Dobry den,
S partnerkou cakame babatko. Nakolko nie sme manzelia, partnerka je po rozvode a babatko sa narodi skor ako je 270 dni zakonom pisane od rozvodu, je potrebne priniest na matriku pri nahlasovani narodenia dietata potvrdenie o rozvode kvoli priezvisku do rodneho listu (dalej len RL). Nakolko zakonom uvedena lehota 270 dni neprejde, dieta ziska automaticky meno byvaleho manzela, ktory nasledne musi zapriet otcovstvo na sude a su potrebne geneticke vysetrenia na dokazovanie skutocneho otca. Byvaly manzel partnerky si je samozrejme isty, ze dieta, ktore cakame nie je jeho a teda tu sa chcem opytat, ci je potrebne tuto byrokraciu podstupovat. Rodit planujeme v inom meste ako sa konal rozvod a teda, nakolko plati, ze narodenie dietata sa ma nahlasovat na matrike v mieste narodenia dietata, nepredpokladam, ze existuje nejaka "elektronicka databaza", kde si to mozu overit. Meno v OP ma partnerka zmenene a teda ani na zaklade osobnych dokladov nie je zmienka o tom, ze partnerka bola niekedy vydata a teda, berie sa ako slobodna matka.
Moja otazka znie :
1. Je teda naozaj potrebne doniest potvrdenie o rozvode na tu matriku ? - byvaly manzel ma istotu, ze nie je jeho ( vyznam priniest to potvrdenie by dla mna malo len vtedy, ak by si byvaly manzel myslel, ze dieta je jeho )
2. V pripade ak aj nejaka elektronicka databaza existuje a dana matrika by zistila ze od rozvodu preslo menej ako 270 dni a vyzadovali by potvrdenie o rozvode, staci len to, ak byvaly manzel zaprie otcovstvo pred sudom ? Je aj napriek tomu potrebne dokazovanie otcovstva na zaklade zhody DNA narodeneho dieta, predpokladaneho otca ( mna ) a byvaleho manzela ?
Ak ste sa niekto stretli s touto situaciou, resp. mate skusenosti zo svojho okolia akym sposobom obist tuto nezmyselnu byrokaciu, prosim, vyjadrite sa.
Dakujem vopred za akukolvek reakciu.
@bahira1962012 - dakujem za odpoved. Len taky maly dotaz. Uplynulo od tvojho rozvodu po narodenie babatka viac ako 270 dni ? Lebo pokial viem, to je podmienka na to, aby to bolo bezbolestne ( netrebalo dokazovat otcovstvo )
,neubehlo riešilo sa to predbežným konaním, je to rýchlejšie 🙂 podať navrh na predbežné konanie 🙂 držím palce 🙂
Ja môžem len napísať moju skúsenosť,nakoľko sme riešili to isté.My len s tým rozdielom,že ja keď som otehotnela,nebola som ešte rozvedená.Aj keď som s ex manželom v dobe keď som otehotnela nežila už skoro dva roky a teda bolo jasné,že otcom nemôže byť,nakoľko sme sa vôbec nestýkali.My sme museli pred súd,lebo to bolo v tej lehote 270 dní.Neboli s tým žiadne problémy,nakoľko môj ex vyhlásil,že dcera nie je jeho a priateľ sa priznal k otcovstvu,nebolo treba nič dokazovať.Mali sme pojednávanie minulú stredu a už v pondelok mi prišiel rozsudok.Myslím si,že nejako to obchádzať nemá význam 😉
@bahira1962021 - dakujem este raz za odpoved. To predbezne konanie vyzera byt dobry napad, aspon sa tym urychlia veci. Vdaka za tip a rady
@blonkyt -Dakujem za tvoju reakciu a skusenosti, nakolko tvoj pripad je skoro na vlas taky isty ako ten nas ( okrem toho nezitia v jednej domacnosti 2 roky ).
Este raz, dakujem Vam za odpovede 🙂
@bahira1962012 ahoj, prosim ta, co sa mysli "predbeznym konanim"? co bolo predmetom konania?
@bahira1962012 asi uz viem-to ma byt konanie podla § 73 O.s.p. (?). ako to konanie prebiehalo? teda ak ti to nevadi-kludne aj do IP, zaujima ma to z profesneho hladiska, a este som s tym sama nerobila..
@bahira1962012 - ono v podstate ma to takisto zaujima, ze ako to prebieha, kto podava ten navrh, na ktory sud musi byt tato ziadost podana atd... ako pisala @klincek , v pripade ak ti to nerobi problem, mohla by si nam to napisat. Aspon budeme vediet s partnerkou co nas caka 😉
@klincek nemusia byť vypočutí žiadni svedkovia ,čiže v zmysle nepotrebuje exmanžela ako svedka že otcovstvo popiera 🙂 dostali by doklad od sudu pre matriku o priznaní otcovstva 🙂 bola by vypočuta matka a otec dieťaťa,partneri a dostali by doklad 🙂
@bahira1962012 a z konania pred sudom sa robila iba zapisnica, alebo bolo aj nejake rozhodnutie (napr. uznesenie)? mali ste len jedno pojednávanie? (resp. vypocutie)
No ja som sa teraz vratil z matriky, sudu, a pravnickej agentury. Nikde o tejto moznosti urcit otcovstvo pred narodenim dietata este nepoculi. Pozreli sme aj tu 74 paragraf a ta mi bola vysvetlena ako predbezne opatrenie sudu - t.j. ak by buducemu sudnemu konaniu nieco/niekto branilo. Povedal som im o tvojom pripade a ziadali odomna aspon cislo sudneho spisu, nakolko podla ich slov, tvoj postup standardny nebol. Skusim si to pozistovat este u inych pravnikov, ale uprimne, prestavam tomu davat nejaku nadej a vidim to na peripetie s urcovanim otcovstva az po narodeni babatka.
doniesla som rozhodnutie o rozvode a podpisal priatel otcovstvo dieťaťa 🙂 priezvisko ma dieťa priatelove ,kedže som sa nezriekla exmaželovho priezviska, kvoli synovi prvorednému 🙂 občianske prieukazy samozrejme a doklady z porodnice na zapis dieťaťa 🙂 upozornili nás, že kedže nie sme manželia, mohli sme sa dostaviť tesne pred termínom na tu matriku nazapis ale počkaju aj po narodení dieťatka 🙂