Priezvisko po matke a otec v rodnom liste

paulina_00
2. apr 2019

Ahojte zienky idem si ku Vam po radu 😊 o chvilu sa mi narodi dcerka. My s priatelom sme neni zatial zobraty, chcela by som aby malicka mala pomne priezvisko a on aby bol zapisany ako otec v rodnom liste. Myslite ze sa to aj tak da? Dakujem za kazdu informaciu 😊

mojemenojekika
2. apr 2019

Ak on súhlasí by sa to tak malo dať

veronikaszabova
2. apr 2019

@paulina_00 jasne, ze sa to tak da. Na matrike podpisete papiere ( najlepsie pred porodom), ze suhlasite s menom a priezviskom

ave17
2. apr 2019

Jasne ze sa to da, píše sa tam priezvisko, na ktorom ste sa dohodli, nemá to nič spoločné s otcovstvom :=)

patka06
2. apr 2019

Samozrejme dá sa to, pri narodení nahlásiš priezvisko na matriku

paulina_00
autor
2. apr 2019

Ďakujem vam zienky moc! 😊🍀

rora
2. apr 2019

hmm ale ak by ste raz vzali, potom dcera bude mat ine priezvisko nez rodicia.... ak ste s tym ok... lebo pises ze "zatial" nie ste zobrati....

whatever1
2. apr 2019

@paulina_00 Priezvisko je automaticky po matke. Ak by si chcela dat priatelove priezvisko musela by si to riesit na matrike este pred porodom.

whatever1
2. apr 2019

@paulina_00 vlastne na matriku pred porodom musis tak ci tak ak chces aby bol otec v rodnom liste.

whatever1
2. apr 2019

@rora priezvisko sa da potom zmenit

suziness
2. apr 2019

@paulina_00 A priateľ je s tým ok, že dieťa nebude mať jeho priezvisko? 🤔

guglina
2. apr 2019

@rora ak by sa raz zobrali a ona by prijala manzelove priezvisko tak sa zmeni aj priezvisko dietata, pri vypisovani svadobnych papierov sa vyplna aj kolonka ze na akom priezvisku pre deti sa manzelia dohodli, plati to aj pre tie skor narodene ak su spolocne

rora
2. apr 2019

@guglina aha myslela som ze len pre narodene po svadbe

ingrid2304
2. apr 2019

100 % sa to dá. Naša prvá dcéra sa nám narodila ešte, keď sme s manželom manželia neboli.
Priezvisko mala po mne, on bol uvedený v rodnom liste ako otec. Musel s tým súhlasiť, že bude mať priezvisko po mne. Iba na úrade povedal, že áno, súhlasím.
Neskôr, keď sme sa vzali, sme zasa na úrade požiadali o zmenu priezviska, aby mala manželovo a zmenili jej aj rodný list. Ja však na ňom stále vystupujem so svojím rodným priezviskom.

lussy83
2. apr 2019

Jasne že sa to dá my to máme tiež tak

sonicka96
2. apr 2019

Áno dá 🙂 ja to tak mám
@paulina_00

lucka12399
2. apr 2019

Priprajam sa trochu s inou otazkou.. ked este niesme s priatelom zobraty tak priezvisko ide automaticky po mne ci po otcovi? Alebo ako postupovat? Chceli by sme aby malicke malo meno už po tatinovi 🙂

ave17
2. apr 2019

@lucka12399 no pred narodením dieťaťa pôjdete na matriku a tam podpíšete vyhlásenie o otcovstve a hneď sa tam aj udáva, na akom priezvisku pre dieťa ste sa dohodli, úplne jednoduché

sashabb
2. apr 2019

@suziness a priateľ je s tym ok? to ako vážne? veď keď chce aby malo dieťa po ňom priezvisko, tak nech si matku dieťaťa vezme za manželku a má po probleme. 😎

fokuska
2. apr 2019

@suziness
@sashabb
Ja sa vzdy cudujem pri nezosobasenych paroch ci je matka s tym ok, ze dieta ma priezvisko po "priatelovi".

