Príspevok na začiatok podnikania

kiaran127
25. jan 2022

Prosim, je tu niekto, kto v poslednych mesiacoch ziadal UPSVR o podporu alebo prispevok na zaciatok podnikania? Ake ste splnali podmienky? Ja som v evidencii uchadzacov o zamestnanie od augusta a pomaly pracujem na rozbehnuti vlastneho podnikania a dnes mi pani z upsvr po telefone povedala o podmienkach schvalenia podnikatelskeho prispevku, ktore su pre mna uplnou novinkou- schvaluje sa iba znevyhodnenym obcanom- nad 50r, pod 30r a zdravotne znevyhodnenym. Zostala som nemilo prekvapena. Dakujem

ivkazba
25. jan 2022

Tak toto ma pobavilo. Teta na úrade je buď srandistka, alebo výmysselníčka, alebo nepochopila, na čo konkrétne sa pýtaš. Všetky podmienky sú napísané pomerne zrozumiteľne v linku:
https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/n...

Základ je podnikateľský plán, takže na tom zapracuj, ak ho ešte nemáš.

kiaran127
autor
25. jan 2022

@ivkazba no hovorim jej som evidovana a usilujem sa rozbehnut vlastny biznis a chcem sa opytat na moznost ziskania prispevku pre samostatnu zarobkovu cinnost. A pani mi rovno- no podla nasho projektu "Chyt svoju sancu" cico nesplnate podmienky...hlavne ze ja kde citam tam citam je zakladnou podmienkou min 3mesacna evidencia na urade prace. No overujem si to...

dilino
25. jan 2022

To si vypracuješ plán podnikania predložiš a na zaklade toho dostaneš dotáciu.Ked začneš podnikať a dostaneš dotáciu nesmieš ukončiť podnikanie myslim do 2 rokov.

kiaran127
autor
25. jan 2022

@dilino ano, toto som sa aj ja docitala. len pani uradnicka na moju otazku prispevku na zaciatku podnikania hned vychrlila, ze prebieha program, podla ktoreho nesplnam podmienku- prispevok na podnikanie schvaluju iba znevyhodnenym napr nad 50r, dlhodobo nezamestnanym, zdravotne postihnutym....no zostala som ako puk

lubka73
25. jan 2022

@kiaran127
Aktuálne je príspevok na SZČ poskytovaný v rámci národného projektu „Chyť sa svojej šance“ - Opatrenie 1 Podpora SZČO, preto príspevok na SZČ podľa § 49 zákona o službách zamestnanosti nie je poskytovaný.
https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/download/ch...

kiaran127
autor
25. jan 2022

@lubka73 ano, pani mi povedala, ze uz konci tento projekt...to znamena, prosim ta, ze akykolvek zaciajuci podnikatel nemoze ratat s touto podporou na zaciatok podnikania, ktora fungovala aj predtym? Napr keby som o tento prispevok poziadala o 3/4mesiace? dakujem za pomoc

lubka73
25. jan 2022

@kiaran127 ja som riesila prispevok 3 /chceli sme niekoho zamestnat/ nie tento 1, ale v podstate ak splnas podmienky tak ho dostanes aj teraz
tu mas link kto je znevyhodneny uchadzac - https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/legisla...
neviem kolko bude trvat tento projekt

dilino
25. jan 2022

@kiaran127 to je hlúposť dostaneš žiadne len ZTP to sú chranene dielňe ZTP.To asi nepozna zákony.Moja suseda tak dostala a podnika už 5 rok.Hlúposť never pýtaj sa niekoho iného na úrade.Ved ked sa nemôžeš zamestnať tak čo máš robiť na to sú tie dotacie.Ak vypracuješ plán dostaneš dotáciu.Držim palce.

kiaran127
autor
25. jan 2022

@dilino dakujem, no fakt som zostala zaskocena, pojdem tam osobne, ale uz ked som tam bola koncom septembra, tak sa tvarili, akoby prisiel jeden velky koronavirus , ze radsej telefonicky mam riesit

dilino
26. jan 2022

@kiaran127 no ved ono sa im to teraz robi že nemusia vysvetľovať len cez telefon a o človek je nezamestaný tak ešte to málo čo ma bude miňať na telefon lepšie ísť osobne a popytať sa na viacerých úradoch.Viem že kamarátka hovorila že ked si otvorila krajčirsku dielňu tak vravela že prvý rok a pol ked dostala dotáciu že len same kontroly chodili a buzerovali ju. Už je to 5 rokov čo podnika bolo to veľmi ťažke cez tu koronu pre nu ale udržala sa. Teraz všade musiš mať ked ídeš podnikať musi byť WC splachovacie nie tie chemicke to vyžaduje hygiena a studenu vodu ale treba prietokový ohrievač aby si si ju mohla ohriať na teplu.To jej jedno v čom chceš podnikať tie dve veci musiš mať.

petkocs
30. jan 2022

Ahojte máte niekto už detailnejšie informácie či to je len pre tie znevýhodnené skupiny ? Biznis plán pripravujem už pol roka a zrazu toto , strašne nervy som dostal skoro som rozmlátil počítač …

wodanka
30. jan 2022

@petkocs môj manžel sa informoval v decembri a tiež mu povedali, že je to len pre znevyhodnenych uchádzačov.

budkovska1986
15. mar 2022

@kiaran127 to isté bolo povedané mne. Po 5 mesiacoch na úrade . Mi volali ,že prišiel projekt chut sa svojej šance . A dala mi podmienky pod 30 nad 50. Zdravotne znevýhodnena alebo slobodná matka. Takže ani jedno som nespĺňala a povedala ,že nemám nárok. A keď som jej povedala ,že kamoška z iného okresu nárok mala (vydatá . Na úrade 3 mesiace a dve deti . Žiadne zdravotné znevýhodnenie) tak mi povedala ,že to pravda není. Že ten príspevok nemohla dostať.

ajush5
17. mar 2022

Ahojte, pre doplnenie znevýhodnených osob:

(1) Znevýhodnený uchádzač o zamestnanie na účely tohto zákona je uchádzač o zamestnanie, ktorý je

a) občan mladší ako 26 rokov veku, ktorý ukončil príslušným stupňom vzdelania sústavnú prípravu na povolanie v dennej forme štúdia pred menej ako dvomi rokmi a od jej ukončenia nemal pravidelne platené zamestnanie (ďalej len „absolvent školy“),

b) občan starší ako 50 rokov veku,

c) občan vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov (ďalej len „dlhodobo nezamestnaný občan“),

d) občan, ktorý dosiahol vzdelanie nižšie ako stredné odborné vzdelanie podľa osobitného predpisu,13c)

e) občan, ktorý najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nemal pravidelne platené zamestnanie,

f) štátny príslušník tretej krajiny, ktorému bol udelený azyl13d) alebo ktorému bola poskytnutá doplnková ochrana,13e)

g) občan, ktorý žije ako osamelá dospelá osoba s jednou alebo viacerými osobami odkázanými na jeho starostlivosť alebo starajúca sa aspoň o jedno dieťa pred skončením povinnej školskej dochádzky,13f)

h) občan so zdravotným postihnutím.

(2) Pravidelne platené zamestnanie na účely tohto zákona je zamestnanie, ktoré trvalo najmenej šesť po sebe nasledujúcich mesiacov.