Ahojte.
Ja neviem ani ako to nám sformulovať. Ťažko vysvetliteľné....a tazko sa mi píše ospravedlňujem sa za krkolomné vyjadrovanie
Zomrel mi otec.Povodne som chcela dedičstva sa vzdat(neskôr sa vyjadrili aj sestra).Otec vlastnil auto (teda 2 jedno s 0 hodnotou).o iných majetkoch som nevedela(nehnutelnost dom/byť nemal).Len medzi rečou mama spomenula účet,kde si odkladal dochodok(otec bol ešte pracujúci) , ktorý mal nejak bokom-,lebo tesne pred smrťou chodila mamka vyberať peniaze z jeho učtu aj po smrti ,aby mala na "prežitie"....
Nevedela som,o akú hotovosť sa jedná ,ani v deň dedičského(sestra vedela o všetkom) . nevedela som nič, nepovedali mi nič.
Nakoľko vztahy s matkou boli vždy zle,ale aj tak som jej chcela aspoň trocha pomôcť (s malom) ...a sama pred sebou sonda cítila zle,aby som si ešte nejaké peniaze nárokovala ,aj keď zo zákona mám na to právo....
Do dedičského sa prevalilo veľa opäť nesplnenych sľubov, klamstiev, aj keď jej reči boli kvetnaté a myslela som si naivne,že sa zmení (mama je totálny narcista)
Do dedičského vysielala protichodné informácie,sumy nejakých poplatkov atd,, ktoré ževraj bude mať ako pokuty za neodhlasene auto, ktorému zhodou okolností tesne po smrti skončila stk (0 hodnota ) .stále má presvedčala,že bude mať pokuty atď...
Mamka so sestrou vo všetkom "paktujú" ,boli spolu na dovolenke atď ..
Pár dní pred dedičskym som bola nascpana,mamka má presvedčala,nech dám splnomocnenie na nich,ze nevie ale ako chcem dediť (vedela,že som jej sama prehlásila,že sa chcem dedičského vzdat,ale podľa toho ako sa správala,asi túsila,že zmením názor)
Premhrnelo sa toho veľa už len z princípu som teda zmenila názor.
Zúčastnila som sa dedičského, prejavila prijatie dedičstva .
Mamka od tej chvíle na mňa ako na zlodeja,klepalo jej rukou na dedičskom,revala tam atď ..sestra detto.po dedičskom sa na mňa ani nepozreli.hned obidve behom odišli odo mňa.
Jedná sa o úplne smiešnu sumu pár 1000....
Aj to nejaké cenné papiere boli pisane na sestru,čo z tohto nebudem mať nič.detto auto s 0 hodnotou ide zošrotovat ...
Po pár dňoch prišla sms,že mi peniaze nemôže poslať (na dedičskom ziadna presná dohoda nepadla- malo to ostať na vzájomnej dohode,či na ruku .....s mužom mame spoločný účet,ja som disponent.
Účet nie je problém založiť,čo mám aj v pláne,ale muž má ešte okrem spoločného ešte jeden,tak potrebujeme si všetko prerátat, prečítať produkty,aby som zbytočne neplatila veľké sumy za vedenie účtu....
Máme som dala vedieť,že si informáciu overím u notarky ,lebo na dedičskom ziadna táto informácia nepadla a bolo to na spoločnej dohode.naosiala som jej,že prečo robí obštrukcie,akoby som teraz mala robiť obštrukcie,lebo vyberala peniaze po smrti z účtu,ktory bol v dedičskom konaní a je to trestné
V tom reagovala,že ona riesi všetko cez svojho právnika a svoju notarku.ze mi peniaze nikdy nenahradia otca, citové vydierania atď...Potom medzí tým napísala sms, ktorá mala patriť sestre (nechtiac napísala mne-asi bola psychicky v prdeli) a po tej sms som plakala . neskutočne kydanie, ohováranie, očiernovanie,a hlavne zhodenie všetkého na otca, ktorého naoko oplakavala a bola ževraj psychicky v riti...a teraz.Po jej sms som si bola istá,že ho nikdy nemilovala a musí sa otecko v hrobe obracať
Aj tak som napísala,že si vsetko overím u notarky a iných inštitúciách .
Na druhý deň prišla sms,že chdlce poslať peniaze,nech dám účet.
Ja som neodpisala,tak písala mužovi.a tomu v sms poslala aj sumu výslednu o 1000€ menej,ako bolo v uznesení.
Ja neviem, čo robiť ako sa zachovať.
