Príspevok na starostlivosť o dieťa počas mužovej materskej

sasenka6
2. feb 2024

Dobry den, mame 19 mesacne dieta a narodilo sa nam dalsie. Som na materskej s mladsim od novembra. Manzel isiel na matersku so starsim od januara. Mozem pozaidat o prispevok na starostlivost o starsie dieta? Ja som matersku poberala na starsieho, a pripadne keby som vedela muz by isiel neskor na matersku so starsim kedze moze az do 3 rokov veku.
Vdaka za info, rodicovsky mam odnaty.

sims122
2. feb 2024

Opravte ma niekto keď sa mýlim..
@sasenka6 materská na mladšie dieťa a príspevok na staršie dieťa môžeš mať naraz do 6 týždňoch novorodenca a kým muž nie je na materskej so starším..

sasenka6
autor
2. feb 2024

@sims122 aha. Takze po 6 tyzdnoch keby isiel na matersku tak je to ok? To je aka logika ked to vyplatia tak ci tak 😃

sims122
2. feb 2024

@sasenka6 nechápem, čo vyplatia tak ci tak?

sasenka6
autor
2. feb 2024

@sims122 ved ten prispevok keby muz neni teraz na materskej, ale isiel by az neskor. Teraz ho nevyplatia lebo je na materskej nie? Ale keby isiel na matersku o par tyzdnov neskor tak by ho vyplatili. Takze ja v tom velky rozdiel nevidim

sims122
2. feb 2024

@sasenka6 lebo ten príspevok je asi na to ze si sama na dve deti, vtedy dávajú 41 eur mesačne, ak by bolo staršie v jasliach dostali by ste ten príspevok na jasle, aby si ich mala z čoho zaplatiť. Keď máš muža na materskej tak máte dve materské, nemôžete mať ešte aj príspevok..

sasenka6
autor
2. feb 2024

@sims122 ja tomu rozumiem, ja sa len zamyslam nad principom. A za november a decemeber mam narok? Ked nebol na materskej?

sims122
2. feb 2024

@sasenka6 chápem ta ale zase nemôže to tak fungovať lebo potom by sa mohlo stať že obaja rodičia sú na materskej a v tom čase ešte poberá príspevok na jasle a dieťa bude v jasliach tak to tiež nedáva zmysel 🙂
Písala si ze si na materskej od novembra tak si myslela ze narodil sa v novembri?
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
Od narodenia do 6 týždňov takže žiadosť si môžeš podľa mňa podať. Vedia aj spätne vyplatiť (lehota je 6 mesiacov)

banalu
2. feb 2024

Nie, nemozes poziadat o prispevok na starostlivost o starsie dieta, lebo sa on uz stara muz a platia mu za to materske. Tebe zas platia materske, za to ze sa staras o mladsie. Narok by teoreticky mohol mat, za mesiace ked tebe narok zanikol a on este nebol na materskej.

lienka.7
2. feb 2024

@sasenka6 nie, lebo sa nestaras o 2 deti naraz. Na jednej materskej si ty, na druhej muz. Narok je len za to medzi obdobie, kedy si to bola na MD s mladším, ale muž nebol so starším. Vyplatia ti aj spätne za pol roka max