Prihlásenie na trvalý pobyt po narodení dcérky

smejkuskaa
27. júl 2024

Ahojte , chcem sa opýtať ako to funguje alebo čo je potrebné urobiť .
za pár dni sa mi narodí dcérka a teráz som sa čistou náhodou dočítala a malička dostane automaticky trvalý pobyt čo mám ja.
Na tom trvalom pobyte už dávno nebývam, je to rodičovský dom a s priateľom žijeme aj v inom meste len ja som ešte neriešila zmenu ( plánujem )
viem to urobiť nejak tak aby malička dostala automaticky trvalý pobyt otca ? ak áno akt treba formulár a kam to zaniesť . Ďakujem

basska_b
27. júl 2024

Neporadim uplne presne, ale ak si teda ty do porodu nestihnes TP zmenit (staci, aby si ty a vlastnik/vlastnici nehnutelnosti, kam sa chces prihlasit, sli na miestny urad na ohlasovnu pobytu a mate to na pockanie), tak problem vidim v tom, ze rodny list alebo preukaz poistenca pride na tu adresu domu tvojich rodicov... a mozno bude komplikovanejsie sa k poste dostat. Teraz je tazko nahlasovat na pobyt niekoho, kto sa este nenarodil. Ked tak by som to riesila bezprostredne po narodeni dietata na matrike, ktora prislucha k porodnici.

smejkuskaa
autor
27. júl 2024

@basska_b táto info vôbec nebola pre mňa potešujúca . Pobyt si plánujem zmeniť , ale nebola to priorita keďže som mala iné veci ohľadom malej . Dúfam že nebude potom problém s pediatrom keďže adresa musí byť inakšia ako som chcela :( a dúfam že nepošlú rodný list automaticky na trvalý pobyt

30katrusa40
27. júl 2024

@smejkuskaa rodný list , aspoň keď nám sa malý narodil, išiel zobrať manžel na matricny úrad v mieste narodenia. Ak chceš poriešiť poštu skús si zavolať na poštu tam kde máš trvalý pobyt. Malo by sa dať , za poplatok, zriadiť služba aby všetku tvoju postu pre posielali na terajšiu adresu

30katrusa40
27. júl 2024

@smejkuskaa https://eposta.posta.sk/casove-doposielanie/. Toto je o pošte. Len musíš ísť na poštu si vybaviť overenie totožnosti ale to zvládneš aj tam kde teraz bývaš. A služby potom zriadia online keď sa prihlásis. Vychádza to na 7e mesačne

januska12323
27. júl 2024

Prvý trvalý dostane automaticky po tebe, potom sa dá bez problémov zmeniť.

colsami
27. júl 2024

Pobyt ma po Tebe, neda sa to nijako vopred inak nahlasit. Zmenit mozes az potom.
A rodny list ides vyzdvihnut na matricny urad (prip.niekde priamo v porodnici). Ten nikde postou nechodi.

smejkuskaa
autor
27. júl 2024

@januska12323

@colsami
a potom s nahlásením napr smetie treba hneď aj za tých pár dni kým sa to nedorieši ?

basska_b
27. júl 2024

@smejkuskaa Len nastali minuly rok zmeny a rodny list ide automaticky na adresu matky 🙏🏻
@smejkuskaa Smeti fakt neponahlaju, to sa da aj spatne

basska_b
27. júl 2024

A pediater riesi trvaly pobyt len v pripade, ze ma deti vela a tak berie len deticky zo svojho rajonu. Kamoska mala maleho v rodnom liste mal krste meno: nepomenovany, lebo nechcela s exom riesit krstne meno dietata, co neni jeho... , priezvisko: po jej ex manzelovi, este neprebehol ale rozvod... a trvaly pobyt tak ako ona niekde v Bratislave a pedina na Kysuciach na nu pozerala ako na blazna, ale vzala ho 😀

smejkuskaa
autor
27. júl 2024

@basska_b tak lekára mám dohodnutého , len až dnes som zistila že pobyt jej daju automaticky ten môj 🙈 ach nevyjadrujem sa k slovenskému systému

e1i
27. júl 2024

@basska_b mam dceru narodenu predcasne a este ani doma z nemocnice nebola,ani jednu plienku doma nevyhodila a vymer na smeti jej dosiel ako prvy.