Dobrý deň, som čerstvá mamička 5 mesačnej dcérky a zároveň študentka na rodičovskom príspevku. Mám 19 rokov. Niesme zosobášení . Bohužiaľ musím odísť od partnera pretože má psychicky týra. Určite nám bude bez neho lepšie. Podala som žiadosť o mestský byt nejakú garsónku alebo jedno izbák. Nevedeli by ste mi prosím poradiť či mám nárok na nejaké príspevky a čo by som mala najprv riešiť ,? Potrebujem aj nejako riešiť zverenie len do mojej starostlivosťi ? Za každú radu vám veľmi pekne ďakujem.
Ak máte zle vzťahy, tak si daj súdom zveriť dieťa, tam sa úpravi aj stýk a výživné
Nezober to zle, ale fakt má zaujíma z čoho chceš platiť ten byt?
Mas narok na RP, rodinne pridavky a alimenty od otca dietata.
@pribinak mestské garzonky sú aj po 50 mesačne, samozrejme závisí od mesta, takže nemusi to byť cena jak za jednoizbak v podnajme v blave za 500
@aurorastone a to kde?
U nas na dedine (Trnavsky kraj) obecny 2.izb byt 250€ plus energie.
@aurorastone to kde stojí 50e mesačne?
@pribinak mestská garzonka Bánovce nad Bebravou oco tam byva
@veronikaszabova ja som písala o garzonke, je to samozrejme rozdiel v porovnaní s 2izbakom, to tie ceny nemôžeš určite porovnávať, a tiež som napísala závisí aj od mesta či je to blava, stredné sk alebo niekde na východe kde sú ceny úplne ine
@viestta a prispevok na byvanie sa neviaze nahodou na hmotnu nudzu?
Na HN narok nema, lebo dostava RP
@aurorastone aj s energiami?
@pribinak každopádne len som tým len chcela povedať ze vie nájsť aj taky byt ktorý bude schopná platiť aj z rodičaku, nepísala v akom meste žije takže len vravím ze su aj také mesta kde je to mozne
@aurorastone čiže bez energii
@pribinak konkrétne oco elektriku platí raz za 3 mesiace 5 eur a už nič iné co sa týka réžie bytu... platím mu to cez IB takže viem, keďže všetko je teraz jednoduchšie elektronicky kvôli korone😀...náklady na energie sa väčšinou platia samostatne pri spomínaných mestských bytoch aspoň v našom meste, takže by platila tak ci tak ci bude mat byt za 1000 mesacne alebo za 50 🤷♀️
@pribinak energia je väčšinou zarátana ak by bývala v podnajme my to tak platíme v BA za ten jednoizbak 😂😂😂 takže ceny nemám z brucha, ale vravím ceny za podnájmy sú xkrat vyššie ako nájom na mestský byt
@viestta na prispevok na byvanie nema narok, kedze je viazany na hmotnu nudzu a tu ona nesplna, nakolko pobera RP.
Autorka: Mas narok na rodicovsky prispevok (to poberas), rodinne pridavky a vyzivne pre dieta. Teoreticky mozes poziadat aj o prispevok na vyzivu a uhradu niektorych nakladov nevydatej matke (ziadas spolu s vyzivnym od otca dietata). Ak si studentka denneho studia mozes ziadat rodicov o vyzivne na seba. V prvom rade vsak podaj neodkladne opatrenie na zverenie dietata do vychovy a prispievanie nan. Este mozes poziadat obec (socialne oddelenie) o jednorazovu davku socialnej pomoci (Pozor je jednorazova a nie je narokovatelna, zalezi od obce a ako posudia tvoju ziadost, a necakaj nejaku velku sumu). Tu by som povedala, ze tvoje moznosti ziskat nejake peniazky asi koncia. Pravdepodobne sa budes musiet zamestnat a poprosit o pomoc rodinu.
Hm, otecko by mal prispievať na dieťa.