Ten byt máme s ex manželom spoločne na liste vlastníctva. Hypo je písaná na mne ale platí ju on. ja tam nebývam ostal tam on .. chcel by si tam prisťahovať sestru na trvalý pobyt. Potrebuje moje splnomocnenie na tento úkon. O to ale nejde. Ide o to že aké problémy z toho môžem mať ja ? Alebo aké povinnosti mi vznikajú ? Ďakujem
jediný problém môže nastať pri odhlásení ak sa ti niečo nebude zdať ...zasa ty budeš potrebovať jeho súhlas. Ak nebude chcieť - nepohneš sa.
@alenah31 neplánujem sa tam vrátiť takže je mi jedno kto tam je keď je tam ex manzel tak on bude mať ostaru s ľuďmi ktorých si tam dá .. ja len či keď je to na moje meno nebudem mať nejaké potahovacky
@zuzanaete mne sa zdá že musí súdne .. riešilo sa to u susedov s políciou ale povedali že sa nedá že darmo že je vlastník nemôže niekoho vysťahovať keď ma trvalý pobyt len tak že musí súdom
Trvaly ma pobyt cisto len evidencny charakter. Nezaklada absolutne ziadne pravo na uzivanie nehnutelnosti.
presne tak je rozdiel odhlasit z evidencie a vystahovat ak tam byva na trvaly pobyt! na toto si daj pozor kludne jej tam daj prechodny pobyt nie trvaly neviem ako je stara a ci ma deti alebo bude rodit deti, lebo aj tym automaticky ked sa narodia budu priradovat trvale bydlisko podla trvaleho bydliska matky tak aby sa nestalo ze tam zrazu bude mat kooopu deti pobyt nahlaseny 🙂
@zuzanaete to nie je pravda - zákon o hlásení pobytu obyvateľov SR je nastavený tak, že ak je nehnuteľnosť v podielovom spoluvlastníctve, tak na zrušenie trvalého pobytu je potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov. To platí bez ohľadu na to, že ste väčšinovým podielovým spoluvlastníkom.
A prečo im to nedáte do podnájmu? Budu platiť čo majú a vy môžte ešte získať..
Ak bude mať v budúcnosti deti tak ju nevysťahuješ, až keď dáš náhradné ubytovanie. Rozmýšlaj, že možno ten byt budeš chcieť raz predať a tak ho nebudeš nikdy môcť predať. To akokeby si to niekomu dala. Ty budeš síce vlastnkí a budeš platiť hypo, ale to budeš platiť pre cudzích. Z toho bytu ani v budúcnosti mať nič nebudeš, ak tam budeš mať niekoho s trv. pobytom. Veď nech si dá len prechodný.
My sme kupili byt a povodna vlastnicka si v stanovenom termine nezrusila pobyt. Overovala som si to na urade a tam mi povedali, ze jej ho mozeme zrusit ako vlastnici, ale v tom momente jej prestavaju platit doklady, co by bolo pre nu nevyhodne. Tak sme jej poslali email s tym, ze ak si do 2 tyzdnov nezrusi sama pobyt, tak jej ho zrusime my. Zrusila si ho sama. Takze realne sme to neriesili.
Povinnosť je prihlásiť ďalšiu osobu na smeti. Prípadne zvýšiť zálohy na energie, aby nebol nedopladok za vodu a teplo, ale to nie je povinnosť. Aké problémy by si inak mala mať kvôli tomu? Do vlastného domu/bytu si môžeš dať TP komu chceš, aj cudzincovi z ulice.