Na všetky špinavé peniaze by som sa mohla vysrať.uz len k úcty k otcovi.
Morálne, etické akékoľvek postoje mi nedovolia sa nejak handrkovat o majetky.ale rozhodla som sa prijať,a mať spomienku na otca a investovať peniaze pre deti...
Neviem teraz čo je horšie,ako má očiernuju, spravili zo mňa majetnicku mrchu,alebo ten necitlivy prístup k otcovi,...
Uvažujem dať trestné oznámenie.ale či sa dá aj napadnúť uznesenie.... neviem.nemam skúset.nechcela som to riešiť ale neviem čo robiť
Aj vy ste boli niekedy obvineni zo zlodejiny, majetnictva,ak ste prijali majetok po poručiteľovi?
Čo robiť? Ako sa psychicky aj s tým nejak popasovať ?
Ďakujem
Hlavne sa prestaň cítiť zle. Nič zlé si neurobila. Ani za matkou a sestrou ti nemusí byť ľúto, lebo aj keby si dedičstvo neprijala, krajšie slovo by na teba nemali. To dedičstvo ti patrí, patrí tvojim deťom. Či by som sa ešte naťahovala o tých 1000e neviem. Záleží koľko si dostala a či to vieš oželieť alebo nie.
Autorka, z ucty k otcoci sa pobi o kazde jedno euro ktore ti pravom prinalezi, a ak je to v tvojich silach a je to odovodnene, podaj aj to trestne oznamenie na tie suky. Nie kvoli peniazom, ale kvoli tomu, ze take pokrivene charaktery si nezasluzia ine nez dostat po papuli /obrazne/
A uprimnu sustrast, ak si prave s otcom mala dobry vztah, tak toto cele musi ovela viac boliet..
@ukgirls a tie peniaze,ktore mi malí patriť len ich matka vybrala po smrti,je možné sa handrkovat aj keď som zo začiatku aj na dedičskom som radšej to zahodila za hlavu?
Dá sa napadnúť uznesenie?
Ja mám ale pocit,že tam viacej veci možno bolo,čo.mi malo patriť... otcov majetok, notebooky atď (čo sa síce nededi) ale všetko si rozdelili so sestrou....2.pilier...
@gribka1 mala som dostať "smiešnych" necelých 5 800€....
@vanilkovazmrzka táto myšlienka ma napadá presne v hlave,ale ja neviem či na to budeme mať silu (len kvôli deťom má to ženie a nejake spravodlivo)
Moja mama vie uplatit každehi takže sa bojím aby som sa nedostala eat eso problém.
Potrebovala by som dobrehi pravnika a ani to nemám
Podľa toho čo dopisuješ, bojuj o to všetko. Patrí ti to, tvojim deťom. Nechápem ako to, že na dedičskom nebolo všetko uvedené. Ako je možné ťa vydediť z 2.piliera. Všetko na 1/3.
S otcom som mala dobrý vzťah,keď nebol s mamou....aj keď nie vždy sa ku mne dobre správal,ale chápala som.,že bol pod tlakom....keď nebol s matkou ,bol to iny človek
Kedysi mi raz úprimne povedal,že čo narobí.
Či sa má s mamou rozviesť,tak je zle.
Či ostať, tiež zle....
Nájdi si právnika toto sama nedáš. Máš právo na časť všetkého čo tvoj otec v čase smrti vlastnil a necítiť sa ako zlodejka.
A to prečo je mama so sestrou za dobré a s tebou má úplne iný vzťah??
Aj tu je nejaka sekcia s pravnym poradenstvom, alebo aspon s otazkami takeho charakteru, skus si aspon trochu zistit, ze ake su moznosti… aj ked ja osobne uz vobec neverim ze sa da na slovensku dosiahnut nejaka spravodlivost :(
@ysseba asi preto ze su obe rovnake mrchy
Mne sa chce vracat z tych dedicskych natahovaciek po smrti naozaj blizkej osoby, to akoze neni mierene na teba autorka, to myslim tak vseobecne ze cloveku zomrie manzel/otec/matka to je jedno a miesto toho aby ani nevedeli aky je den od smutku, tak sa na majetkoch pohadaju ako macky😬 Preco mas s mamou a sestrou zly vztah? A este by ma zaujimalo preco boli cenne papiere tvojho otca pisane len na sestru? Mali ta za nejaku ciernu ovcu rodiny?
