Priezvisko po mame

15. okt 2023

Ahojte baby. S priatelom sme spolu 5rokov, on je rozvedeny. Cca po 2rokoch vztahu mi dal na vedomie, ze nema v plane sa znova zenit. Ja som mu len tolko povedala, ze oukej, ale ked raz budeme mat dieta, chcem, aby malo rovnake priezvisko ako ja (je mi jedno ci dostane moje, alebo keby sme sa zobrali, tak nase!) On ma vzdy odbil s tym, ze ved to dieta moze mat 2 priezviska. Ja som sa s tym zmierila, ved nutit ho nebudem, aby si ma zobral…momentalne som v 7.mesiaci tehotenstva a vcera ma tak napodlo kuknut zakony, ci je to vobec mozne, aby malo babo proezvisko aj po mame aj po otcovi. No lenze to slovenske zakony nedovoluju. Tak som mu povedala, ked si ma nechce zobrat, dieta bude mat priezvisko po mne. Za tym si stojim, ako som mu to pred rokmi povedala. Samozrejme, ze sa mu to nepaci, ale tak co uz. Ine riesenie zial nevidim. Ked to podla neho neni nic strasne, ze by malo babo priezvisko po nom a ja ine, tak predsa ani prenho to nema byt problem, nie? Ked mne to nema vadit, tak jemu to preco tak vadi? Lebo zvycajne davaju po otcovi? No a co? Nie som ovca aby som suhlasila len preto, lebo to tak ma vacsina. Neni to zakonom dane, rodicia sa mozu dohodnut, ak nie su zobrati.
Co myslite? Ako by som to mala riesit?

rachel36a
15. okt 2023

Daj po sebe...ak sa mu nepaci nech si ta vezme alebo nech ide do pr....ale ja osobne by som ho nechcela vobec...sex ano, zaväzky nie...somar to je...

ptvw
15. okt 2023

Tu ovcu si si mohla odpustiť ale áno keď si ta neplánuje vziať tak daj priezvisko po sebe

rebrambora
15. okt 2023

Samozrejme, ze mas pravdu.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bessie12
15. okt 2023

daj dietatu svoje priezvisko a on nech sa aj na hlavu postavi a usami odraza. Ked si ta vezme za manzelku, tak vtedy bude mat aj dieta jeho priezvisko, ale inak ...
Ja mam priezvisko po mamine a som jej za to vdacna. Ak by som mala po "otcovi", tak v dospelosti by som si ho zmenila.

lily09
15. okt 2023

On ma take zle priezvisko ze nemoze mat dieta po nom? Len ma to zaujima 🙂

sasa1310
15. okt 2023

@lily09 mňa zasa zaujíma dôvod prečo sa dáva priezvisko dieťaťa po otcovi resp. po priateľovi

autor
15. okt 2023

@lily09 nie, jasne ze nie. Len ja nechcem, aby som niekde musela dokazovat, ze je to moje doeta, led sa vola inak ako ja. Ved ja ho nosim pod srdcom 9mesiacov, ja ho porodim, preco sa nemoze volat tal, ako ja?

barbora0308
15. okt 2023

Ja by som sa inak nezachovala, tiez by som trvala na tom, aby malo moje priezvisko.

autor
15. okt 2023

@sheila121 na jednej strane chapem aj jeho, pred 20rokmi ho nutili zobrat si zenu, ktora ostal tehotna a hovori, ze uz nechce byt znova nuti. Ale ved mne to ani nevadi, ja by som suhlasi s tym, ze dame 2priezviska, mne tu nejde o svadbu, ale mozem ja za tie zakony? Ved nech reklamuje v parlamente, nie u mna

lauriik
15. okt 2023

A co teraz riesime? Daj dietatu svoje priezvysko a hotovo. Ved si mu to povedala uz pred 3 rokmi, ze to tak bude.

patka06
15. okt 2023

Tiež nechápem matky, ktoré dajú dieťaťu iné priezvisko ako majú ony.
Daj po sebe a nerieš, partnerovi to vysvetlíš, že jeho návrh s 2 priezviskami nie je na Slovensku možný.
Ak by chcel ešte stále si ťa môže do pôrodu vziať a budete mať všetci rovnaké priezvisko

janage
15. okt 2023

Dobre na to ideš ak to ma byt jedno tebe, môže to byť jedno aj jemu. Argument, že väčšinou sa dava priezvisko po otcovi, by mal takú váhu ako výrok, že väčšina si matku svojho dieťaťa ak ona o to stojí vezme.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janage
15. okt 2023

@sheila121 ale je aj matkine. Či nie? A naše zákony veru umožňujú, aby dieťa malo len jedno priezvisko.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ariannazara
15. okt 2023

Tiež by som to tak riešila;)

sasa1310
15. okt 2023

@sheila121 a? to je jediný dôvod dávať po otcovi?

gejb
15. okt 2023

Tak aj náš zákon je taky, ze dieťa dostava automaticky priezvisko po matke. (Tak isto aj trvalý pobyt)
Ak chce dat niekto po otcovi, musí riešiť papierovacky na matrike atď. Takže aj zákon je na tvojej strane...

