Ahojtee baby, chcem sa opýtať aké máte skúsenosti alebo ste počuli o tom. Ak pár čaká bábätko no niesú zobratí ako manželia, ale žijú spolu normálne tak aké priezvisko dať bábätku. Viem je to určite individuálne, ale. 🙂 ? 🙂 🙂 🙂 😉
@sissiq to sa musi rozhodnut kazdy ako mysli. Ja poviem za seba, keby som nebola vydata a cakala dieta, tak v kazdom pripade po mne. Na SK neviem ako je to zauzivane, ale co mam tu v DE kamosky a zname slobodne mamicky alebo mamicky nevydate, len zijuce s partnerom v jednej domacnosti, vsetky deti maju priezvisko po matke. Otcovia otcovstvo len uznali a su vedeni v rodnom liste dietata ako otec.
Moje deti majú priezvisko po mne, síce ich otec nebol dva krat nadšený, ale stala som si za tým, ak niesme manželia deti budú mat priezvisko moje.. Tak som to proste chcela..
podla toho, co planujete v buducnosti.. ked som mala prveho syna, tak sme sa s priatelom planovali zobrat.. takze meno dostal po nom.. potom sme sa zobrali, meno som si zmenila len ja.. druha dcera sa narodila uz v manzelstve..
napr. sestra je slobodna mamicka a ona sa nechcela vydat ani za jedneho priatela s ktorym cakala deti.. a tak jej deti sa volaju po nej..
@majulino ale ja nehovorim o rozvode. Kde si to vycitala? Ja pisem o rozchode, ked nie su manzelia. Je vela takych parov, ze sa ani nezoberu. Dokonca casto sa stava, ze sa rozidu uz pocas tehu ci kratko po porode. Zakladatelka svadbu nespomina.
Jasne, ze ked by boli manzelia, detom väcsinou ostava po rozvode priezvisko ake mali. Ale aj maloktora matka si meni po rozvode priezvisko znovu na svoje dievcenske.
My sme boli na nasom obecnom urade vyplnit papiere ze priatel potvrdzuje otcovstvo a ze dieta sa bude volat po nom, tak ze hned aj v porodnici dcera mala priatelove priezvisko a ja svoje, aj ked ma vsetci volali priatelovim priezvyskom, a zatial sme manzelia neni.
@mihula kde pisem, ze s nimi len splodila deti? ak by sa aj kazda volala inak, neviem ci by to bolo smiesne.. smiesne sa mi zda, ze na modrom koniku zeny sudia zivoty druhych bez toho, aby poznali vsetky okolnosti..
ja odpovedam len na zakladatekynu otazku, dala som dva priklady - v jednom je jasne, preco sme sa rozhodli pre meno otca a v druhom je jasne, preco sa sestra rozhodla pre svoje meno..
@majulino pokiaľ si pamätám, tak v žiadosti o sobáš sa pýtajú, aké priezvisko budú používať manželia (jednotlivo muž aj žena, takže aj muž môže meniť,aj žena ponechať, meniť či pridať) a aké ich deti.
@sissiq po rozvode som si ponechala priezvisko po exovi, lebo sa tak volala aj dcéra, pri druhom sobáši som si pridala mužove priezvisko, takže mám obe- volám sa tak ako moje 2 deti 😉
v tvojom prípade je to na dohode vás oboch, na tvojom pocite
Pokial neda priatel na matrike vyhlasenie o otcovstve,ktore si vezmete do porodnice, bude mat babo automaticky priezvisko po Vas.
no, je to dos blbe, ak sa surodenci nevolaju rovnako, poznala som jednu taku... tak styri deti mali styri priezviska...
Mam 3 deti,2 z manželstva už roky rozvedeneho a najmladšiu mam s partnerom s ktorym žijeme 11 rokov...Synovia sa volaju po svojom biootcovi a aj dcerka ma priezvisko po svojom tatovi...bolo by dosť blbé aby sa moja dcerka volala po mojom exmanželovi,len koli tomu aby sa všetky moje deti volali rovnako... 😀
@yanni to mi je jasne ze sa mozu rozist uz pocas tehu no v tom pripade priezvisko nemusi riesit iba ak by chcela aj vyzivne. Sesterka sa s priatelom rozisla pocss tehu chcela dat malej svoje priezvisko a zaroven ziadat o vyzivne pravnik jej povedal ze v tom pripade mala musi mat jeho priezvisko.
@mihula prepac, ale vobec si to nemusela komentovat - predpokladam, ze ak zodpoviem otazku na modrom koniku, nemusim vysvetlovat vsetky okolnosti..
ak je to take strasne zaujimave - su to dve dievcata s rozdielom 12st rokov, jedna z nich je uz teraz dospela.. ako vravim, neviem ci by to bolo smiesne - ak by sa aj kazda volala inak - to je snad uz na dohode rodicov, alebo sa mylim?
kedze nie sme svoji, museli sme na matriku pred porodom kedze po porode by to bolo brutal... nahlasit tam priezvisko dietata a krstne meno, jedno dievcenske a jedno chlapčenske a tvar priezviska. a potom ten papier uz das len v porodnici a hotovo. Ja som dala priezvisko po otcovi, kedze ja som rozvedena a ostalo mi meno po exmanzelovi 😀 takze bolo jasne ako sa bude volat 😀
Moje deti majú moje priezvisko chcel to tak priatel.a ja som ani nerozmýšlala dať jeho prišlo mi to normálne že majú moje aj keď okoliu sa to nevidí ,ale to je každého vec
my nie sme zobratí a malej som dala meno po tatovi bola to naša vzájomná dohoda aby sa volala po nom a chceme sa vziat v buducnosti všetko je to na tebe musis sa sama rozhodnuť
@mihula
si tu zober mamicky deti do 5 rokov, co su opustene. 90 % z nich skoncilo vztah iba s priatelom... Predsa len chlap si dobre rozmysli manzelstvo dnes...
@velkacica pretoze ked mas frajera, neni ti rodina..aj ked ti spravi dieta... on ma dieta, ale ty si mu priatelka, co z minuty na minutu moze prestat platit... Vies kolko chlap moze mat frajeriek a porobit im deti? To su spolu velka rodina potom? 😉 Este som nepocula aby mi chlap co ma frajerku povedal, ze je mu rodina
@mima4 tak novinka-mna tak berie a aj ja jeho. Aj jeho rodina a aj moja. V mojom okoli je kopec parov,co sa po nejakom case vzali,ini su zas stale spolu. Moja "au-pair" rodina sa vzala,az ked mala pani asi 40,dievcence uz chodili do skoly obe. Takze zavisi od serioznosti partnerov. Naopak,poznam dost parov,ktori sa vzali a sa rozviedli alebo len nadavaju,hadaju sa a nejak prezivaju.
moje deti mali manzelovo v porodnici moje ked nas pustili a isli sme robit rodny list tak manzelove sa dalo a potom sme sa zobrali cize vsetci mame rovnake. urcite je s tym menej ostary ako keby mali tvoje a vy sa zoberiete