Príspevok na podnikanie

lila8686
27. mar 2014

Ahojte Maminy 🙂 Mam na Vas otazocku ohladom podnikania ked som na rodicovskom prispevku.Mate s tym niektora skusenosti?Prispieva vlastne stat aj matkam na rodicovskom prispevku tou nenavratnou pozickou?Ako ano,co k tomu potrebujem aby som si ju mohla vybavit?Len neviem ci mam na to narok ked mi konci poberanie rodicovskeho prispevku v juni.Ak mate akekolvek informacie ci osobne skusenosti dajte mi prosim vediet ... 🙂

danadany
27. mar 2014

Pokiaľ viem to dostávali len ľudia evidovaný na úrade práce. Ty popri rodičovskom môžeš podnikať, založiť si živnosť a mať akýkoľvek príjem, ale príspevok asi ťažko.

carrie4
27. mar 2014

@lila8686 práve asi pred dvoma týždnami dávali v televiznych novinách, že je v zákone diera a matka poberajúca rodičovský príspevok má nárok na príspevok na samozamestnanie... určite sa chod spýtať na úrad práce, bude treba, aby si tam bola v evidencií, ale podľa toho čo som vyrozumela, budeš mať nárok aj na rodičovský príspevok až do založenia živnosti.... ale určite na úrade práce ti dajú info ...

carrie4
27. mar 2014

takže ako čítam príspevok @danadany tak RP môžeš dostávať aj popri živnosti

magg424
27. mar 2014

nikto nemoze matke na RP zakazat evidenciu na Up, pocas poberania rodicaku, takze ked si na RP a zaevidujes sa tak mas taky isty narok na prispevok na samozamestnanie ako akykolvek iny nezamestnany... mam kamosku ktora bola v evidencii uchadzacov o zamestnanie pocas poberaňia RP, ziadny problem len sa jej pytali ze naco... urobila to aby ju mohol zamestnavatel zamestnat ako dlhodobo nezamestnanu a vyuzit vyhody z toho vyplyvajuce...

danadany
27. mar 2014

@magg424 tak to neviem, ale dá sa rodičovský prepísať na muža a ona môže ísť na ÚP

laurinkam
27. mar 2014

@magg424 prosím ťa a čo znamená v tomto prípade "dlhodobo" nezamestnaná? ďakujem

magg424
28. mar 2014

@laurinkam
@danadany ona nemusi prepisovat RP na muza, to sa robi ak by chcela napr cerpat davku v nezamestnanosti ... ona moze byt v evidencii a cerpat rodicak to sa nevylucuje, dlhodobo nezamestnany moze byt tri mesiaci, sest, dvanast podla toho aku vyhodu ides vyuzit resp aky prispevok poziadat ....

laurinkam
28. mar 2014

@magg424 dakujem za odpoved. Vies mi pls este poradit kde by som k tomu nasla viac? Dakujem

magg424
28. mar 2014

@laurinkam neviem co konkretne potrebujes vediet ale najlepsie ti poradia na upsvare

lila8686
autor
29. mar 2014

Dakujem vam za radu najlepsie asi urobim sa informovat na urade prace.