Priezvisko dieťaťa

nikyniky998
7. okt 2024

Ahojte, chcem sa opýtať ako to funguje s priezviskom dieťaťa.
O mesiac rodim, zosobášení niesme, z tohto dôvodu som povedala partnerovi, že malemu dáme priezvisko po mne a keď si ma raz vezme, tak mu zmeníme na jeho.
Viem, že teraz zbehneme na matriku, urobíme to prehlasenie o určení otcovstva. No ale keby si ma fakt raz vzal ako zmeníme priezvisko malemu ? Len so sobasnym listom ? A automaticky vystavia nový rodný list, alebo ako to je? Lebo partner mi tvrdí, že sa mu to priezvisko zmeniť potom nebude dať- čo je podľa mna sprostost 😄
Prosim nechoďte tu na mna, že dieťa sa ma volat po otcovi (to už mi rozpráva moja potencionalna svokra:D) odmietam sa volat inak, ako moje vytúžené dieťa a keď si ma nevzal po 6 rokoch vzťahu iba boh vie, či to ma niekedy v pláne 😂😂

minenkak
7. okt 2024

@nikyniky998 pôjdete potom na matriku spolu po svadbe a zmeníte meno dieťaťu.A teraz pred pôrodom aj in musí súhlasiť keď pôjdete na matriku s priezviskom dieťaťa,že bude mať tvoje

nikyniky998
autor
7. okt 2024

@minenkak viem viem

minenkak
7. okt 2024

@nikyniky998 tak čo sa pýtaš

beckinka
7. okt 2024

V žiadosti o uzavretie manželstva je kolonka "máme spolu tieto deti" tak predpokladám že keď to vyplníte tak vám vydajú nový RL

janickacrazy
7. okt 2024

@nikyniky998 samozrejme, že sa to dá úplne v pohode zmeniť po svadbe

kavasmliekom
7. okt 2024

Ja si neviem predstaviť, že moje deti by sa 3 roky mali volať po mne a zrazu im budem vysvetľovať, že sa volajú ináč. Ja by som si asi aj po svadbe už o tom nechala svoje priezvisko 😁

pbra40
7. okt 2024

@nikyniky998 ja len na margo svokry:
Dieta ma meno po matke. A to ako sa vola matka, zalezi na otcovi.

minenkak
7. okt 2024

@nikyniky998 inak najlepšie riešenie, dať dieťaťu tvoje priezvisko a po svadbe si nechať svoje

janickacrazy
7. okt 2024

@kavasmliekom Veď to dieťa 2-rocne alebo 3-rocne toto absolútne nerieši. My sme menili synovi meno ako 10-rocnemu a vieš čo, zvykol si veľmi rýchlo. Aj v škole bez problému.

opica_skorica
7. okt 2024

@nikyniky998

Sobas je zalezitost 15minut na radnici. Ked dostane zena otazku, preco priezvisko ako ona má, lebo nebolo času 15minut to zmenit.

Zmena po sobáši neni zložitá, svokra potencionalna by to už mohla mať sama zistené.

januska12323
7. okt 2024

Po svadbe sa to zmení veľmi jednoducho, keď je svokra taká starostlivá nech dohovorí synáčikovi do svadby.

maranta_leuconeura
7. okt 2024

Ale neboj sa, keby si ta chcel zobrat, tak si niektoru sobotu snad cas najde. Takze priezvisko po tebe a tipujem, ze nic sa potom menit nebude 🙂

opica_skorica
7. okt 2024

@januska12323 presne tak, on ma na vyssie uvedeny počin ešte takmer 1,5mesiaca.
A takto ak je to neskor - bod 3:
https://www.minv.sk/?informacie-o-zmene-mena-a-...

minenkak
7. okt 2024

@maranta_leuconeura keby len sobotu,má na to celý pracovný týždeň a vybavené za desať minút

nikyniky998
autor
7. okt 2024

@minenkak myslela som že viem že aj teraz s tým musí súhlasiť že bude mat moje priezvisko..nevedela som ako to je so zmenou po svadbe —>to sa pytam 🤦🏼‍♀️

lelelienka
7. okt 2024

@minenkak nie otec nemusi suhlasit ze bude mat dieta jej priezvisko. Ak sa nedohodnu vopred, teda ak nepojdu na tu matriku, tak po porode bude mat dieta automaticky priezvisko matky…

minenkak
7. okt 2024

@lelelienka áno, ale ak pôjdu pred pôrodom spolu na tú matriku tak musía obaja súhlasiť

andaluzia12
7. okt 2024

Len dieťa už navždy bude “Janko Hrasko, rodený Novák” .. v rôznych dokumentoch sa uvádza aj rodné priezvisko, on bude mať to rodné priezvisko iné …

janickacrazy
7. okt 2024

@andaluzia12 nie, to sa mýliš, keď takto zmenia dieťaťu priezvisko, tak sa už nikde to rodné priezvisko neuvádza, vlastná skúsenosť

maranco
7. okt 2024

@nikyniky998 nepotrebujete zbehávať na matriku, otcovstvo sa dá vyplniť aj cez internet na stránke
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

a v budúcnosti dieťaťu zmeníte priezvisko cez stránku
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

zuzanka.zuzu
7. okt 2024

CHVALIM tvoje rozhodnutie 👍 a žasnem že sa práve tu na tejto stránke nájdu ženy ktoré odhovaraju/spochybňujú/zosmiešňujú zrovna túto záležitosť 🙈

suptdi
7. okt 2024

@lelelienka pokiaľ viem, keď nie sú sobášení, ale muž uzná otcovstvo, pred pôrodom, tak sa automaticky dáva priezvisko otca.

zuzanka.zuzu
7. okt 2024

@suptdi tak vieš zle 😉

lelelienka
7. okt 2024

@suptdi keď nie sú zosobášení, tak sa na priezvisku musia vopred na matrike dohodnúť. Ak sa nedohodnú, teda nepodpíšu nejaké tlačivo, tak sa zapíše priezvisko matky

beata_k
7. okt 2024

@janickacrazy Dostane uplne novy RL kde nebude zmienka o povodnom ( rodnom) mene?

minenkak
7. okt 2024

@suptdi automaticky sa dáva jediné priezvisko matky

janickacrazy
7. okt 2024

@beata_k áno, presne tak

mantilka
8. okt 2024

@pbra40 Svokra rieši priezvisko dieťaťa 🤣, svojho syna by mala riešiť.. dieťa urobil a ako ďalej?

mantilka
8. okt 2024

Autorka, správne robíš. Ja sa čudujem ženám, že si sami vymyslia rozdielne priezviska a s tým ponizujuce patálie. Učiteľky a na úrade, u lekára volajú mamičku podľa priezviska dieťaťa , povolenie na vycestovanie do zahraničia od otca dieťaťa a ktovie čo ešte ....
Samozrejme priezvisko bude mať, až po svadbe.

mantilka
8. okt 2024

@maranta_leuconeura Svadby si v ktorýkoľvek deň v týždni okrem nedele, takže kľudne aj zajtra 😃