Príspevok od štátu SZČO

10. apr 2020

Ahojte, poradí mi niekto prosím vás?
Mám bar, ktorý som musela zatvoriť na nariadenie vlády 13.3.2020.
Som na rodič., podpísala som papier, že nevykonávam činnosť, ale v bare mi pracuje mama, ako najbližší príbuzný bez nároku na príjem.
Keď som začala podnikať, neplatila som rok sociálnej poisťovni odvody. Platím si len zdravotné. Medzitým som otehotnela. Čiže som nemala nárok na materskú, len na rodič. príspevok. Samozrejme sociálne odvody teraz zase neplatím, kvôli tomu, že som na rodič.
Teraz neviem, či mám nárok na príspevok od štátu kvôli korone. Je niekto v podobnej situácii? Nájom, energie, zdravotnú platiť treba a príjem 0.
Ak som napísala niečo nezrozumiteľne, pýtajte sa. Ďakujem vám za pomoc a radu 🙏

stela01
10. apr 2020

Podľa mojich info , nie nemáš .
Neplatila si si sociálne - tým pádom štátu nič - štát tebe tiež nič . 🤷🏼‍♀️

autor
10. apr 2020

Sociálne som neplatila, lebo prvý rok podnikania som mala odvodové prázdniny. Potom mi samozrejme nastala povinnosť platiť, ale zároveň som bola (stále som) na rodič. Na sociálnej poisťovni mi povedali, že odvody ten čas neplatím, kým som na rodičáku. A zrazu bum, zatvorím nútene prevádzku a som vybavená... Do plaču mi je..

stela01
10. apr 2020

https://www.pomahameludom.sk/

Treba si to preštudovať , keď tak zavolať na linku .

autor
10. apr 2020

Vďaka, idem si to pozrieť

mes1177
10. apr 2020

Dobry vecer, manzel je szco pracuje v zahranici a ma splatnost FA 5 tyzdnov. Od 1.3 je doma takze za cely marec a ak sa situacia nezmeni ani april nezarobi nic. Avsak na ucet mu prisli v marci peniaze za odrobeny februar a pridu mu peniaze aj v aprily. Moja otazka je ako mam chapat pokles trzieb?
Na fakture ma napisane ze sa tam fakturuju prace za februar , za marec....Mozem sa riadit podla faktur alebo podla uctu v banke?
Realne za Marec nezarobil nic ale v marci mu peniaze pridu . Realne za april nezarobi nic ale v aprily mu na ucet peniaze pridu.

draik
10. apr 2020

@mes1177
Keď dostal príjem (ak ide o jednoduché účto resp. daň evidenciu)

deedol
10. apr 2020

niekde som citala, ze planuju nejaku pomoc aj pre tych, co neplatili odvody do socpoist, ale neviem to najst a bola to len jedna veta. takze asi uvidime. v kazdom pripade tam zavolaj (moze byt tazke sa dovolat, kamos skusal 2 dni, ale dovolal sa) a oni ti hadam poradia.

anos18
10. apr 2020

@mes1177 trzba je to,čo mu nabehlo v marci na účet. Ak by viedol podvojné účtovníctvo (zrejme nie), tak sa berie ako marcová tržba to čo v marci vyfakturoval.

lauritka
11. apr 2020

Budu to riesit buduci tyzden,samozrejme prispevky budu nizsie ako pre tych co si odvody do soc.poistovne platili.
Zrejme vela zivnostnikov ten prvy rok vyuzilo a platilo len zdravotku. Nebolo by to v podstate fer,ze ti na jednej strane nieco povolia ,ale potom sa ti to na druhej strane osudnym..