dudos
2. apr 2019

@fokusk nám sa narodil syn ako nemanželské dieťa a mne prišlo divné dať mu moje priezvisko. Neviem. Ale ja som mala dobrého partnera teraz už manžela. Vždy sa o mňa staral a teraz aj o nás. No v tomto prípade ako píše autorka by som dala dieťaťu meno aj po mne aj po partnerovi ak by to bolo možné. Ja som si po svadbe nechala aj svoje "dievčenské" priezvisko. Ako úctu k môjmu otcovi, celý život sa o mňa vzorne staral, aj o maminu. A nemá syna, ani jeho brat. Tak zatiaľ kým žijem bude žiť aj priezvisko môjho otca.

lucka12399
2. apr 2019

@fokuska ja chcem aby malo po nom priezvisko.. je to jeho otec a bude to aj moj manzel .. to iste priezvisko budem mat tiez.. tak by som chcela aby ho mal uz od zaciatku.

fokuska
2. apr 2019

@dudos Je to imdividualne u kazdeho.
Ja som za dieta az po svadbe, ale ak by sa stalo a priatel by si ma neplanoval vziat, tak urcite by malo babo priezvisko po mne.
A ak by si ma vziat chcel, tak svadba by bola pred narodenim dietata a tym padom vyriesene aj priezvisko.
Ale kazdy to vnima inak ;)

suziness
2. apr 2019

@sashabb možno si ju vezme neskôr, mne to príde zase divné, že dať po matke, ale každý to asi vníma inak. Ja som počula aj také “vydieranie”, že buď si ma vezmeš alebo dieťa nebude mať priezvisko po Tebe. Mne to príde automatika, všetky slobodné kamošky, čo majú deti a nie sú s partnermi zobraté, to majú tak, že deti majú partnerove priezvisko. Ale sto ľudí, sto chutí.

rysmamka
2. apr 2019

Prosím vás a ako je to so spätným výživným? Koze o nho požiadať po rokoch matka keď dieťa nenosí otcove priezvisko ale v rodnom liste je zapísaný ako otec?

bamato
2. apr 2019

X

dudos
2. apr 2019

@fokuska no tiež som mala v pláne mať dieťa až po svadbe. No život nie je len čierno biely. Vždy je niečo medzi tým. Život nám postavil do cesty veľa prekážok, rozhodli sme sa nebrať, vlastne to bolo moje rozhodnutie. My sme sa brali vyslovene z praktických dôvodov. Ak by sa jednému z nás niečo stalo, aby sme ja a naše dieťa, alebo manžel a naše dieťa boli aspoň ako tak finančne v pohode. S manželom sme spolu od puberty. Už je to 17 rokov čo ideme po svojom boku ruka v ruke. Prešli sme si nie vždy rovnou cestou. On je pre mňa prvý a jediný partner v každom smere a tak isto som ja jeho prvá a jediná partnerka v každom smere. Zatiaľ. Človek nikdy nevie čo mu prinesie zajtrajšok.

sashabb
3. apr 2019

@suziness mne je divné dávať meno po priatelovi. Ak by som mu nestála zato, aby si ma zobral za manželku, tak mne by nestálo zato, aby dieťa nieslo jeho meno 🤐
Mne to skôr príde akoby dotyčné chceli chlapovi týmto dokázať, že to dieťa je jeho.
A spoliehať sa, že veď raz bude svadba, fuh také tu už boli. Každú chvílu tu čítavam "ako zmeniť dieťaťu priezvisko na moje, lebo sme sa rozišli" 🙈

lucka12399
3. apr 2019

@sashabb svadba je uz ale naplanovana .. lenze babatko pride skor.. uz by sme to chceli mat vyriesene predtym .. ako to riesit potom. A vobec .. myslim si ze to je kazdeho vec 🙂 100ludi 100 nazorov.

sashabb
3. apr 2019

@lucka12399 ale veď ja som nereagovala konkretne na teba 😉