mar 2022

@laviedeluz Áno už som našla aj ja nieco: Pri zmene poskytovateľa počas kalendárneho mesiaca sa príspevok vypláca v sume, ktorá je vyššia.

9lf9
29. mar 2022

@sims122 ty nebudes mat zmenu v priebehu mesiac, narokmti vznika.v 8/22 na 41.1 e a od 9/22 ako bude dieta v sukr.skolke na preukazane naklady max. do 280e a mozno aj za 10/22 zalezi kedy sa ml.dieta narodi a ci 6t veku dosiahne v 9 alebo 10mesiaci.

sims122
autor
29. mar 2022

@9lf9 aha rozumiem, to mi nenapadlo, že to môže byť od 1.8, ďakujem velmi pekne. Tak samozrejme sa to cele uvidí ze kedy sa babo narodí 🙂 a podám žiadosť.. Len toto ma zmiatlo ze mi napísala z úradu ze ja budem mat automaticky len tých 40 eur, keďže nepracujem.

9lf9
29. mar 2022

@sims122 vela stastia prajem. V zakone je poberanie MD na rovnakej urovni ako zamestnania ;)

sims122
autor
29. mar 2022

@9lf9 ďakujem za pomoc 🙂

travelllerka
29. mar 2022

Baby a viete aj mne poradiť? Musi byť dieťa v škôlke na celý deň? Lebo ja rodím v júni, 2rocna mi nastupuje do súkromnej škôlky na pol dna už v máji.

9lf9
29. mar 2022

@travelllerka podmienka je ze ti musi vzniknut narok na MD vo vyske, ze ti odnimu RP na starsie dieta a potom by si mala do 6t veku novonarodeneho dietata preplacane vynalozene naklady na sukr.skolku.

sims122
autor
30. mar 2022

Ďakujem všetkým ešte raz za pomoc. Písala som im na urad ešte raz a pracovníčka uznala chybu, budem mat nárok až max 280 🙂