Priezvisko dieťaťa po pôrode bez uvedenia otca na RL

smajluska
29. jan 2020

Ahojte, chcela som sa opytat. S partnerom nie sme zosobaseni a ani to neplanujeme. Chcem aby dieta malo priezvisko po mne ale partner s tym nesuhlasi. Chcem sa spytat ci musim ist na matriku este pred porodom ak chcem aby dieta malo moje priezvisko? Nemusim udat meno otca? Alebo staci po porode uz len zajst pre rodny list kde budem uvedena iba ja ako matka? Chcem to riesit bez partnera ako slobodna matka. Dakujem.

veronikaszabova
29. jan 2020

@smajluska partner moze byt v pohode uvedeny ako otec dietata a priezvisko bude mat tvoje.

slawka2208
29. jan 2020

nepotrebuješ nič nahlasovať ak nebudeš mať papier o prehlásení ze priezvisko bude mať po tvojom partnerovi tak automaticky dajú priezvisko aj trvalý pobyt taký ako má matka.

veronikaszabova
29. jan 2020

A netreba nic vybavovat pred porodom, ked chces dat svoje priezvisko a neudat otca

layla12
29. jan 2020

Priezvisko dieťaťa nahlasujes ty v pôrodnici, takže to netreba riešiť dopredu ak bude mať tvoje. Meno otca udať nemusíš, ale on sa môže domáhať potvrdenia otcovstva a zápisu do rodného listu súdnou cestou ( aj keď bude otec zapísaný, dieťa má stále priezvisko po matke pokiaľ sa rodičia nedohodnú inak).

ibrunova
29. jan 2020

Ale ak nepôjdete na matriku, nebude uvedený ani v rodnom liste ako otec.

nikiki29
29. jan 2020

Nechceš ho uviesť ani v rodnom liste? Ak nie, nemáš čo riešiť... ak by si ho predsa len chcela uviesť aspoň ako otca (v najhoršom prípade pre výživné) tak treba ísť na matriku a nahlásiť aké meno (dievčenské aj chlapčenské) a priezvisko bude mať dieťa keď sa narodí. Ak viete pohlavie, druhé meno je tam len pro forma ale musí byť uvedené.

liz_lemon
29. jan 2020

@nikiki29 na matrike sa nenahlasuju mena, to az pred porodom v porodnici

nikiki29
29. jan 2020

@liz_lemon my sme museli nahlásiť obe varianty. Aj pre chlapca aj pre dievča a to aj napriek tomu, že sme vedeli pohlavie. Inak by nám prehlásenie nevydali...

ibrunova
29. jan 2020

@nikiki29 aj krstné mená treba? Nám kedysi nebolo treba, ale to už je dávno.

lenka2710
29. jan 2020

@nikiki29 ja som tiež nahlasovala mena tesne pred pôrodom a oni to potom poslali na matriku, kde sme si prišli už len po rodný list

ivkazba
29. jan 2020

Otázka je, či ho nechceš mať uvedeného ani v rodnom liste ako otca? Ak nie, tak nikam nemusíš ísť pred pôrodom, v RL budeš uvedená iba ty ako matka a bude mať tvoje meno. V takom prípade však on môže žiadať byť dopísaný ako otec do RL.

Ak chceš, aby bol v RL uvedený ako otec ale nechceš aby mal jeho meno, tak pred pôrodom treba ísť na matriku aby podpísal otcovstvo. Ak tam nezapíšete že chceš aby malo dieťa jeho priezvisko, bude mať automaticky tvoje.

A čo sa týka toho, že nechce aby malo tvoje priezvisko... ty to dieťa nosíš v sebe, ty ho porodíš, ty sa o neho budeš primárne starať na MD/RD, ty s ním budeš chodiť k lekárovi, do škôlky, do školy... takže je úplne logické, že bude mať meno matky. Ak ty zmeníš priezvisko, potom ho zmení aj dieťa.

gaaspi
29. jan 2020

A keď dieťa vyrastie (bude plnoleté) a chcel by si dodatočne zmeniť priezvisko ako dospelý občan, aké má možnosti? Buď si dať úplne iné teda ľubovoľné vybrať z tých existujúcich alebo ak to zákon nepovoluje tak aspoň priezvisko druhého rodiča (napr. má otcove a dal by si matkyne). Pointa je zbaviť sa aktuálneho.

gaaspi
29. jan 2020

Druhá otázka: ak sú manželia zosobášení ale priezviská si nechali obaja svoje tak dieťaťu môžu dať hociktoré z tých dvoch alebo musí mať matkyne/otcove?

layla12
29. jan 2020

@gaaspi po 18 si môžeš požiadať o zmenu priezviska na akékoľvek. Pri žiadosti o uzavretie manželstva ste sa dohodli aj na priezvisku spoločných deti.

ibrunova
29. jan 2020

@gaaspi ny žiadosti o uzavretie manželstva musíš napísať, ako sa budeš volať ty, tvoja manželka, a aj deti- mužský tvar aj ženský tvar priezviska.

gaaspi
29. jan 2020

ok takze zakon s tym nic nema pri paroch co si nachaju priezviska je to len na ich dohode.

nikiki29
29. jan 2020

@ibrunova @lenka2710 a nie ste náhodou manželia keď ste nenahlasovali mená? Tlačivo - súhlasné vyhlásenie rodičov, by totiž malo byť univerzálne a platné pre všetkých rovnako... neviem prečo by sme my do tlačiva museli uvádzať krstné mená a na iných úradoch nie 😕

ibrunova
29. jan 2020

@nikiki29 my sme neboli manželia, ale bolo to v roku 2000,možno sa to zmenilo, to už neviem. Ale stále neviem, či si myslela krstné mená.

nikiki29
29. jan 2020

@ibrunova áno aj krstné mená sme museli uviesť, museli sme si druhé meno proste vymyslieť... mám to tlačivo ešte doma, len malý už spí, inak by som poslala foto

ibrunova
29. jan 2020

@nikiki29 to nemusíš, ja len či si rozumieme 🙂 tak sa to zmenilo odvtedy.. A keby ste si meno potom premysleli? Či potom to už nie je možné?

nikiki29
29. jan 2020

@ibrunova no to neviem 😨 ale myslím, že už by sme mali smolu alebo by to záležalo od ochoty personálu v nemocnici... ja som išla na vyvolanie a ten papier brali ako záväzný, nič viac sa ma nepýtali, len to založili do karty a vybavená vec

lenka2710
29. jan 2020

@nikiki29 neviem,či myslíme to isté,sme manželia a priezvisko moje a našich detí sme nahlasovali na matrike pred sobášom ale krstné mená som povedala až v pôrodnici,aj chlapčenské aj dievčenské,bolo to 5 rokov dozadu

ibrunova
29. jan 2020

@lenka2710 to je iné, my sme sa bavili o vyhlásení o otcovstve, keď nie sú rodičia zosobášení.

nikiki29
29. jan 2020

@lenka2710 to je iné... toto čo som ja písala, platí len keď nie ste zosobášení... tak ako aj autorka pôvodného príspevku - tiež nie sú manželia 🙂