S účtom vedený na meno zosnulého sa nedá hýbať po smrti, až po dedicskom konaní. A nie ze hocijako, ale v uznesení mate napísané kto dedí a akú časť z účtu, takisto aj2. pilier. A Š uznesením a svojim občianskym prídeš do banky, napíšeš do dochodcovskej správcovskej spoločnosti a podla uznesenia pošlú danú alikvotnu časť tebe, sestre, matke.
Tak ide o dajaké nelegálne praktiky
Ja sa na to pozeram inak. Môj manzel sa necelé desatrocie staral o babku v bdelej kóme, jej dcery mu naslubovali, že sa vzdajú jej bytu v jeho prospech po jej smrti, za to, že sa stara. Nechodili ho vystriedať, babku strazila jeho mama až raz na par hodín a aj to ho odvolala z výletu, že “baba sa posrala, ja idem domov, chod si ju umyt”, nechodili ju ani pozriet. Samozrejme, na dedičskom sa ani jedna nevzdala podielu v jeho prospech a ešte mu teta vykricala, že však poberal opatrovatelsky (vtedy asi 4000 sk, navyse vtedy tá legislatíva bola taká, že sa mu tie roky ani nezapocitavali do dochodku, takze naozaj super biznis to bol, čo si doteraz tá jeho teta mysli). Ak raz niekto deklaruje, že sa vzdá podielu na dedičstve, tak si nemá robit z ruky rit. U teba to nebola velka čiastka a nestala o narušenie doživotných vztahov, ktoré sa už nikdy nedaju dokopy. Navyse je tam eticky aspekt, že tie peniaze nadobudli spolocne. Ja by som od mamy nechcela, aby mi vyplatila financie, ale nechala by som, nech si z toho financuje starobu, ani na dom by som si nenarokovala a nechala by som ju v ňom dozit.
*z huby
@tramtada31 toto úplne chápem.
Napriklad , posledné mesiace života, chodidlá som k otcovi, prebaľovant, naťahovať sa s nim.mama ani sestra nic....
Ak si sa starala, je to ina vec. Ale aj tak si, bohuzial, spravila chybu, že si deklarovala, že sa vzdas dedičstva. Mrzi má, že ste si kvôli par euram znicili takto vzťahy.
@momoftwo mne sa tiež dvíha žalúdok.
Preto už neviem,či sa mi má dvíhať žalúdok aj zo seba....
A ano, bola som čierna ovca
@tramtada31 tie vzťahy boli total aj tak zničené,teda vzťah mama,sestra je jej obľúbenec a ja.
S otcom,ak nebola mama.na blízku,som mala pekný vzťah
@tramtada31 a s tým sľubom, zachovala som sa prvýkrát v živote,ako matka ku mne celý život....
Nasľubovala hory doli a neslubila nič.m..
Prečo by som mala byť v tomto férová?
@vanilkovazmrzka ďakujem, skúsim to poprezerat.
Aj keď ako píšeš, každý kto chce v živote dosiahnuť spravodlivosť,ešte si uškodí....
Čisto pragmaticky - nech ti matka pošle všetko podľa dedičského rozhodnutia do posledného centu. Nič viac, ale ani nič menej. Námietky si mohla uplatniť počas dedičského konania alebo v zákonom stanovenej lehote.
P.S. Ťazko sa to celé číta. Je to smutno neuveriteľné...
😦 Ja tu teraz budem za divnú, ale ani by mi nenapadlo žiadať po smrti jedného z rodičov od toho druhého peniaze, ktoré mali oni dvaja, ako manželia, spoločné!
@kakika007 da sa po smrti hybat s uctom kym banka nevie ze je mrtvy mozes vybrat peiaze ale vo vysledku aj tak sa aj tie vbrate peniaze musia zaratat do dedicskeho.
@autorka drzim ti palce. A neboj sa, dedicske konanie je moment, ktory obnazi charaktery aj v tych najlepsich rodinach… je dobre, ze je to zo zakona tak, ze kazde z deti a manzel/ka maju dostat rovnym dielom. Kiez by to tak aj vsetci respektovali.
@h2 vies co, mne zomrel otec pred 2 tyzdnami. V podstate nemal nic, len s maminou mali byt, smiesnu poistku a 2. pilier, ale tam je tiez minimalna suma. Na poistke je napisana mamina, na pilieri dcery. Co mi vyplatia, dam mamine, podielu na byte sa tiez vzdam v jej prospech..ozaj nic nechcem, nech to na ona. Ale je to milujuca mama, ktora by sa pre nas aj rozdala. Ak by to bola takato semetrika, tak by som si nechala kazdy cent a dovidenia. Ak sa vsetkeho vzda, neuvidi po rodicoch ani cent, lebo mama vsetko daruje za zivota oblubenej dcere.
