Ahojte mám nejaké otázočky.Mám prácu do konca mája tohoto roku.Chcem sa presťahovať so synčekom nakoľko som rozvedená a môj príjem bude potom len 150e.Kým si nájdem teda novu prácu.Mám narok na nejaký príspevok od štátu?Myslým tým, dávku v hmotnej nudzi,príspevok na bývanie kedže chcem ísť do podnájmu prípadne niečo iné ešte?Aké su podmienky splnenia a dlžka koľko to môžem poberať?Lebo prácu si musím najsť taku aby som ju prispôsobila starostlivosti o synčeka tak by mi to dočasne moc pomohlo.Ďakujem za odpovede a verím že pomôžu viacerým maminám v podobnej situácii 🙂
najprv si musis uplatnit svoje zakonne naroky teda napr. narok na podporu v nezamestnanosti musis sa prihlasit na UP, bez toho ti narok nevznikne... vyzivne na dieta detto,
dostat davku v hmotnej nudzi je narocne vybavit... treba ratat ze aj ked to vyjde potrva to nez priznaju a vyplatia ...
davka sa rata tak ze sa zrataju zakonne naroky u teba je to aj s prispevkom na byvanie na vas dvoch cca 200 EUR a od toho sa odcitaju tvoje prijmy (aj vyzivne napr. len pridavky nie) co pises je 150 a potom dostanes ako davku v hmotnej nudzi cca 50 EUR ..
ale to len ak budes mat oficialne podnajom normalne na zmluvu .. a budes tam byvat sama s malym ... inak ti davka v HN nevyjde
@maznacik007 ja som na urade práce tu pracu čo mam je z uradu a nepoberám nič ani príspevok na byvanie ale že či o to možem požiadať a či mi ho uznaju ano budem tam byvať sama s malým
@ketrin12 a maly ma v RL liste uvedeneho otca a kolko rokov mas ty? toto su este dolezite info...
prispevok na byvanie je ale 90 eur z toho nezaplatis najom... a to som ti ratala v tej celkovej sume hore...
spolu mas narok na cca 200 EUR ako davky v hmotnej nudzi spolu aj s prispevkom na byvanie ten je uz v tom zaratany ...
a od tejto sumy sa odrataju tvoje prijmy ...
ak ma uvedeneho otca maly v RL musi mat stanovene vyzivne ...
ano ma ho tam uvedeného a mam 33r
@ketrin12 a poberas na neho vyzivne .... mas ho stanovene sudom ... ak nie tak to urob cim skor bez toho ti davku zamietnu ...
@maznacik007 a čítala som že treba tu davku aj odpracovať nejaké hodiny či ako...je to pravda?
@ketrin12 ano treba odpracovat normalne pre obec 32 hodin ... prac... ale ty mas dieta do 6 rokov tak tam by si nemusela...
ale v prvom rade musis splnit podmienky naroku
@maznacik007 pojdem sa nato ešte popýtať všetko je ešte v štádiu riešenia a hľadania bytu ale je dobré ak ma človek nejaké informácie aj tebe za ne moc ďakujem verím že sa mi podarí niečo vybaviť kým si najdem novu prácu
@ketrin12 ak nemas sudom urcene vyzivne na dieta nema zmysel podavat vobec ziadost na davky v hmotnej nudzi a prispevok na byvanie.
😉
@maznacik007 mam jasné všetko len som chcela ešte vedieť daju mi tých 200e ako príspevok na byvanie keby som o to požiadala lebo píšeš že z toho mi odrataju tých 150e čo je vyživné a davka v hmotnej nudzi mi vyjde len 50e a čo ten príspevok teda potom na to byvanie aj samostatne bez davky?
@maznacik007 lebo príspevok na bývanie a dávka v hmotnej nudzi su dve rozdielne veci nie?si myslým teda
@ketrin12 tych 200 je davka v hmotnej nudzi to je 110 cca a cca 90 to je prispevok na byvanie ... a to ti nedaju ... oni to spocitaju co je cca 200 a od toho odrataju tvoje prijmy tych 150 EUR a dostanes len ten rozdiel 50 eur a samozrejme prispevok na byvanie uz nie to mas v tom ...
prispevok na byvanie ti bez priznanej davky v hmotnej nudzi nedaju ... ak by si nemala samostatne byvanie teda podnajom a oficialnu zmluvu tak ti davka v hmotnej nudzi ani nevyjde.
Je davka v hmotnej nudzi ... to je zaklad ...
a k nej su priplatky .. a jeden z nich je prispevok na byvanie ... ale ten neexistuje samostatne.
@maznacik007 už tomu rozumiem diki ale tak aj 50e je pomoc
Mna este napada, ze ak ti maly chodi do skolky, tak ak vase prijmy nepresahuju zivotne minimum, co nepresahuju, tak si poziadaj na urade o bezplatnu stravu v skolke.
A tiez sa spytaj na mestskom urade o jednorazovu davku v hmotnej nudzi. Ale nie vsetky mesta ju poskytuju, byva to cca od 100 do 200 eur. Ale mozes ju dostat len raz do roka.
Pises ze prijem z prace mad 150€ a vyzyvne mas kolko? Lebo aj to ti odrataju...cize ak tvoj p!at a vyzivne presiahne tych cca 200€ tak nedostanes nic
Ketrin, pojdes na mestsky/obecny urad a vypises si ziadost. V tej ziadosti uvedies, na co by si peniaze potrebovala/ trebars na opravu pracky, kupu chladnicky, osatenie pre dieta, proste nieco konkretne a zmysluplne/. Prikladaju sa tam trebars posledna faktura z plynarni, elektrika,, a pod., aby bolo vidiet kolko a ake mas vydavky. Tiez ti tam UPSVR dava peciatku, ze poberas tie obedy v skolke, ze tvoj prijem je nizky a nedosahuje zivotne minimum. Urcite si to podaj, nemas co stratit, vacsinou ho poskytuju vsetky mesta a aj vacsie dediny. Len vela ludi o tom nevie, a obce sa tym nechvalia velmi, lebo to ide z ich rozpoctu a nie od statu, ako napr davky v HN, preto sa tomu velmi nerobi nejaka reklama....
@ketrin12 ja o príspevkoch nič neviem, no som si istá že vyžiť z nich (aj s dieťaťom) a platiť podnájom je dosť nereálne 😒 len na príspevky by som sa teda nespoliehala, skús hľadať prácu už teraz a aspoň čo to ušetriť.