Príspevok na kúpu auta pre ťažko zdravotne postihnutého

sima1621
24. júl 2016

Dobry den,prosim vas o radu. Pred 7 rokmi som dostala prispevok na kupu auta od UPSVaR,vtedy som studovala. Teraz by som chcela poziadat znova,ale uz som zivnostnik (uctovnik),mate s tym niekto skusenost? Mam narok na prispevok ako SZCO alebo na to maju narok len zamestnanci? Dakujem velmi pekne 🙂

sasa1310
25. júl 2016

áno máš nárok ak si držiteľom parkovacieho preukazu pre invalida a spĺňaš podmienku, že si zárobkovo činná a dochádzaš do zamestnanoa.
Po 7 rokoch môžeš opäť požiadať o príspevok

sima1621
autor
25. júl 2016

@sasa1310
Dakujem za reakciu. Ale ja som zivnostnik a pracujem z domu,nechodim do zamestnania,tak preto sa pytam,ci aj v takom pripade mi to poskytnu.Dakujem.

sasa1310
25. júl 2016

@sima1621 áno môžete. Tu je citácia zákona

Peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla možno poskytnúť, ak fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je zamestnaná alebo preukáže, že bude zamestnaná alebo sa jej poskytuje sociálna služba v domove sociálnych služieb,1a) špecializovanom zariadení,1a) dennom stacionári1a) alebo preukáže, že sa jej bude poskytovať sociálna služba v domove sociálnych služieb,1a) špecializovanom zariadení1a) alebo dennom stacionári1a) alebo navštevuje školské zariadenie alebo preukáže, že bude navštevovať školské zariadenie a osobné motorové vozidlo bude využívať najmenej dvakrát v týždni na účely prepravy do zamestnania, školského zariadenia alebo do domova sociálnych služieb,1a) špecializovaného zariadenia1a) alebo denného stacionára1a) a dvakrát späť. Podmienka využívania osobného motorového vozidla na účely uvedené v prvej vete sa považuje za splnenú aj vtedy, ak
a)
fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím vykonáva zamestnanie v mieste svojho trvalého pobytu alebo prechodného pobytu a osobné motorové vozidlo využíva počas dvoch dní v týždni na svoju prepravu pri výkone svojho zamestnania,

sima1621
autor
26. júl 2016

Dakujem 🙂

ivetpb
16. sep 2016

Ahojte, potrebujem poradit. Mam syna autistu a chcem poziadat o prispevok na kupu auta - dochadzame do skolky 65 km dva krat tyzdenne. Ale ja ako ZTP mam uz na seba par rokov auto = z prispevkom=..Myslite ze mozem poziadat aj pre syna ked mame uz jedno auto v rodine.
Dakujem za radu

sasa1310
16. sep 2016

@ivetpb ahoj, môžete vlastniť jedno auto a vy žiadať druhé na vášho syna. Zákon to nezakazuje.

ivetpb
16. sep 2016

@sasa1310 taze ja ako ztp mozem mat auto za pristevok a ziadat synovi o dalsi prispevok na auto. Ine auto nemame len to jedno. Dakujem Ti velmi pekne

sasa1310
16. sep 2016

@ivetpb áno.