Príspevky na dieťatko slobodnej tehotnej mamičke

katkaaaaaaaaa
23. jún 2016

Ahojte potrebujem súrne poradiť neviem kde sa to tu mám pýtať tak píšem sem 🙂
Som jedna s tých mamičiek ktorá otehotnela nečakane a na ktorú priateľ tlačil ísť na potrat no napriek tomu som si nechala babenko ale zato ako sa otec zachoval chcem od neho vysúdiť niake tie peniažky aby sa nám lepšie žilo. 1. Septembra budem mať v prenájme garsonku pretoze u rodičov sa bývať s babenkom nedá keďže už teraz sme v dvojizbovom byte piati. 22. Decembra máme termín a čítala som na internete že otec dieťaťa má prispievať aj teraz keď ešte len babenko čakám musím bývať vsak sama lebo ak bývam s niekym nie som už považovaná za slobodnú mamicku vraj mi má prispievať na lieky a na doktora ale na výbavičku a všetko ostatné čo mi treba už nie ešte nepoznám zákony ktoré sú s týmto spojené a preto sa chcem spýtať kde a ako by som to mala riešiť keďže len mám 20 rokov ďakujem pekne vopred za odpoveďe 😘

sissy27
23. jún 2016

@katkaaaaaaaaa kým nemáš v ruke právoplatný rozsudok, tak nemusí nič, potom ti to môže doplatiť spätne - podľa rozhodnutia súdu. Aktuálne ste dvaja cudzí ľudia a až kým nebude zapísaný v rodnom liste ako otec dieťaťa, nemá voči tebe alebo dieťaťu žiadne oficiálne povinnosti, je to čisto len na jeho svedomí...

katkaaaaaaaaa
autor
23. jún 2016

Toto som našla na internete a je tu písané že to musím pred pôrod je to ale na dlhé čítanie 🙂 matka má podľa ust. § 74 zákona o rodine právo na určité finančné príspevky od otca dieťaťa a ak nie je otcovstvo k dieťaťu určené, aj od muža, ktorého otcovstvo k dieťaťu je pravdepodobné. V zásade má právo na príspevok na svoju primeranú výživu, a to najdlhšie po obdobie dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu a na úhradu niektorých nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom od otca dieťaťa. Zákon o rodine osobitne pamätá aj na tehotnú ženu, ktorá čaká dieťa, ku ktorému nebolo určené otcovstvo. Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby tejto tehotnej žene poskytol vopred primeranú sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu (t. j. 28, resp. 37 týždňov). Treba však upozorniť, že tento nárok môže s úspechom uplatniť len žena v čase tehotenstva a nie až v čase po narodení dieťaťa. Narodenie dieťaťa však nebráni vecnému vybaveniu takéhoto návrhu, ak bol podaný ešte pred pôrodom.

Nevydatá matka sa teda môže voči otcovi svojho dieťaťa domáhať, aby jej jednak primerane pravidelne prispieval na jej výživu a aby jej uhradil náklady spojené s tehotenstvom a pôrodom. Tieto náklady však musí matka vedieť preukázať. Spravidla ide o náklady na tehotenské oblečenie, vitamíny, na stravu, ktorá je v tomto období náročnejšia na prísun živín, či náklady spojené s pobytom pôrodnice, ktoré neboli hradené prostredníctvom matkinho zdravotného poistenia. Tieto nároky treba uplatniť v rámci klasického občianskeho konania, súd je návrhom žalobkyne - nevydatej matky viazaný, (t. j. nemôže priznať vyššiu sumu, ako matka v žalobe požadovala, i keby na ňu mala po realizácii dokazovania nárok). V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť, že matka nemôže podľa § 74 uplatniť vo vlastnom mene a pre seba náhradu nákladov spojených so zadovážením detskej výbavičky, kočíka, postieľky, nánožníka a pod., v danom prípade ide o vlastné nároky dieťaťa, ktoré sa priznávajú priamo dieťaťu pri úprave jeho výživného. Matke neprislúcha ani nárok na úhradu nákladov spojených s pohostením pri krstinách dieťaťa, aj keď je takého pohostenie napríklad obvyklé.

maslenka47
23. jún 2016

@katkaaaaaaaaa domahat sa mozes, coho chces. Ako ti uz napisala @sissy27, kym bude pravoplatne rozhodnutie sudu, nemusi vobec nic. A to moze trvat nemalo mesiacov.

Nuz a este jedna vec, tieto financie nemaju sluzit ako trest "za to, ako sa zachoval", ale ako povinna vyziva voci vlastnemu dietatu resp. jeho matke. Navyse primerane jeho financnej situacii, nie tomu, co by si si predstavovala ty.

maslenka47
23. jún 2016

@katkaaaaaaaaa Tiez nezabudaj, ze ako matka mas tiez povinnu vyzivovaciu povinnost voci vlastnemu dietatu a pri jeho splodeni si rovnako vinna, ako "otecko", takze by som sa vobec nespoliehala na to, ze chlapec ti bude sponzorovat zivot. Prispievat ano, ale v ziadnom pripade to nie je tak, ze ti musi zaplatit co si ty zmyslis.

katkaaaaaaaaa
autor
23. jún 2016

Ja viem že je to hlavne na mne ale preto že aj on je otec tak chcem od neho aspon to na čo mám nárok keďže on chcel dieťatko zabiť

sissy27
23. jún 2016

@katkaaaaaaaaa hmmm škoda, že si tak intenzívne nehľadala aj informácie o antikoncepcii...
tvoj argument, že "on chcel dieťatko zabiť" - ti žiadny súd do úvahy brať nebude, tak sa s ním neoháňaj... okrem toho výživné nie je poplatok za chyby či správanie chlapa, je to zákonom stanovená povinnosť voči oprávnenej osobe...
a ak si ten zákon prečítala aspoň jedným okom, tak je tam jasne napísané, že "Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby tejto tehotnej žene poskytol vopred..." - kým ty napíšeš návrh, dostane sa na súd a súd zasadne a rozhodne, tak už budeš mať aj po pôrode... a tak ako ti napísala @maslenka47 - nie je to všetko len jeho zodpovednosť a súd bude prihliadať nie len na tvoje nároky, ale aj na jeho príjmy... určite by si nemala počítať s tým, že z výživného si budeš luxusne a spokojne nažívať... teda ak samozrejme nastávajúcim oteckom nie je sám boris kollár alebo niekto s podobným finančným zázemím 😅 v prvom rada sa snaž zabezpečiť a postarať sama, až potom rátaj s výživným...