Priezvisko bez koncovky ová pre bábätko

11. nov 2024

Ahojte, prosím vás, riešili ste tu niektorá tento rok priezvisko pre dievčatko bez koncovky? Ak áno, ako a čo vám povedali na matrike?
Ďakujem
Ps: tie, ktorým sa to nepáči a neakceptujú to..nechajte si to prosím pre seba. Idem to riešiť pre to, lebo sa jedného dňa chceme presťahovať do zahraničia a tam sú pre nich príklad Novák/Novákova dve rozdielne priezviská. Takže nie, nejdem to riešiť len tak lebo sa mi to páči ale pre to, že to potrebujeme. Pekný deň 🙂

maranco
11. nov 2024
frflos_nespokojny
11. nov 2024

nebute to problem. sused sa zenil opatovne a jeho terajsia zena mala krstne meno take iste ako predosla, preto si nova manzelka odrezala koncovku ova.

thirstymonk
11. nov 2024

Aj keby sa ti to len nepacilo, co to ma koho co trapit?

kiki68
11. nov 2024

Neni to problem, odporucam to zmenit aj Tebe skrz to zahranicie. Ova je v zahranici problem a vzdy budes svojim sposobom diskriminovana na zaklade toho mena. Aspon take su moje skusenosti za 16 rokov.

hugoboss1923
11. nov 2024

@kiki68 Presne tak. Koncovka -ová v ľuďoch evokuje, že dotyčná pochádza z Ruska a tomu prispôsobia aj chovanie k nej.

kiki68
11. nov 2024

@hugoboss1923 zial tak to je, v Rakusku to beru hrozne. Akoze ofiko to neexistuje, ale vieme ako to je

oliolijanka
11. nov 2024

@hugoboss1923 Byvam v zahranici ca. 20 rokov a kvoli koncovke -ova som nikdy diskriminovana nebola, ale nespocetne velakrat bola ta koncovka ludom sympaticka.
Uz zahranicie nie je, co byvalo. Majoritne obyvatelstvo si na cudzincov zvyklo a povedala by som, ze sa stavaju mensinou.
Tiez vyhovorka autorky, ze Novak a Novakova su dve rozne mena, neobstoji.
V zahranici su rodiny uz tak pomixovane, tak liberalne, tak nekonformne, ze na mene uz vobec nezalezi. Niekedy ma pätclenna rodina aj tri-styri rozne priezviska a vsetci ju za rodinu ropovazuju.

Je to iba autorkina malost, komplex, ci nizka sebadovera,. Hanbi za svoje dedictvo.
Idealizuje si zahranicie. Predstavuje si, ze ked bude Novak, s otvorenou narucou ju privita Schmied, Meyer, Neuman alebo Lebrun.. a pritom pride medzi Shakiri, Petrovic alebo Berisha😁

Autorka, to som nepisala tebe. Rob ako chces.

hugoboss1923
11. nov 2024

@oliolijanka To nemá s malosťou, komplexom či nízkou sebadôverou nič spoločné. Ide len o používanie priezviska v základnom tvare bez toho -ová.

simca06022011
11. nov 2024

nic, isli sme na matriku, otec je cudzinec, podpisal doklady, myslim, ze sa vypisal jeden papierik a vybavena vec. NIkto neriesil a to uz je 13rokov

mateson2004
11. nov 2024

Chceme sa presťahovať do zahraničia, jedného dňa. 🙃 To tu často čítam, keď sa tu rieši priezvisko bez ová. Kto vie, koľko sa ich ozaj presťahuje. Ová na konci mena je to posledné , čo by ich malo trápiť. To je pre spokojný život tam úplne nepodstatné.

earlgrey
11. nov 2024

Moja dcéra má otca cudzinca a keď som jej vybavovala slovenský rodný list, pýtali sa ma na matrike, či chcem dať slovenskú koncovku - ová, k jej priezvisku...V ŽIADNOM PRÍPADE...mňa irituje aj v telke, keď zahraničným ľuďom dávajú koncovku ová...napr. Harris -ová 🤣 Biden - ová atď.