Som myslela ze notarka ma pod dohľadom diely dedičstva, čiže napr ten 2. Pilier zarátané do toho...atd
Všetko by si mala robiť písomne výzvu na zaplatenia co ti neoplatilo.....atd.....vieš tuším podať námietku český daru co sa tyka toho 2.piliera a bude sa to znova prehodnocovat
Po ockovi máš zákonný nárok na dedičstvo. Vyčistí si hlavu, nie si vinna, ani nič z toho, čo popisujú o tebe. To čo vidia na tebe, je ich vlastný odraz v zrkadle.
A presne, peniaze nie sú dôležité.. život ide ďalej.. spracuj to , padajú masky , ži ďalej a neskôr odpusť .. lebo tá to bude zaťažovať a otravovať , keď to spracujes, tak to neskôr pusti.. ja viem ľahko sa píše, to máš takú skúšku .
@miskatucnakryska ano, niekedy ale človek už aj verí tým citovym vydieraniam a cítim sa zle...(Celý život vlastne niečo podobné,len je to teraz o to horšie,že mi zomrel otec a ako keby mi nejaký podiel viny dávali , či neúctu k nemu)
Na druhej strane,mám na to právo,či je to morbídne,alebo nie..
ide tu o sprostych necelý 6 tis . niektorí dostávajú majetky.omnohi väčšie,domy,byty.ja nedostanem nič
Sestra bola ale zlatíčko mamkine celý život.
Vždy bola zvýhodnovana.ako stará dievka,asi do svojích 32 r žila u mamky,neplatila nič...
Ja keď som chcela preložiť pár mesiacov, bývať u nich,keď sme dom prerábali (do nájmu má horko ťažko vezmú aj s rodinou na len pár mesiacov)tak pýtali odo mňa 500€ za jednu izbu,bez možnosti ísť kedykoľvek na wc, oprať si,alebo navarit,platili sme palivo cez 1000eur atď...
S otcom,keď som bola kedysi sama a sme sa ani neviem o čom bavili ,tak som vravela ,že však sestra im platí nájom nejaký a aspoň trošku pomôže keď tam s nimi zije-vybuchol smiechom.sam mi povedal,že neplati nič....len sem tam kúpi nejaké pecivo ....
Dokonca mi povedal,že keď sa sestra mala vydávať, chcel jej napísať návod na život.humornym štýlom ,ale cez smiech slzy že je niekdy na tom aj dosť pravdy....
A najviac mi rezonuje v hlave,keď sa kedysi sťažoval na mamku:
"Mám sa s nou rozviesť? Čo by človek spravil,ale nemôžem
"Mám s ňou žiť?" Ešte horšie....
Chalula,kde mamka teraz býva,je napísané na ňu.
Po smrtiaci jej otca,môjho starkeho,sa bila s jej bratom o dedičstvo.Rozdelili si majetok, ktorý ešte patrí aj jej mame,mojej starkej ,ktorá stále žije...... Takze som si vedomá,že z chalupy nedostanem nič...už len z princípu teda sa nechcem dedistva vzdať,či už kvôli spravodlivosti,či kvôli deťom,či pamiatke....
@h2 čítala si aj celý príspevok,či si si len vybrala úsek,kde som sa na koniec rozhodla využiť svoje právo a dedičstvo prijať?
Chápem ta,lebo ja som podobnd rozmýšľala.ale ...
Ja si myslím,že nejdeme dostat žiadne miliardy.smiesnu sumu oproti tomu,čo niektorí zdedia domy,byty, pozemky, veľké majetky...
Cítim sa previnilo ,je to pre mňa morbidb situácia ale druhá strana tela mi hovorí, ze už len z princípu sa nevzdám,lebo ja nič nedostanem.nenecham okrádať svoju česť,svoju rodinu, nenecham sa klamat..
no mas skvelu rodinu - to sa musi nechat .. zdedila si len to co ti patri-nic si neukradla.. tu 1000 by som im neodpustila a napisala jej termin do kedy ju ma poslat inak skoncite na sude .. a hned akos a k nej dostanes ukoncila by som akykolvek kontakt s nimi .. takych ludi do zivota nepotrebujes ... ked uz ta vlastna mama a sestra idu okradat klamat a kydat na teba