Prídavky na dieťa, ktoré nie je v spoločnej domácnosti

23. nov 2020

Ahojte, manželovi povedala bývalá, že jej chcú zastaviť vyplácanie prídavkov, pretože on ako otec pracuje v zahraničí. Vraj si on má žiadať prídavky v zahraničí. Lenže so synom nebývajú v spoločnej domácnosti. Ešte som také niečo nikdy nepočula. Má niekto s tým skúsenosti?

patka06
23. nov 2020

Prídavky na Slovensku sa nepozastavia, tým, že jeden z rodičov pracuje v zahraničí ... môže požiadať tam kde pracuje, bude dostávať menej o sumu vyplácanú na Slovensku

autor
23. nov 2020

@patka06 Áno, je to tak v prípade nášho spoločného syna. Ja poberám prídavky v SR a manžel v zahraničí ponížené o sumu, ktorú dostávam ja.
Len nechápem prečo chcú bývalej zobrať prídavky. Manžel si na syna z predchádzajúceho vzťahu nemôže uplatňovať prídavky, lebo nežijú v spoločnej domácnosti.

patka06
23. nov 2020

a nemajú iný dôvod? pretože kvôli otcovi, ktorý pracuje v zahraničí to určite nie je

autor
23. nov 2020

@patka06 Zdôvodnila to prácou v zahraničí. Nechápem. Asi budeme musieť zavolať na úrad.

0silvia0
23. nov 2020

tam musi byt este nejaky iny dovod

patka06
23. nov 2020

ako vravím, to určite bude iný dôvod

mogaa
23. nov 2020

no ono sa to dá robiť dvomi spôsobmi buď sú celé prídavky len zob zahraničia alebo čas platí Slovensko a zbytok odpláca štát kde otec pracuje.....ale musí sa dokladovať výška prídavkov ktorú otec dostáva zo zahraničia - či je v plnej výške alebo už ponížená o prídavky zo Slovenska........SP pokiaľ nevie o akú výšku prídavkov ide zo zahraničia , dovtedy môže pozastaviť prídavky na Slovensku........robí sa to preto tak, aby sa zamedzilo braniu dvojitých prídavkov.......

mogaa
23. nov 2020

* nie SP ale UPSvR

mogaa
23. nov 2020

* osobne si myslím že je to skôr tým že prídavky poberá matka dieťaťa a keďže ú rozvedený , otec nemá nárok na prídavky keďže dieťa je v starostlivosti matky a nežijú spolu

patka06
23. nov 2020

@mogaa veď otec si na tie prídavky nenárokuje ...pozastavili ich matke dieťaťa

mogaa
23. nov 2020

@patka06 no ja som to skôr pochopila tak že jej povedali nech si ich nárokuje otec v zahraničí a jej ich pozastavia, kým neprinesie výšku akú poberá tam.....neviem aká je tam presne situácia, či matka nepovedala že sú rozvedení a nežijú spolu.....lebo iná situácia je pokiaľ spolu žijú a iná ak sú rozvedení a dieťa je v starostlivosti matky....alebo otec si chce vybaviť tie prídavky v zahraničí a matka je samozrejme proti (keďže ani spolu nežijú)a ona ich poberá na Slovensku......

mogaa
23. nov 2020

@patka06 teda UPsVR pokiaľ sú rodičia rozvedení neskúma či jeden z nich pracuje alebo nepracuje v zahraničí....

nerya
23. nov 2020

Podľa mňa si to vymyslela a dúfa, že dostane väčšie prídavky zo zahraničia

mogaa
23. nov 2020

@nerya myslíš matka? žeby jej ex bol taký charakter a vyplácal by jej ich?😉ono väčšinou je problém skôr ten že matka poberá prídavky na Slovensku a ex ich chce "pre seba" poberať v zahraničí😉šak aby mal nižšie výživné😉

autor
23. nov 2020

@nerya tiež som myslela že si to vymyslela aby dostala viac. Zavoláme a uvidíme. No on sa už na prídavky v zahraničí raz informoval a zamietli ich, že nežijú v spoločnej domácnosti.

ssandyy
23. nov 2020

Určite to je preto že chce viac €€€€€
Nedajte sa oklamať

dankanka
23. nov 2020

Jednou z podmienok je zit v spolocnej domacnosti.. Ma narok na pridavky iba zo slovenska.

autor
24. nov 2020

No ženy, mne sa asi sníva. Muž volal na ÚPSVaR. Prídavky jej naozaj idú pozastaviť. Dôvod: nikde nepracuje (žije z invalidného dôchodku). Takže má málo a aj to málo jej idú zobrať!!!

sense
24. nov 2020

Neviem v kt krajine robí ex a ako majú po riešené zverenie deti a v kt krajine robí ex... Napr vo Švajčiarsku na poberania prídavkov nie je vyslovene podmienka spoločná domácnosť... A ona tým ze nemá príjem, by on mohol byť žiadateľom a poberateľom prídavkov, s tým ze prídavky ba mal vyplácať jej mimo dohodnutého výživného. Iné krajiny neviem ako to maju

sense
24. nov 2020

@ssandyy nie vždy musí byť žena mrcha a chcieť viac prachov.

autor
24. nov 2020

@sense Asi to tak bude. Len doteraz sme všade čítali spoločná domácnosť. O takomto špecifickom prípade sa na nete ťažko dočítam. Musí ísť tam na úrad.

miriam_s
24. nov 2020

Isto sú to prídavky na dieťa ? Lebo tie dostávajú všetci bez ohľadu na to či sú zamestnaní... Iba daňový bonus sa viaže na zamestnanie... Prídavky sa pozastavujú napr. ak dieťa nechodí do školy , neplní si dochádzku a pod.

autor
24. nov 2020

@miriam_s Presne to som aj ja vravela.
Ale áno, zastavili vyplácanie prídavkov.

miriam_s
24. nov 2020

No potom jedine že ex nehovori pravdu o dovode pozastavenia lebo toto je hlúposť... Či nanozja nie je problém so školou a pod.

sense
24. nov 2020

Tak každá krajina má aj svoje podmienky.... Preto treba sa spýtat priamo na úrade krajiny kde pracuje...

autor
24. nov 2020

@miriam_s Takéto som už čítala. Muž volal na úrad práce a potvrdili to. Zastavujú lebo ona nikde nepracuje. A keďže on pracuje v zahraničí, má si nárokovať on, napriek tomu, že nežijú v spoločnej domácnosti.

miriam_s
24. nov 2020

Volala si na úrad v mieste bydliska alebo ústredie ? Lebo aj ja mám skusnenost že kazda pobočka si ide trochu svoje a po overení na ústredí sa to dalo do poriadku... Každopádne toto je hlúposť. Ak to dostane písomne s týmto argumentom nech sa odvolá ... Ona nemá povinnosť pracovať aby dostala prídavky.

fidorka7
24. nov 2020

ahoj, je úplne jedno, že nežijete v spoločnej domácnosti a úplne jedno, že manžel je rozvedený, stále je biologickým otcom dieťaťa. Úrad postupuje správne, resp. v súlade s rozhodnutím súdu v štrasburge, kde sarozhodlo, že napriek rozvodu otec je naďalej otcom dieťaťa a ak pracuje v krajine EÚ, má nárok na rodinné dávky v krajine, kde odvádza odvody. Takže, posudzuje sa pracovná činnosť oboch rodičov a keďže matka nepracuje, primárnou krajinou je krajina, kde pracuje otec. Pozor, ten musí prídavok využiť v prospech dieťaťa, nie je to jeho "prilepšenie".