Priezvisko -ová

29. okt 2024

Baby, najmä tie čo žijete v zahraničí máme aj po svadbe za priezviskom -ová?
Svadbu sme mali na SVK manžel je cudzinec. Keď sa vypisovali papiere na matrike, tak mi bolo povedané, že keď si nechám -ová tak, keď sa mi narodí dieťa v zahraničí je jedno či to bude chlapec alebo dievča do rodného listu mu v zahraničí zapíšu automaticky -ová, čomu som sa chcela vyhnúť. Moje deti majú 2 priezviská ja som sa vrátila do práce. Pracujem na svk. Od vtedy trvá táto mizéria. V lepšom prípade má oslovujú -ová čo je asi 10%prípadov, v tom horšom má oslovujú pán xy, čo mi ide poriadne na nervy. V mailovej komunikácie, tefonicky ale aj pri osobnom stretnutí. Dnes má tiež vytočil obchodný zástupca jednej firmy, ďalší v poradí čo si myslel že som sekretárka a hľadal môjho šéfa

enmery
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
belllinka
29. okt 2024

A čo ťa akože vytáča? Ako majú vedieť, že si žena, keď tam nemáš -ová?

amelia89
29. okt 2024

Manzel ma 2 priezviska - logicky som si to dala bez ova to by bolo sialene s ova. Mame 2 chlapcov takze som odstranenie koncovky u dievcata nemusela riesit. Hm a vsetci ma ale oslovuju pani XY. Tak vidia aj moje meno takze z toho im vyplynie ze som zena… a ak by sa niekto pomylil tak by som to asi neriesila. Ale teda nedeje sa mi to tak ani nemam nervy no

lenicka999
29. okt 2024

Keď ťa to tak vytáča prečo si nenechas zmeniť email kde bude meno aj s ová a neodpisuješ sa s ová? Myslím že by to nikomu nevadilo aj keď si oficiálne bez ová

simca06022011
29. okt 2024

nikam sa oficialne ova nedava automaticky. Na odstranenie ova, som dcere vypisovala papiere, predpokladam, ze rovnako ked sa dieta narodi vsade, dietatu meno davaju rodicia, papiere podpisuju a to si vybavit vedia... a hlavne, ak v praci mas problem s oslovovanim tak si to ova pridaj do podpisov vsade a mas to vybavene... Ono nie je to naschval, ale napr. ja ked som neveedela emaily chodia priezvisko@.....sk, ale klasika nase urady Ing. Mrkva, bez mena, bez cohokolve = automaticky pan.. treba si pomenit co sa da aby to bolo jasne identifikovatelne.
TO co mas v obcianskom, vobec nemusi ani len pouzivat v tom tvare v beznom zivote.

elzena2
29. okt 2024

Sme obaja Slovaci, nezijeme na Slovensku a mam ako jedina nevesta mojich svokrovcov manzelove priezvisko bez -ova. Veľmi prakticke v beznom živote, celá rodina sa vola rovnako, oni to totiz naozaj beru ako dve rôzne prizviska. Netreba žiadne splnomocnenia, vysvetlovacky. A ano, keď sme na Slovensku, tak je to dosť neprirodzene,keď ma oslovuju bez -ova, znie to cudne, priznavam. Tu na konikovi som citala, že zapisali v Rakusku priezvisko po matke, potom to do par dni zmenili na nejakom urade. Poznam opacne, že si silou mocou kamaratka nechala v zahranici priezvisko s ova, ale po case to zmenila, aby mali rovnake, bez ova a nakoniec aj tak skoncili na Slovensku, čiže zije momentálne na SVK a ma bez ova...
Aké mate priezvisko? Take neurcite alebo to nejako veľmi "muzsky" znie?

katarinaschober
29. okt 2024

Ja zijem v rakusku vydala som sa za rakusana priezvisko som si dala po manzelovi bez ova ale to som mala paierovacky na urade

