Priezvisko po nevlastnom otcovi

polodrahokam
4. máj 2014

Ahojte, rozviedla som sa s bývalým pre jeho neveru. Som 3 roky znovu vydatá. Z prvého manželstva mám 11-ročného syna, ktorý by chcel priezvisko po nevlastnom otcovi. Narodili sa nám totiž jednovaječné dvojčatá-chlapci a syn sa cíti odstrčený. Chlapci majú čosi vyše roka.Bývalý manžel súhlasí. Býva ďaleko a za synom chodí ztiedkavo, vraj nemá peniaze na cestu, lebomálo zarába. S novou priateľkou deti nemajú, ale vraj chcú. Syn má s nevlastným otcom dobrý vzťah a zmenu priezviska chce. CHystáme sa sťahovať, tak by sa to aj hodilo. Čo všetko treba vybaviť a na ktoré úrady sa ohlásiť? Za rady ďakujem.

viliama
4. máj 2014

S týmto nemám skúsenosti, viem však, že biologický otec bude platiť výživné naďalej.

stanka34
20. júl 2014

pokial je dieta malolete musi suhlasit aj biologicky otec a je to mozne len na sude po dovresi 18 roku si moze priezvisko zmenit sam na matrike poplatok je 100 eur

sue
20. júl 2014

@stanka34 nemas pravdu. Priezvisko maloleteho dietata mozno zmenit ziafostou na Okresnom urade v mieste trvaleho bydliska dietata tak,ze obaja biologicki rodicia podpisu ziadost a zaplatia 33€. Okresny urad vyda rozhodnutie na zaklade ktoreho matrika vyda novy rodny list dietata. Pokial biootec nesuhlasi,da sa poziadat cez sud. Prava a povinnosti biootca zmenou priezviska nijak ovplyvnnene nie su.

stanka34
21. júl 2014

noo tak som o nieco mudrejsia lebo aj ja som chcela zmenit synovi meno a ex-manzel s tym nesuhlasil