Ahojte ako to mate v praci s priepustkami k lekarovi?
Akceptuju vam ich v pohode. Nam moc nie... pracujem v obchode (nebudem menovat) a nadriadeny maju problem ked chodime k lekarovi, dokonca aj riaditel, ze mame si lekarov a podobne veci vybavovat cez volno a nie cez pracovny cas ale to sa nie vzdy da ked clovek ktory pracuje cez tyzden a vikend ma volny tak nema kedy ist k lekarovi, ved lekar cez vikend nerobi. Toto sa stalo kolegyni cez vikendy nerobieva len v tyzdni a isla k lekarovi a riaditel jej vynadal ze ci si to nevedela cez volno vybavit tak mu povedala ze ved volne ma len vikendy a lekar proste cez vikend nerobi a len jej povedal ze jeho to nezaujima ale nech si to necha na volno. Je toto podla vas normalne.. vo vyplatnej paske mame urcity pocet hodin na cely rok k lekarovi na ktory mame narok a nemozme ich ani vyuzit tak naco nam potom su nech to rovno zrusia..
tolko moj vylev.
ak robite napriklad poobedne, tak zamestnavatel moze trvat na tom, aby ste si lekarov vybavili doobeda. alebo robite iba ranne?
Ako máš na to nárok priamo zo zákona a na to tie priepustky vôbec sú, takže ak potrebuješ ísť k lekárovi, tak máš nárok si ju proste vybrať, tam asi nie je nejak o čom
Je narok zo zakona, aj ja ich vyuzivam (ale robim 8cky v kancelarii, tak inu moznost nemam), ale zase pokial ides na planovanu prehliadku, tak to oznam v praci dostatocne dopredu, hlavne ak robite na smeny, nech tam vedia dat niekoho ineho a nechyba im clovek na smene. Inak ano, je to 7 pracovnych dni a pokial sa vies vratit do prace, tak sa napr. odpocita len ta hodina/dve, co si prec. Ja mam napr. buduci tyzden naplanovane na 4 dni roznych lekarov, ale ja robim v uplne inom kute Slovenska, ako mam lekarov (dokonca je aj kazdy v inom meste) tak ja sa vracat pracovat nebudem, ani ich neobeham vsetkych v 1 den. Ak by som mala lekarov len v meste, kde mam pracu a vysetrenie by bolo na rychlo, tak by som sa vracala do kancelarie a vedela tak dane "P-cka" vyuzit na viac dni...
@stanulienkat to viem ze 7 dni a ze sa hodiny zratavaju len jemu to proste vadi mame si to riesit cez volno, ked mu to clovek vysvetli furt si ide svoje
@janetinka27 ranne robim a maloktory lekar je poobede
@eva_eva no ja viem to mu aj tvrdim ze zo zakona mam na to narok ale furt si ide svoje ze mam si to cez volno riesit a ked mu poviem ved ale lekar poobede nerobi takze logicky musim ist cez pracovny cas tak furt ze jeho to nezaujima a mam si to cez volno riesit..
@lopka1313 robim na smeny, no vzdy to oznamujem dostatocne dopredu nech vedia ale vzdy z toho take halo urobia ze preco akurat vtedy musim ci sa neda inokedy... nedaju si vysvetlit ze clovek sa objednava a kolkokrat ho nezoberu na cas a sedi v cakarni aj dve,tri hodiny
@lopka1313 ved ja nemozem diktovat doktorovi ze kedy k nemu chcem ist on dava ak termin aj cas
@viestta vzdy to oznamujem dostatocne vcas dopredu ale aj tak robia s toho velke halo, robim rano a furt len to ze nech si to vybavim cez volno ale nie vzdy lekar da termin poobede, nie kazdy lekar pracuje aj poobede a po dalsie ja nemozem lekarovi diktovat cas na kedy mi ma dat termin, on mi da taky aky ma volny... vysvetlujem im to furt ale furt si len svoje idu
ahoj, pises, ze robis ranne, ale potom pises aj, ze robis na smeny. vela zamestnavatelov vyzaduje, aby si isla k lekarovi az vtedy, ked mas napriklad poobednu. robis teda na smeny? nedavno tu bola podobna diskusia a tam napisali vela dobrych info
Bezne si s lekarom dohadujem cas tak, aby mi to vyhovovalo. Alebo rovno poviem, ze si prosim termin poobede alebo hned rano. Nebol problem. Robim tak u gynekologa, zubara, logopedia, prakticky lekar.
@petka552 Suhlasim, ze niektori lekari nemusia vyhoviet. Alebo clovek je rad, ze dostane nejaky termin. Ale to som mala teraz aj u logopedicky. Nedavno som objednavala syna a termin mi dala o pol roka, ale prvy ponuknuty termin som kvoli casu odmietla, tak mi ponukla dalsi mozny o par dni neskor, ktory mi uz vyhovoval. Treba skusat. Aj ked mi je jasne, ze nie kazdy lekar je ustretovy.
Ukáž mu Zákonník práce, konkrétne toto:
§141 Dôležité osobné prekážky v práci
(2)Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
a)vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení
1.pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
c)sprevádzanie
1.rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne len jednému z rodinných príslušníkov na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné a uvedené úkony nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
Ak nie je ochotní akceptovať Zákonník práce, obzeraj sa po inej práci. Na druhej strane, je ozaj dôležité dať vedieť v čas, aby sa zariadil. 🙂
Autorka, viem ze sa to neda vsade, ale velakrat sa to prave da dohodnut. Ja som toho prikladom, vsetkych lekarov som si dohodla ja na dni, kedy to mne vyhovovalo, kedy budem doma. Este aj ten, co mi dal termin pred rokom, mi pri jeho presuvani z jeho dovodov vysiel v ustrety a vybrali sme spolu den, ktory aj ja budem moct. Ak mam ist napr. k zubarovi, tak sa objednavam aspon 3 tyzdne dopredu s tym, ze doma budem len v tieto dni, pripadne len do tejto hodiny. Ten termin vyberame spolu. Predtym som vyberala dokonca terminy podla toho, ako mi idu vlaky, takze to bolo este sialenejsie a vzdy mi vsetci vysli v ustrety.
Ak to predsalen nevyjde s lekarom, dohodni sa s nejakym kolegom, ze si vymenite smeny. A hned ako nahlasis, ze vtedy a vtedy mas lekara, tak povies, ze zaroven si vymienas smenu s tym a tym kolegom, ktory pride miesto Teba a Ty prides v iny den miesto neho.
@lopka1313 no vela krat to nevyjde s lekarom a za dalsie u nas sa neda len tak menit smeny s kolegom kazdy z nas mame svoj pocet hodin ktory si musime odrobit mame urcene ranne a poobedne a odkedy robim v tom obchode tak este som nezachytila ze by si smeny niekto vymienal a bral za niekoho nefunguje to tak u nas. a za dalsie preco si mam menit ked mozem vyuzit tu priepustku mne ide o to ved ked mam na nu narok tak by som ju mala vyuzit a proste riaditelovi to vadi..
mamina robila tiez na smeny a lekarov si museli vybavovat mimo prac.casu. takze chodila k lekarovi,ked mala poobednu.
Máš na to nárok zo zákona a môže sa riaditeľ aj na hlavu postaviť, za rok máš nárok na 7 dní. Nie na 7 krát, na 7 dní!! Neviem to určite, ale mám pocit že sa tie hodiny dajú zrátavať.