Priezvisko dieťaťa po matke za slobodna a svadba

18. aug 2021

Dobrý deň,
Prosím vás, nevinná otázka.
Niesme zobratí, nechceme sa brať i v situácii aká stale je.
Otázka znie, že ak sa zhodneme na mojom priezvisku pre dieťa (zaslobodna) a o pár rokov sa vydam náhodou , automaticky bude niesť dieťa po svadbe zmenu priezviska ako ja?
Ďakujeme za odpovede

katulastraka
18. aug 2021

nedava sa automaticky priezvisko po otcovi?

autor
18. aug 2021

@katulastraka nadpis mi prehodil modry konik.
Ja som slobodna matka. Žijem s partnerom a chceme priezvisko po mne.
Otázka znie ked sa vezmeme nesie dieta ako i ja po otcovi priezvisko?

anjelicek26
18. aug 2021

@katulastraka nedava. Dava sa take, ako sa dohodnu rodicia. A k autorke - kedze bude otec dietata, tak po svadbe mu date spolocne priezvisko...ono zmenit sa da na obe strany, ak partner suhlasi... ale lepsie je vzdy vzdy vzdy dat dietatu s praktickeho hladiska svoje meno, situacia v zivote sa moze zmenit a svadba nebude a co potom.

jaskolka
18. aug 2021

Pred sobášom na matrike budete vypĺňať tlačivo, kde je aj kolónka priezvisko spoločných deti a myslím, že je tam aj kolónka- priezvisko deti narodených pred sobášom (spoločných).

autor
18. aug 2021

@anjelicek26 vsak prave. My sme s partnerom obaja zato, realisti. A chceme dat po sme, len nevieme, ked sa vezmeme či i drobec bude niesť priezvisko, ktoré budeme mať po svadbe.
Takze da sa. Super potešili ste ma😊

autor
18. aug 2021

*po mne

anjelicek26
18. aug 2021

Po svadbe zo sobasnym listom a rodnym listom na matriku a zmenite meno, je tam nejaky poplatok, ale to je to najmenej.

autor
18. aug 2021

@anjelicek26 presne tak, to je najmenej 😊
Ďakujem za radu, lebo malo kto nam vedel na toto odpovedať.

gdulskadarina
19. aug 2021

da sa to samozrejme a nie je s tym problem, viem ze kamaratka to tak robila, ze dcere dala svoje priezvisko a potom si ich muz vzal akoze obe spolu 🙂

autor
19. aug 2021

@gdulskadarina super, ďakujem pekne za radu😊😊🥳