Priezvisko bez prechyľovania pri narodení dieťaťa

skovanicc
3. mar 2022

Ahojte maminky, viem, že určite týchto diskusií je mnoho, no ja som našla len 5 a viac rokov staré. Keďže sa u nás stále niečo mení a neviem čo a ako funguje aktuálne, chcem sa opýtať Vás, ktoré ste svojim babatkám vybavovali priezvisko bez prechyľovania (teda bez koncovky -ova) v blízkej minulosti, alebo riešite to teraz, že ako postupovať? Viem, že k tomu treba písomnú žiadosť, ale neviem sa dopátrať k tomu, či to mám vybaviť ešte pred narodením, či s matrikárkou v pôrodnici, alebo až po príchode domov? A v prípade ak mám ja ako matka priezvisko bez koncovky, bude ho tak mať automaticky aj moje dieťa, či stále trieba podať žiadosť?

Ďakujem Vám za pomoc 🙂.

eerikusik
3. mar 2022

@skovanicc ja som to riešila pred rokom ak to pomôže.V pôrodnici mi bolo povedané,že musia dieťa na matriku nahlásiť s ova a keď išiel manžel na matriku tak tam dostal papier na žiadosť bez ova.Musel sa za mnou vrátiť do pôrodnice dať ho podpísať ,lebo tam musel byť súhlas oboch rodičov.Taky istý postup bol aj pri sobasi,najprv s ova a potom na matrike žiadosť.Podla zákona si to nemozes len tak zmeniť,sú tam presne podmienky kedy sa to dá,ale záleží od matrikarky.My sme to vybavili na dvoch matrikach bez problémov.

valentina12345
3. mar 2022

@skovanicc tak ako pise eerikusik aj u nas. hoci som bez ova, dcere dali automaticky s ova a museli sme ist obaja rodicia osobne na matriku

skovanicc
autor
3. mar 2022

Ďakujem dievčatá 😊