tenerifka
29. okt 2024

Autorka, zijem v Spain 25 rokov. Poznam chlapca, co sa tu narodil Slovenke, co mala priezvisko s - ova, a aj ten chlapcek ma rovnake 2. priezvisko s - ova (1.priezvisko ma po otcovi Spanielovi) . Je to vcelku komicke, miestni si to neuvedomuju, ale na Sk je to nepredstavitelne. Potom poznam inu babu, Slovenka s - ova, a ked sa jej tu v Spain narodil syn, ukecala urady, ze chlapec musi byt v skratenej verzii a akceptovali to, ale je tomu uz cez 20 rokov. Ja mam dcerky, najprv som mala svoje priezvisko s - ova (tu sa zene vydajom priezvisko nemeni, ma svoje 2 priezviska po matke a otcovi cely zivot), dcerky mali po mne s - ova, a akonahle som si ho zmenila bez - ova, dala som zmenit aj im. Je to tak jexnoduchsie, uz na mña nemaju tie debilne otazky, ze ci som Ruska🤦‍♀️

kiki68
29. okt 2024

Ova v zahranici je pruser, neviem ake je to na SK bez ova, poznam iba tu opacnu situaciu a to vie byt tiez nesvar. Ale tak daj si email s ova. Alebo sa tvarit a naucit ich, ze meno s ova nemas. Akoze ked dojde povodom Nemka s priezviskom napr Biribauer, tak tiez jej toto budu vyvadzat? Lebo to je to iste len opacne.

ukgirls
29. okt 2024

moja dcera sa narodila v uk ked som vybavovala papiere len som vypisala jeden navyse kde som zaskrtla ze je bez ova .. kedze ja som ova mala tak sa v uk dost plietlo a nechapali ze mame to iste priezvisko ked nieje take iste .. tak som si ho za 5 eur na urade zmenila.. mam aj novy rodny list ... email slovensky som si nechala na stare meno anglicky mam nove ... kazdopadne nikdo ma nikdy ako muza neoslovil .. ale vsade davam aj prve meno ked sa podpisujem ..

maranta_leuconeura
29. okt 2024

Mam priezvisko bez -ova, zijem na Slovensku, predstavujem a podpisujem sa celym menom (teda meno priezvisko). Mail mam tiez taky aj pracovny aj sukromny, takze si vedia domysliet, ze som zena. Ano, stane sa, ze mi ova pridaju, na to poviem, ze sa tak nevolam. Ano, tiez sa stalo, ze len podla priezviska ma oslovili pan, na to tiez hovorim, ze hladate pani priezvisko MENO?

Hlavne s tym musis byt ty stotoznena, kolko zbytocnych otazok som uz dostala ze to preco tak... No lebo. A to zijem v Bratislave a mam okolo seba kopec znamych v mojom veku (po 30ke) a viac z nich ova nema ako ma po svadbe 😄🤷 Neviem si predstavit tu mentalitu niekde na lazoch, to by ma asi brali vidlami 😂

betulinka1
29. okt 2024

Moja sestra si dala prec ova. Jedina z celej rodiny. Tiez sa smiala, ked ju na letisku vyvolávali rozhlasom, ze pan Xy tak jej chvilu trvalo, ze to asi volaju ju 🤣🤣🤣🤣 ale mame okolo seba kopec znamych co si tiez nedali ova, Cize uz to nie je ničím výnimočne. A to, ze ti niekto povie pan, tak ok Ved to sa moze stat, pocula som kopec príhod. Nejako to asi netreba prežívať .

autor
29. okt 2024

@belllinka napríklad podľa krstného mena ktoré sa bežné u nás končiace sa na A. To je u chlapa tak bežné však?
Mailovú adresu mám meno aj priezvisko na dverách kancelárie mám meno aj priezvisko .
Ani Margita Figuli nebola ová či aj ju bežne oslovovali pán Figuli?

deninka233
29. okt 2024

Margita Figuli bola v jej dobe za slobodna Figuliová (tak sa narodila) a po svadbe Šustrová. Figuli bolo neskôr jej umelecké meno a aj to až vo vyššom veku, v mladosti používala iné pseudonymy.

tiezjedna
29. okt 2024

@autorka niektorí to možno robia naschváľ, prenes sa cez to 😉

ariannazara
29. okt 2024

Ja mam tiež bez -ova ale nemam taky problém všade sa bežne predstavujem aj menom aj keď telefonujem automaticky poviem Aneta Kuĺus pri telefóne. Aj ked sa zapisujem niekde dám tam aj meno a hotovo.

micicka
29. okt 2024

Cize ty mas jednoznacne zenske meno a aj napriek tomu ta slovaci oslovuju pan? Len preto, ze nemas ova? Cize mas menovku Ludmila Prvak, a napriek tomu, ze si menovku precitaju, oslovia ta pan Prvak?

