Priezvisko v rodnom liste bábätka

dilibodo
28. jan 2014

Dobry den,

S partnerkou cakame babatko. Nakolko nie sme manzelia, partnerka je po rozvode a babatko sa narodi skor ako je 270 dni zakonom pisane od rozvodu, je potrebne priniest na matriku pri nahlasovani narodenia dietata potvrdenie o rozvode kvoli priezvisku do rodneho listu (dalej len RL). Nakolko zakonom uvedena lehota 270 dni neprejde, dieta ziska automaticky meno byvaleho manzela, ktory nasledne musi zapriet otcovstvo na sude a su potrebne geneticke vysetrenia na dokazovanie skutocneho otca. Byvaly manzel partnerky si je samozrejme isty, ze dieta, ktore cakame nie je jeho a teda tu sa chcem opytat, ci je potrebne tuto byrokraciu podstupovat. Rodit planujeme v inom meste ako sa konal rozvod a teda, nakolko plati, ze narodenie dietata sa ma nahlasovat na matrike v mieste narodenia dietata, nepredpokladam, ze existuje nejaka "elektronicka databaza", kde si to mozu overit. Meno v OP ma partnerka zmenene a teda ani na zaklade osobnych dokladov nie je zmienka o tom, ze partnerka bola niekedy vydata a teda, berie sa ako slobodna matka.

Moja otazka znie :
1. Je teda naozaj potrebne doniest potvrdenie o rozvode na tu matriku ? - byvaly manzel ma istotu, ze nie je jeho ( vyznam priniest to potvrdenie by dla mna malo len vtedy, ak by si byvaly manzel myslel, ze dieta je jeho )
2. V pripade ak aj nejaka elektronicka databaza existuje a dana matrika by zistila ze od rozvodu preslo menej ako 270 dni a vyzadovali by potvrdenie o rozvode, staci len to, ak byvaly manzel zaprie otcovstvo pred sudom ? Je aj napriek tomu potrebne dokazovanie otcovstva na zaklade zhody DNA narodeneho dieta, predpokladaneho otca ( mna ) a byvaleho manzela ?

Ak ste sa niekto stretli s touto situaciou, resp. mate skusenosti zo svojho okolia akym sposobom obist tuto nezmyselnu byrokaciu, prosim, vyjadrite sa.

Dakujem vopred za akukolvek reakciu.

bahira1962012
28. jan 2014

doniesla som rozhodnutie o rozvode a podpisal priatel otcovstvo dieťaťa 🙂 priezvisko ma dieťa priatelove ,kedže som sa nezriekla exmaželovho priezviska, kvoli synovi prvorednému 🙂 občianske prieukazy samozrejme a doklady z porodnice na zapis dieťaťa 🙂 upozornili nás, že kedže nie sme manželia, mohli sme sa dostaviť tesne pred termínom na tu matriku nazapis ale počkaju aj po narodení dieťatka 🙂

dilibodo
autor
28. jan 2014

@bahira1962012 - dakujem za odpoved. Len taky maly dotaz. Uplynulo od tvojho rozvodu po narodenie babatka viac ako 270 dni ? Lebo pokial viem, to je podmienka na to, aby to bolo bezbolestne ( netrebalo dokazovat otcovstvo )

bahira1962012
28. jan 2014

,neubehlo riešilo sa to predbežným konaním, je to rýchlejšie 🙂 podať navrh na predbežné konanie 🙂 držím palce 🙂

blonkyt
28. jan 2014

Ja môžem len napísať moju skúsenosť,nakoľko sme riešili to isté.My len s tým rozdielom,že ja keď som otehotnela,nebola som ešte rozvedená.Aj keď som s ex manželom v dobe keď som otehotnela nežila už skoro dva roky a teda bolo jasné,že otcom nemôže byť,nakoľko sme sa vôbec nestýkali.My sme museli pred súd,lebo to bolo v tej lehote 270 dní.Neboli s tým žiadne problémy,nakoľko môj ex vyhlásil,že dcera nie je jeho a priateľ sa priznal k otcovstvu,nebolo treba nič dokazovať.Mali sme pojednávanie minulú stredu a už v pondelok mi prišiel rozsudok.Myslím si,že nejako to obchádzať nemá význam 😉

dilibodo
autor
28. jan 2014

@bahira1962021 - dakujem este raz za odpoved. To predbezne konanie vyzera byt dobry napad, aspon sa tym urychlia veci. Vdaka za tip a rady

@blonkyt -Dakujem za tvoju reakciu a skusenosti, nakolko tvoj pripad je skoro na vlas taky isty ako ten nas ( okrem toho nezitia v jednej domacnosti 2 roky ).

Este raz, dakujem Vam za odpovede 🙂

luba28
28. jan 2014

@dilibodo a preco sa nezoberiete este skor ako sa babo narodi????bolo by po probleme,...

dilibodo
autor
28. jan 2014

@luba28 - samozrejme, je to sposob ako to cele vyriesit. Ale z dovodov partnerke a mne znamych , je to momentalne vec, ktoru podstupovat urcite nebudeme a pockame si nejaky cas na prihodnejsi okamih. Dakujem za pochopenie ;)

klincek
28. jan 2014

@bahira1962012 ahoj, prosim ta, co sa mysli "predbeznym konanim"? co bolo predmetom konania?

klincek
28. jan 2014

@bahira1962012 asi uz viem-to ma byt konanie podla § 73 O.s.p. (?). ako to konanie prebiehalo? teda ak ti to nevadi-kludne aj do IP, zaujima ma to z profesneho hladiska, a este som s tym sama nerobila..

dilibodo
autor
28. jan 2014

@bahira1962012 - ono v podstate ma to takisto zaujima, ze ako to prebieha, kto podava ten navrh, na ktory sud musi byt tato ziadost podana atd... ako pisala @klincek , v pripade ak ti to nerobi problem, mohla by si nam to napisat. Aspon budeme vediet s partnerkou co nas caka 😉

bahira1962012
29. jan 2014

@klincek nemusia byť vypočutí žiadni svedkovia ,čiže v zmysle nepotrebuje exmanžela ako svedka že otcovstvo popiera 🙂 dostali by doklad od sudu pre matriku o priznaní otcovstva 🙂 bola by vypočuta matka a otec dieťaťa,partneri a dostali by doklad 🙂

klincek
29. jan 2014

@bahira1962012 a z konania pred sudom sa robila iba zapisnica, alebo bolo aj nejake rozhodnutie (napr. uznesenie)? mali ste len jedno pojednávanie? (resp. vypocutie)

dilibodo
autor
29. jan 2014

No ja som sa teraz vratil z matriky, sudu, a pravnickej agentury. Nikde o tejto moznosti urcit otcovstvo pred narodenim dietata este nepoculi. Pozreli sme aj tu 74 paragraf a ta mi bola vysvetlena ako predbezne opatrenie sudu - t.j. ak by buducemu sudnemu konaniu nieco/niekto branilo. Povedal som im o tvojom pripade a ziadali odomna aspon cislo sudneho spisu, nakolko podla ich slov, tvoj postup standardny nebol. Skusim si to pozistovat este u inych pravnikov, ale uprimne, prestavam tomu davat nejaku nadej a vidim to na peripetie s urcovanim otcovstva az po narodeni babatka.