monika4487
11. nov 2024

no napisem ti z vlastnej skusenosti. Ja mam po muzovi zahranicne priezvisko aj ked je Slovak. Pri svadbe som si nedala - ova. Kedze bola vrlka pravdepodobnost prstahovanie sa do zahranicia. Ale o dva roky sa nam narodila dcera a jej som priezvisko nechala z -ova, lebo tlak okolia. Dodnes to lutujeme, lebo sme sa nakoniec prestahovali. Na letisku mimo EU, vsade nas kontroluju, lebo my rodicia nemame rovnake priezviska s dcerou. Posledne vo Finsku som musela ist az na pohovor so zamestnancom. Az mu niekto z kolegov povedal, ze to je pripona k zenskemu priezvisku, tak ma nechal. Ale k dcere. Chodi do medzinarodnej skoly a to - ova, nie je dobre. Maju s tym problem aj pri vyslovnosti aj ona ma s tym problem. Stale sa pyta preco a hlavne prefo ja nemam a ona ma. Tak lebo som pocuvala oststnych, aby bol pokoj. Cize v lete sa chystam ba urady to vsetko pomenit. Je to na vas ako na rodicoch.

oliolijanka
11. nov 2024

@monika4487 "Chodi do medzinarodnej skoly a to - ova, nie je dobre. Maju s tym problem aj pri vyslovnosti"

Yilmaz, Öztürk, Çelebi, Doğan, Çelik, Akbaş, Cetinkaya, alebo Rayasthani Aditya Pratap Singh Chauhan... s tymi menami v medzinarodnej skole problem nemaju. Ale vadi im -ova v mene tvojej dcery? A ty jej ides zmenit kvoli tomu meno? A to nie je malost alebo komplex?

To taki Petrik(priezvisko) alebo Hojsik, by si mali vymazat -ik, na Petr a Hojs, aby to v medzinarodnej skole vedeli lepsie citat.

Mna minule na letisku zobrali na pohovor so zamestnancom, lebo som mala tricko, obycajne, jednofarebne Marc'o.., kde šev bol od vyroby na vonkajsej strane. Zobrali ma do kabinky a vypocuvali ma, preco som si obliekla tricko naopak.
A neubudlo zo mna.

priscilla07
11. nov 2024

Tiež som s tým malá problém, pred x rokmi som prišla zo zahraničia na Slovensko, otec cudzinec. Tu mi hneď pridali -ova, ale hneď ako to bolo možné som to zmenila, stačilo napísať že iná národnosť, aj keď som sa ja k národnosti nikdy k žiadnej nevyjadrovala. Bol problém s prekladmi a dokladmi, v zahraničí to berú ako iné priezvisko.

autor
12. nov 2024

@mateson2004 ďakujem za odpoveď k mojej otázke. Veľmi užitočná a veľmi mi pomohla 🙂

autor
12. nov 2024

@monika4487 strýko s rodinou to majú v Španielsku tak isto. Majú s tým obrovský problém a práve tam plánujeme za nimi ísť. Takže viem, že čo tu niektoré píšu, že to je to najmenej a že už sa to nerieši..áno, možno v niektorých krajinách nie ale tá, do ktorej plánujeme ísť to rieši a pre to dieťa to určite to "najmenej" nie je. Tvoja dcérka by vedela porozprávať, že to nie je príjemné 😏

simca06022011
12. nov 2024

@oliolijanka velmi dobre pises, uz sa aj premenujeme po zapadniarsky, len aby nemal niekto problem.. uplne smiesne :DD

autor
12. nov 2024

@oliolijanka keď sme pri komplexoch, ty tu potrebuješ byť nasilu tá, čo má pravdu a iný názor neexistuje? V prvom rade, čo robíš vlastne v tejto diskusií, keď som vyslovene napísala, že keď s tým nesúhlasíš, nechaj si to pre seba? Ty máš tiež asi nejaké komplexy alebo sa s tebou doma nikto nebaví a potrebuješ sa vyrozprávať keď máš potrebu tu písať a hádať sa so ženami s ich názormi, keď jediné čo som chcela a čo by sa tu malo písať je odpoveď na otázku. A tu si mi ty nedala. Jediné čo si mi dala je určitosť, že "múdre" ženy, ktoré majú potrebu riešiť veci, ktoré sa ich (ako vidim) netýkajú ešte nevymreli..