Ahojte,
V polke augusta mam termín pôrodu. Momentálne som na rodičovskej dovolenke s dcérkou, ktorá bude mať 3 roky až v októbri. Našla som si, že by som mala mat nárok na príspevok pri starostlivosti o dieťa do 6 týždňov. Ak by som dala dcérku do súkromnej škôlky od 1.septembra a druhe dieťa by sa narodilo v termíne, čiže mala by som ju dva týždne doma a potom v súkromnej škôlke, preplatili by mi náklady na škôlku za ten JEDEN mesiac? Pripadne aspoň čiastočne?
Písala som na urad prace a mi odpísala pani, že mi vyjde len 40 eur lebo nie som zárobkovo činná. Ale podla zákona sa prvých 6 týždňov považuje za zárobkovú činnosť, nie?
(3)
Za zárobkovú činnosť na účely tohto zákona sa považuje aj poberanie materského10) alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týždňov
odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
Čiže nárok mam ale prečo len na 40 eur? Myslíte že mi zle napísala alebo ja som dačo zle pochopila? :D
@laviedeluz áno ale ja v tom čase budem na materskej dovolenke, rodičovský príspevok budem rušiť
@sims122 po spravnosti by si mala mat narok na prispevok vo vyske 280 eur na ten jeden mesiac a nie len tych 40eur. Ano, dcera musi byt v sukromnom zariadeni, musis sa preukazat zmluvou s tym zariadenim. Poradim ti, podaj si ziadost o ten prispevok, uved tam informacie o zariadeni ktore dcera navstevuje + prines kopiu zmluvy a uvidis ako to vyjde.
@sims122 ak budes mat v case naroku (od odnatia RP kvoli poberaniu MD, cize termin mas v 8/22 nastup na MD je v 7/22? poberas do 6t veku novonarodeneho dietata starsie dieta v sukromnom zariadeni tak na uvedene obdobie ti preplatia preukazane naklady na suk.skolku. max do vysky 280e.)
@laviedeluz nevadí už aj ja som zmetena z toho :D
A myslíte si že by mohol byť problém ak prvé dva týždne bude doma a až potom v škôlke? Budu posudzovať celé obdobie alebo to spravia, že v deň narodenia druhého bolo doma tak už len 40..
@laviedeluz Áno už som našla aj ja nieco: Pri zmene poskytovateľa počas kalendárneho mesiaca sa príspevok vypláca v sume, ktorá je vyššia.
Baby a viete aj mne poradiť? Musi byť dieťa v škôlke na celý deň? Lebo ja rodím v júni, 2rocna mi nastupuje do súkromnej škôlky na pol dna už v máji.
@travelllerka podmienka je ze ti musi vzniknut narok na MD vo vyske, ze ti odnimu RP na starsie dieta a potom by si mala do 6t veku novonarodeneho dietata preplacane vynalozene naklady na sukr.skolku.
Ďakujem všetkým ešte raz za pomoc. Písala som im na urad ešte raz a pracovníčka uznala chybu, budem mat nárok až max 280 🙂