autor
29. okt 2024

@micicka nie je to typické slovanské ženské meno ale ani nič exotické, poznám minimálne desať žien v mojom najbližšom okolí s rovnakými krstným menom

evaachesa
29. okt 2024

Tak prezraď o aké krstné meno ide. Možno bude problém v ňom.

sandrasstini
29. okt 2024

Ja mam talianske priezvisko, ale menili za zivota ked som bola mala, na urade sa pytala mami ci ma zapisat s ova alebo bez. Dali bez lebo to znelo vtipne a v zahranici ova nemaju. Zijem na svk a stalo sa mi xy krat ze zhanali muza, alebo mi to priezvisko popletu, niektori mi povedia radsej krstnym menom ze pani sandra a pritom to priezvisko je uplne easy. Za mna su sto x horsie napr mena a prievz madarske.
Ale mne to nikdy nevadilo niekedy ludi ani neopravim, viem ze myslia mna aj ked to skomolia

autor
29. okt 2024

@sandrasstini v čom sú maďarské mená horšie od tých talianskych?

elzena2
29. okt 2024

Že tie madarske sa tazsie vyslovuju a ľahšie popletu. Že talianske proste vedia viaceri precitat, ak sa trosku posnazia.

kiki68
29. okt 2024

V ich strukture, je to predsalen ugrofinsky jazyk. Cize zlozitejsie ako nejaky romansky jazyk. Madarcina je tazky jazyk

vevesh
29. okt 2024

Autorka, ak sa nahodou volas andrea, tak to je talianske meno pre chlapa a s bez -ova, si myslia mozno, ze ide o chlapa a nie zenu. Inac ano, vsetkym znamym, co mali priezvisko s -ova, zapisali chlapcom narodenym v nemecku s ova, kedze dieta ma meno po matke. Oni prechylovanie priezviska nepoznaju, neriesia a potom si to pracne musis riesit ty, lebo s a bez ova su pre nich 2 rozne priezviska....

autor
29. okt 2024

@vevesh doteraz som ani netušila že existuje mužské meno končiace sa na A. Sú aj ďalšie ?Krstné meno mám na štyri písmena

elzena2
29. okt 2024

Nikola takisto, podľa toho, v akej krajine. U nas zenske, ale v zahranici poznaju Nikola Tesla.

elzena2
29. okt 2024

Ivica je dalsie take muzske aj zenske https://slovackizavod.org.rs/events/ivica/

tramtada31
30. okt 2024

Ja mám zahranicne meno po manželovi a ešte sa ani raz nestalo, že by má oslovili pan. Ale je pravda, že sa všade podpisujem a predstavujem aj s krstným menom(bala som sa zámeny a už som si tak zvykla). Ova som si nedavala, lebo sme v tom čase plánovali zit v zahranici, aj detom sme vyberali medzinárodné krstne mena, dcéra sa narodila v zahranici, tam dostala rodny list s priezviskom bez ova. Aj keď ešte mame v zahranici nehnutelnost, zostavame zit na Sk. Inak sme my štyria asi jedini s týmto priezviskom na celom svete, skôr mi robi problem, že to nikto nevie vysloviť, vzdy musím priezvisko spellovat. Všade, kam prídem (urady, lekari, minuly vikend biletar v podniku) sa pozastavovali nad mojim priezviskom, nikto nad tým, že nemam ova. už sa má aj pýtali, či mám muza Vietnamca. Stále sa pýtajú, ako sa to vyslovuje a odpovedám, že to je jedno, ani ja to nevyslovujem ako sa to má po správnosti citat, lebo to by už boli úplne motanice..

andrea2323
30. okt 2024

@vevesh ja som andrea a mám bez -ova, neviem nikdy nebol problemy ani na slovensku ani v zahranici. Mozno je to tym ze na gmaili mam foto, v telefone pocuju zensky hlas a nazivo vidia 🙂 na slovensku neriesim co si kto mysli o mojom mene, takto sa nam zije ovela jednoduchsie v zahranici s rovnakym menom 🙂

sandrasstini
30. okt 2024

Presne ako pise elzena, oni maju dost narocne mena priezviska na spravne precitanie, poznala som dvoch madarov a oni tiez hovorili ze skoro nikdy nikto neprecital ich priezviska spravne, len domaci.
Ale to maju viaceri v praci sme mali dvoch indov a to teda konec
Nvm mne nikdy nevadili tieto “problemy” s mojim priezviskom