zuzikak
15. okt 2023

tiez v tom nevidim problem. Zbytocne sa rozculujes. On sa ti jasne vyjadril, ze si ta nevezme. Ty si to vedela a aj napriek tomu si si s nim spravila dieta. Tak isto si mu ty jasne povedala, ze priezvisko bude mat po tebe. Takze podla vsetkeho mate v som jasno. Podla zakona je to tak, ze priezvisko sa automaticky dava po matke (rovnako aj trvaly pobyt)- pokial nie je uvedene inak - cize po otcovi. Ako otec v rodnom liste byt zapisany moze pochopitelne. Tak nerozculuj sa a v klude partnerovi situaciu vyjasni.

janage
15. okt 2023

@sheila121 ale to nie je argument dat po otcovi lebo dieťa je aj otcove. Práve otec môže dosiahnuť, aby tým, že si matku vezme bude mať dieťa priezvisko po ňom aj po nej.
Opačne to nejde. Nemôže si slobodná žena zmeniť priezvisko po otcovi svojho dieťaťa.

zuzikak
15. okt 2023

@janage toto je pravdivy argument

lindus_esterka
15. okt 2023

Tiež by som dala po sebe. Pravdepodobne budes prave ty ta, kto bude s dietatom chodit po doktoroch, na zapisy do skolky, rodicka atd.

sibrez
15. okt 2023

Ja som po 3 rocnom vztahu dala priezvisko po sebe nasmu prvorodenemu, partner bol normalne zapisany v rodnom liste, mali sme spolu hypoteku a byvali spolu, argumentovala som tym, ze nie sme zasnubeni, ze s dietatom budem riesit veci ja, druhorodenemu sme samozrejme dali tiez moje priezvisko. Po par rokoch ma minuly rok poziadal o ruku a mali sme malu svadbu, teraz uz aj muz ma moje priezvisko. Da sa vsetko, a naozaj vrelo doporucujem dat dietatu matkine priezvisko, neviem preco muz by mal mat tu vysadu ked nie je ochotny sa zenit. Ak sa rozidete dietatu uz priezvisko na svoje zmenis len so suhlasom otca a pochybujem velmi ze by s tym nejaky muz suhlasil. Vzdy budeme my zeny tie co budu s detmi najviac casu a vsetko okolo nich riesit. My sme boli pred porodom oba razy na matrike spisat vyhlasenie o mene a tam sme napisali moje priezvisko obom detom a zaroven aby muz bol v ich rodnom liste ak toto vyhlasenie nespravite neviem potom ako to funguje v porodnici asi daju po tebe ale nebude v rodnom liste muz. Drzim palce nech sa rozhodnes spravne.

janage
15. okt 2023

Autorka partnerovi pokojne povedz, že si pozerala zákon a u nás dieťa 2 priezviska mať nemôže. Ak chce aby malo priezvisko po ňom aj po tebe dá sa to jedine sobášom. Rešpektuješ, že on sobáš nechce. Ty ho ale ziadas tak isto rešpektovať tvoje rozhodnutie, že budeš mať rovnaké priezvisko so svojím dieťaťom. Nech si to premysli, skočí si kľudne na matriku a dá ti vedieť akoby to chcel riešiť.

zmrzlinka2021
15. okt 2023

Autorka,

svadba nie je podstatna, ale problem je to, ze on nechce S TEBOU sobas - nechce sa v zivote s tebou takymto sposobom viazat a dava vas vztah na uroven vztahu, ktory mal s exmanzelkou, ktoru mu nanutili kvoli tehotenstvu.

Situaciu uz nezmenis ale ja sa ti velmi cudujem, ze takemu chlapovi si ochotna porodit dieta - ze on ti za to stal, kym ty mu nestojis za to, aby si bola jeho zenou.

Prizvisko mozes dat aj jeho a ty si mozes zmenit vlastne priezvisko na priezvisko priatela a dietata. A to aj bez vstupu do manzelstva. Cize aj toto sa da u teba poriesit bez toho aby ste sa museli brat.

syslik81
15. okt 2023

ja som za to aby slobodna matka mala vzdy rovnake priezvisko ako dieta ...neviem si predstavit ,ze sa moja volala inak ako ja a v pripade,ze by som mala dieta s niekym inym tak aj to by sa volalo inak etc .. nieje svadba nieje priezvisko -a s tym sa muz musi zmierit ..nastastie nieje zakon co by prikazoval mat priezvisko otca

janage
15. okt 2023

@zmrzlinka2021 si si istá? Pokiaľ ja viem, takto sa priezvisko u nás zmeniť nedá.

zmrzlinka2021
15. okt 2023

@janage Dá sa, aj bez vstupu do manzelstva a ked v ziadosti uda, ze sa tak vola aj jej dieta, je velka sanca, ze jej ho zmenia bez problemov

janage
15. okt 2023

@zmrzlinka2021 šanca či má žena nárok ako napr.pri sobáši? Tam má 100% istotu. O tom co hovoríš ty, je to zrejme také, že môžu a nemusia schváliť ?